enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,9748
EURO
35,3495
ALTIN
2.454,89
BIST
10.679,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Perşembe Açık
28°C
Cuma Az Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
29°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
SON DAKİKA
04:02 Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Anız Yangınlarına Karşı Uyarı
04:00 Edremit Cumhuriyet Meydanı yenilendi
23:32 Başkan Tugay: İzmir için tarihi bir gün
23:31 İstanbul Vakfı’nın Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’nun fikir öncülüğüyle hayata geçirdiği Büyüt Hayallerini projesinin burs sağladığı 252 öğrenci okullarından mezun oldu
19:08 Özgür Özel: Tasarruf yok! İsrafa tüm hızla devam!
18:52 Bozbey’den BESAŞ açıklaması… Alım gücünü biliyoruz ama sürdürülebilir olması gerek
18:25 Tech Istanbul’da başvurular başladı
18:23 Mobil orman kontrol noktaları denetimde
18:22 “Denizler Halkındır Projesi” kapsamında toplantı yapıldı
17:56 Muğla’da öğretmenler ve 60-65 yaş arası için yeni dönem
17:55 Konak’ta kadınlar şiddete ve kadın cinayetlerine ‘hayır’ dedi
17:54 Oral-B sponsoru olduğu İstanbul Modern’de A Night To The Museum Gala Night lansmanını gerçekleştirdi
17:52 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi
17:51 Samsung Galaxy’nin Otomatik Engelleyici ve Mesaj Koruması özellikleri siber tehditlere karşı etkili koruma sağlıyor
17:46 Çocuklar İçin Açılacak Yaratıcı Drama Kursu İçin Kayıtlar Başladı
17:42 Bursa’da gece seferlerine tam not
17:40 Bakan Tekin, eğitim sendikalarıyla buluştu
17:39 Başkan Tugay’dan birliktelik mesajı
17:38 KOMEK Mensupları ve Mezunları Derneği Bayramda Hatay’da Çocukları Sevindirdi
17:37 İSU olarak Türkiye’nin en kaliteli ve en doğal suyunu kıymetli hemşehrilerimize ulaştırmak için çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İbn Haldun Üniversitesi’nde basın buluşması

İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Necmeddin Bilal Erdoğan, psikoloji, sosyoloji ve felsefe alanlarında öğrenim gören …

İbn Haldun Üniversitesi’nde basın buluşması
04.07.2022
95
A+
A-

İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Necmeddin Bilal Erdoğan, psikoloji, sosyoloji ve felsefe alanlarında öğrenim gören öğrencilerin çoğunlukla Batılı bilim insanlarının paradigmalarıyla eğitildiğini belirterek, İHÜ’nün öğrencilerine hem Batı hem de Doğu perspektifi sunarak fikri bağımsızlık elde etmelerine olanak sağladığını söyledi.

Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, Başkan Vekili Necmeddin Bilal Erdoğan ve rektör Prof. Dr. Atilla Arkan, üniversitedeki faaliyetler ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. İrfan Gündüz, üniversitede yüzde 35’i 82 ülkeden olmak üzere 2 bine yakın seçkin öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

“TEK DİL ARTIK YETERLİ OMUYOR”

Üniversite bünyesinde Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde eğitim verdiklerini belirten Prof. Dr. Gündüz, “Dünyadaki gelişmeler için artık tek dil yeterli olmuyor. Bir Batı, bir Doğu dilini öğrenecek şekilde gençlerimizi yetiştirmek ve geleceğin dünyasında akranlarıyla yarışacak değil, onları aşacak kabiliyette donatmak esas hedefimizdir.” dedi.

İHÜ’nün “glokal” bir üniversite olduğunu dile getiren Gündüz, “Glokal nedir? Globalin ‘glo’su, lokalin de ‘kal’ı; glokal. Çünkü Hz. Mevlana’nın ifade ettiği gibi pergelimizin sivri ucu Anadolu’da, bu topraklarda. Diğer ucu da bütün dünyayı kuşatacak kadar geniş bir yüreğimiz, geniş bir gönlümüz var. O yüzden gençlerimizi de aynı duygu ve düşüncelerle yetiştirmeye gayret gösteriyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Bünyesindeki öğrenci sayısı 5 bini geçmeyen butik bir üniversite olmak istediklerini anlatan Gündüz, bu şekilde öğrencilerin “kendi alanlarında tek olabilecek kabiliyetlerle” donatılabileceğini anlattı.

MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKAN VEKİLİ ERDOĞAN’DAN ‘FİKRİ BAĞIMSIZLIK’ VURGUSU

İHÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Necmeddin Bilal Erdoğan da buluşmada, bir soru üzerine, üniversiteyi uluslararası sosyal bilimler araştırma üniversitesi olarak kurduklarını söyledi.

Uluslararası kazanımı hem akademisyenler hem de irtibatta oldukları kurum ve kuruluşların destekleriyle sağladıklarının altını çizen Erdoğan, “Billboarda reklam vererek tanıtılacak bir üniversite değiliz biz. Bizim hedef kitlemizdeki öğrenciler de belki billboardlardan okul seçecek öğrenci değil tabiri caizse.” diye konuştu.

Yabancı dil eğitiminde iddialı olduklarını kaydeden Erdoğan, üniversitenin “fikri bağımsızlık” mottosunu benimsediğini söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ben 15 yıla yakın Amerika’da, İtalya’da okudum. Batı’nın kurumlarında okudum. Zaman zaman kendime dönüp bakıyorum, ‘acaba bu Batı eğitiminin bendeki kalıntıları ya da etkisi nedir?’ Bazı paradigmalar konusunda Batı’nın paradigmaları benim için baz teşkil etmiş durumda. Bizim geleneğimizle ilgili de Batı’nın bir Orta Çağ karanlığında olduğunu sandığı dönem aslında bizim medeniyetimizin aydınlık çağı, zirve çağı. Endülüs Emevi Devleti olsun, Bağdat Kütüphaneleri dediğimiz dönemler olsun bunlardan mahrum bir eğitim aldım. Türkiye’de kalsaydım da bu eğitimleri alacaktım, bu arada onu da söylemiş olayım. Şimdi bir psikolog, bir sosyolog, bir felsefeci şu anda Türkiye’deki üniversitelerde okuduğu zaman ya da Batı üniversitelerinde okuduğu zaman genelde Batılı bilim adamlarının paradigmalarıyla eğitilmiş oluyor. Bu fikri bağımsızlık sağlamıyor. Bu aslında fikri olarak Batı’nın paradigmalarına bağlılık getiriyor insana. Onun dışında düşünememeye başlıyorsunuz.”

İHÜ’de öğrenciye alternatif perspektif kazandırmaya çalıştıklarını aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

“Biz Smith ve Marx ile iktisat öğrenmeye başladık. İbn Haldun ile başlayabilirmişim sonradan fark ediyorum. Niye İbn Haldun ile başlatmamışlar? Bizim hocalarımızın haberi yok İbn Haldun’dan. Ama Smith ve Marx’ın 300-400 yıl sonra yazdıkları şeylere bakıyorsun İbn Haldun ile birçok benzerliği, çakıştığı yerleri var. Dolayısıyla biz burada o iki perspektifi de kazandıralım ki çocuk tamamen Batı paradigmasının yetiştirdiği bir bilim insanı olmak durumunda kalmasın, buna zorlanmasın. Onun da dışına çıkabilsin. Çünkü şu anda Batı da yavaş yavaş bitiyor, kendisini tüketiyor. Öyle bir döneme giriyoruz ve buna alternatif paradigma geliştirecek kişinin bunun dışında düşünebilen bir bilim insanı, fikir insanı olması lazım. Fikri bağımsızlıkta biz bunu hedefliyoruz. Bu dile kolay aslında ama bir idealdir, bunun için gayret gösterdiğimizi söyleyebilirim.”

Buluşmada üniversitenin faaliyetlerini sunum eşliğinde anlatan Rektör Prof. Dr. Atilla Arkan, köklü bir eğitim kurumu haline gelmeyi, tarihsel birikime sahip, günün sorunlarını çözen ve geleceğe hazırlık yapan bir üniversite haline gelmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Lisans düzeyinde burslu öğrenci aldıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Arkan, “Türkiye’nin yüzde 1 ile yüzde 5’lik dilimindeki öğrenciler. Türkiye’nin en iyi beyinlerini alıyoruz, onlara layık oldukları eğitimi vermeye çalışıyoruz.” dedi.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.