enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Çin 2030 yılında Neptün’e nükleer enerji ile çalışan uzay aracı göndermeyi hedefliyor

Çin’deki bir grup bilim adamı 2030 yılında güneş sistemimizin en dışındaki gezegen olan Neptün’ün yörüngesine nükleer fisyonla çalışan bir uzay …

Çin 2030 yılında Neptün’e nükleer enerji ile çalışan uzay aracı göndermeyi hedefliyor
30.06.2022
102
A+
A-

Çin’deki bir grup bilim adamı 2030 yılında güneş sistemimizin en dışındaki gezegen olan Neptün’ün yörüngesine nükleer fisyonla çalışan bir uzay aracı göndermeyi teklif etti.

Gökbilimciler henüz Uranüs ve Neptün’ü detaylı bir şekilde inceleyemedi. Şimdiye kadar toplanan en iyi veriler, 1986 ve 1989’da NASA’nın Voyager 2’sinden geldi.

Çinli bilim adamları Neptün’ün yörüngesine nükleer enerji ile çalışan bir uzay aracı fırlatmanın mümkün olabileceğini söyledi. Ancak Neptün’e uzay aracı göründüğü kadar kolay değil.

Neptün, güneş sisteminin en ucunda yer alıyor. Bu nedenle oldukça fazla soğuk ve karanlık. Güneş’ten uzağa uçan uzay araçları güneş enerjisinden yararlanamıyor. Ayrıca sabit yörüngelerini korumaya yarayan aletlerin donmasını önlemek için başka enerji kaynaklarına da ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle güneşten uzağa gönderilen uzay araçları, Plütonyum-238 gibi izotopların radyoaktif bozunmasından kaynaklanan ısıyı elektriğe dönüştürerek çalışırlar.

Çinli bilim adamları, Neptün projesi için nükleer fisyon reaktörü tarafından desteklenen 3 bin tonluk uzay aracı tasarımını öngörüyor. Bu uzay aracı dört küçük uydu taşıyacak; İkisi Neptün’ün atmosferini incelemek için diğer ikisi de en büyük ayı Triton’u araştırmak için. Bilim adamları, böyle bir uzay aracını fırlatmak için en iyi zamanın 2030 olacağını tahmin ediyor. Buz devlerini incelemek, gökbilimcilere Güneş Sistemi’nin 4,5 milyar yıl boyunca nasıl oluştuğunu ve geliştiğini daha iyi anlamalarını sağlayacak.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping daha önce “Geniş evreni keşfetmek, uzay endüstrisini geliştirmek ve Çin’i bir uzay gücüne dönüştürmek ebedi hayalimizdir” demişti. Bu kapsamda Çin uzay yatırımlarını artırmış durumda.

KAYNAK: THE REGİSTER
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.