Saflığı, masumiyeti ve sevginin simgesi olarak anılan papatya muhteşem kokusu sayesinde en çok sevilen çiçekler arasında yer alıyor. Şifalı …
Saflığı, masumiyeti ve sevginin simgesi olarak anılan papatya muhteşem kokusu sayesinde en çok sevilen çiçekler arasında yer alıyor. Şifalı bitkiler arasında yer alan papatya sakinleştirici özelliği sayesinde tüm dünyada en çok tanınan çiçeklerden biri. Faydaları saymakla bitmeyen ayrıca uykusuzluk problemlerini yok eden papatya çayı evde nasıl kurutulur? Detaylar haberimizde…
Geçmiş dönemden günümüze kadar kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen papatya çayı, ağrıları, uykusuzluğu ve birçok hastalığı yok etmede çok etkilidir. Şifa kaynağı olan ve ilk defa Mısır’da kullanılan papatya çayı, papatyagiller familyasına ait bir bitki türüdür. Birkaç tür papatya çeşidi bulunsa da günümüzde bunlardan en fazla iki tanesi çay için kullanılıyor. En çok kullanılan bu iki tür Roma papatyası ve Alman papatyasıdır. Alman papatyasının tadı roma papatyasına göre daha tatlıdır ve içimi daha kolaydır. Bütün dünyada sıklıkla kullanılan bir bitki olan papatya çayı, bu popülerliğini sahip olduğu birçok faydaya borçludur. Çok eski zamanlardan beri hastalıkların tedavisi, uyku problemleri ile başa çıkmak, sakinleşmek ve rahatlamak için papatya çayının önemli etkileri bulunuyor. Her derde deva olan papatya çayını evde kurutmak için bazı püf noktaları bulunuyor. İşte yanıtlar:
PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI
KAN ŞEKERİNİ ANINDA DÜŞÜRÜYOR!
► Kan şekeri ile diyabet hastalığı arasında doğrusal bir bağlantı vardır. Yüksek kan şekerine sahip olmak uzun vadede diyabet hastası olmanıza neden olabilir. Ancak bu içeceği düzenli olarak tüketirseniz kan şekerinizi istenilen seviyede tutarak diyabet riskini önleyebilirsiniz.
► Papatya çayı ise kan şekeri üzerinde düzenleyici bir etki gösteriyor.
► Papatya çayı, Asteraceae familyasından olan papatya bitkisinin çiçeklerinden elde edilmektedir. Alternatif tıpta da sık sık yer almaktadır.
► Kadınların menopoz döneminde rahatlamasını sağlar.
► Birçok insanın sıklıkla yaşadığı uyku problemlerini ve uykuya geçmede sorun yaşayanlara yardımcı olur.
► Regl döneminde ağrıları hafifletir.
► Soğuk algınlığına ve boğaz ağrılarına iyi gelir.
► Bağışıklık sistemini güçlendirir.
► Papatya çayının sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi bulunur.
► Mide bulantılarını dindirmeye mide kramplarını rahatlatıcı etkisi bulunur.
► Papatya çayı kasları gevşetir, bel ve sırt ağrılarını büyük ölçüde azaltır.
► Romatizma rahatsızlıklarından kaynaklanan ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
EVDE PAPATYA ÇAYI NASIL KURUTULUR?
Papatya Çiçeği Nasıl Kurutulur?
1.Yöntem
Papatyaları her mevsimde toplayarak kurutma işlemini yapabilirsiniz. Papatyaları topladıktan sonra ilk olarak bütün papatyaları iyice yıkayıp ayıklayın. Çünkü çay olarak içileceği için bütün tozlardan kirlerden arındırılması gerekiyor.
Güzelce temizledikten sonra temiz bir bezin üzerine ya da bir tepsinin içerisinde ayrık bir şekilde serin. Bütün papatyaları serdikten sonra güneş gören bir yere serin.
Eğer papatyaları tepsiye serdikten sonra tozlanmalarını istemiyorsanız ince bir tülbent ile üstlerini örtebilirsiniz.
2.Yöntem
İkinci yöntem ise sadece birkaç dal kurutmak isterseniz bir papatyaları yıkadıktan sonra peçeteyle kurutun. Daha sonra bir kitabın içine koyup kurutma işlemini yapabilirsiniz.
3.Yöntem Mikrodalga Yöntemi
Bir diğer yöntem ise papatyaları yıkadıktan sonra mikrodalga fırının içine bir tabakta dizin. Daha sonra fırını 3-4 dakika çalıştırın. Süre bittikten sonra kontrol edin kuruma işlemi gerçekleşmediyse tekrar ayarlayıp birkaç dakika daha çalıştırabilirsiniz. Kolayca kuruduğunu göreceksiniz.
4.Yöntem Asarak Kurutma
En son yöntem ise papatyaları asarak kurutma işlemidir. Topladığınız papatyaları yıkayıp direk sap kısımlarından baş aşağı olacak şekilde asın. Astıktan sonra kuruması için güneş alan bir yere koyun. Bu teknikle de papatyaların çok hızlı bir şekilde kuruduğunu göreceksiniz.
Papatyaları kuruttuktan sonra kuru ve hava almayan bir yerde muhafaza ederseniz 1 yıl boyunca bozulmadan tüketebilirsiniz. Papatyaların daha uzun ömürlü olmalarını istiyorsanız ağzı kapalı bir şekilde cam kavanozun içinde saklamanız tavsiye edilir.