enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6151
EURO
35,3405
ALTIN
2.480,35
BIST
10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
29°C
İstanbul
29°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
32°C
SON DAKİKA
23:38 Bursa’da yağmur mesaisi
20:54 Muğla gelini CHP Muğla Kadınlar İl Başkanlığına aday
20:52 AK Parti Bursa’nın yeni yol haritası ne olacak?
20:22 Konak Belediye Meclisi’nden doğalgaz için oybirliği
20:21 Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i Ziyaret Etti
20:20 Burhaniye Belediyesi, Kırsal Mahallelerde yaşayan vatandaşların daha iyi bir hizmet alabilmesi için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor
20:19 Salihli Belediyesi’nden Yeşil Alanlara Bakım Çalışması
20:17 Bölgemizin turizm merkezi konumundaki Kandıra Sahilleri özellikle yaz mevsiminde hem ilimizden hem de çevre illerden vatandaşlarımızdan yoğun ilgi görüyor
20:16 BURSEM’de LGS Tercih Danışmanlığı Gerçekleştiriyor
19:22 Sabancı Üniversitesi girişimi Euronova, otomotiv dünyasının liderlerinden büyük yatırım aldı
19:08 OMTAS Kuleli Zırhlı Tanksavar Aracı envanterde
18:54 Altun’dan Türkiye’nin sığınmacı politikası yorumu
18:39 Başkan Engin: İktidar akıl tutulması yaşıyor!
18:38 İçişleri 9 ilde 108 kişiyi ‘Kıskaç’a aldı!
17:55 İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu TBMM’de akademisyenleri dinledi
17:54 ‘Açık Radyo’nun yayın lisansına RTÜK iptali
17:52 Beylikdüzü Kaymakamı Bafra’ya atandı
17:36 Bursa’da cadde ve sokaklar göle döndü
17:22 İstanbul’da tam kapasiteli yurt… Günlüğü 43,3 TL!
17:20 Nilüfer Belediyesi üniversiteli öğrencilerin yanında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunan Mitolojisinde Denizler Tanrısı Poseidon Kimdir?

Birçok farklı milletin kendince inanışları olduğu gibi Yunan uygarlığı da kendi mitolojilerindeki tanrısal figürleri ortaya çıkarmış. Bu tanrısal …

Yunan Mitolojisinde Denizler Tanrısı Poseidon Kimdir?
05.07.2022
123
A+
A-

Birçok farklı milletin kendince inanışları olduğu gibi Yunan uygarlığı da kendi mitolojilerindeki tanrısal figürleri ortaya çıkarmış. Bu tanrısal figürler hakkındaki anlatılar ve efsaneler ise Yunan uygarlığının küçük krallıklarından başlayıpgünümüze kadar ulaşmış.

Yunan mitolojisi oldukça fazla tanrısal figüre ve bir o kadar da efsaneye sahip. Bu yazımızda ise Yunan mitolojisinin en bilindik 12 Olimpos tanrısından ve 3 büyük tanrıdan biri olanPoseidon’u konu alıyor. Poseidon kimdir sorsunun cevabını birkaç madde ile yazımızda açıkladık. (Olimpos: tanrı ve tanrıçaların yaşadığı yer. Dağ olarak da biliniyor)

Poseidon hakkında bilgiler:

Poseidon Olimpos’un en güçlü tanrılarından bir tanesi
Çok çabuk öfkelenmesi öne çıkan özelliklerinden biri
Trident, Poseidon’u simgeleyen bir sembol
Poseidon’un Trident’i denizde evrensel bir sembol olarak biliniyor
Birçok tanrı, yarı tanrı ve mitolojik canlının babasıdır
Doğumu esnasında babası tarafından yutuldu
Denizlere hükmetmesi Kronos’un yenilgisinden sonra başladı
Poseidon’a ‘navigasyon tanrısı’ olarak ibadet edildi
Kökenlerinin tam olarak ne olduğu bilinmiyor
Antik bir metinde epilepsi hastalığının sebebinin Poseidon olduğu yazılı

Poseidon Olimpos’un en güçlü tanrılarından bir tanesi:

Bilindiği üzere Yunan mitolojisinde Olimpos’un 12 büyük tanrısı mevcut. Bu 12 tanrı içerisinde ise ‘3 büyükler’ olarak bilinen ve muhtemelen Yunan mitolojisinin en ünlü tanrıları olan Zeus, Poseidon ve Hades bulunmakta. Poseidon kardeşleri ile birlikte mitolojide büyük bir önem taşıyor. Yunanistan’ın tarihi şehirlerinin çoğunda başlıca yer alan tanrılardan biri olması da bu önemi kanıtlar nitelikte. Eski Yunanlılar Poseidon’u yeni adaların yaratıcısı ve sakin denizlerin hükümdarı olarak kabul edip ona ibadet ederlerdi. Fakat gücendirilirse depreme, sele, gemi enkazlarına ve boğulmalara sebep olduğuna da inanılıyordu.

Çok çabuk öfkelenmesi öne çıkan özelliklerinden biri:

Poseidon uzun, sakallı ve bilgi biri olarak tasvir edilmesinin yanı sıra huysuz doğası ve korkunç mizacı ile de ünlenen bir tanrıydı. Bazı zamanlarda aşırı yalnızlığı öfke nöbetlerine ve dünya genelinde fırtınalara sebep oluyordu. Poseidon, bu tarz öfke problemleri ile biliniyor olsa da yüzyıllar boyunca duygularının kendisini kontrol etmesine izin vermediğini belirten ve anlatan durumlar da mevcut. Bu yüzden efsaenye göre hangi tarafın daha ağır bastığını söylemek biraz zor. Fakat çocuklarına karşı değişik yollardan da olsa destekçi bir tavır sergilemesi ‘bilge biri’ kısmını biraz daha destekler durumda.

Trident, Poseidon’u simgeleyen bir sembol:

Trident, Poseidon’un kullandığı bir silahtır ve trident’in baş kısmı birçok yerde Poseidon’un varlığını nitelendirmek için kullanılmıştır. Yunan mitlerinde Trident’in 3 büyük Cyclops (tepegöz) tarafından Poseidon için hazırlandığından bahsedilir. Poseidon’un Trident’i kıyı kesimlerde yaşayan Yunanlılar tarafından kullanılan balıkçı mızrağına benzetildiğinden, kıyı ülkelerindeki insanlar işlerinin rast gitmesi için Poseidon’a sıklıkla ibadet ederlerdi.

Poseidon’un Trident’i denizde evrensel bir sembol olarak biliniyor:

Vatikan araştırmacılarının anlattıklarına göre Poseidon’un trident’i suyun üç özelliğini temsil etmesi ile biliniyor. Suyun içilebilirliği, doğurganlığı ve akışkanlığı. Bu özelliklerin yanı sıra triden’tin üç ucunun dünyanın 3. kısmının varlığını temsil ettiği de anlatılan efsaneler arasında yer alıyor. Başka bir efsane ise nehir, akarsu ve deniz gibi suyun üç farklı bölgesini temsil ettiğini söylüyor.

Birçok tanrı, yarı tanrı ve mitolojik canlının babasıdır:

Yunan mitolojisinde birçok tanrı birden fazla çocuğa sahip. Poseidon da yaptığı sayısız kaçamakların sonucunda birçok çocuğun babası oldu. Bu çocuklar arasında bilinen mitolojik figürler yer alırken, bilinmeyen ölümlü kadınlardan olan gayrimeşru çocuklarda mevcut. En bilinenler arasında ise denizin habercisi Amphitrite’den olan oğlu Triton veya rüzgarların tanrısı Arne’den olan oğlu Aiolos gibi mitolojik figürler mevcut.

Doğumu esnasında babası tarafından yutuldu:

Poseidon, Kronos ve Rhea’nın ikinci oğluydu. Babası Kronos bir titandı ve Uranüs’ü devirip karısı Rhea ile birlikte dünyaya hükmetmeye karar verdi. Fakat Kronos, Uranüs’ü devirdiği gibi oğullarının da kendisini devirebileceğini düşündü. Bu yüzden Hades ve Poseidon dahil olmak üzere birçok çocuğunu doğdukları esnada yutar. Fakat Rhea 6. çocuğu olan Zeus’u kurtarmayı başarır ve Zeus reşit olunca Kronos’un diğer kardeşlerini kusmasını sağlar. Kurtulan kardeşler ise Zeus’la birlikte titanlara karşı olan savaşa katılır ve babaları Kronos’u devirirler.

Denizlere hükmetmesi Kronos’un yenilgisinden sonra başladı:

Titanlar ve tanrılar arasında verilen amansız sonucunda tanrılar titanları yenilgiye uğratır. Savaştan sonra Poseidon, Zeus ve Hades’in her biri dünyanın farklı bir bölümüne hükmetmeye başlar. Hades yer altına ve ölüler diyarına hükmetti. Poseidon denizlerin efendisi oldu. Zeus ise göklere hükmetti ve yunan tanrılarının kralı oldu. Bu olaylar aynı zamanda Olympos’un kurulmasını sağladı ve Olimpos 12 büyük tanrı ve tanrıçanın evi oldu.

Poseidon’a ‘navigasyon tanrısı’ olarak ibadet edildi:

Meslek olarak denizciliği tercih eden birçok insan Poseidon’u bir navigasyon tanrısı olarak da görüyordu. Denizce açıldıkları zamanda veya açık sularda zor zamanda kaldıklarında Poseidon’a dua edip rehberliğine güvenirlerdi. Fakat Poseidon denizlerin ve okyanusların tanrısı olarak bilinse de spesifik olarak navigasyonla pek alakası olduğunu söyleyemeyiz.

Kökenlerinin tam olarak ne olduğu bilinmiyor:

Birçok Yunan tanrısının isimlerini nereden aldığı pek bilinmiyor. Belli başlı tanrılar için teoriler mevcut olsa da pek çoğunun garantisi yok. Poseidon’un adının ise eski Yunancadan geldiği söyleniyor ve anlamı ise ‘Koca ve dünya’ anlamına geliyor. İsminin bu anlamı Poseidon’un ‘Earth-shaker (yer sarsan)’ ve ‘Husband of the earth (dünyanın kocası)’ lakaplarını almasını sağladı.

Antik bir metinde epilepsi hastalığının sebebinin Poseidon olduğu yazılı:

Bu durum biraz da komplo teorisi gibi gözükse de bazı Hipokrat metinlerinde, var olan bazı zihinsel hastalıkların ortaya çıkış sebebinden Poseidon sorumlu tutuluyor. Bu konu çok net bir belirginliğe sahip olmamakla birlikte bahsettiğimiz gibi biraz komplo teorisi rolünde kalıyor. Fakat birçok efsanede belli başlı hastalıkların “sacred disease” yani kutsal hastalık olarak geçtiği biliniyor. Epilepsi de bu hastalıklar arasında yer alıyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.