enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5489
EURO
36,0155
ALTIN
3.005,87
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

BBC’nin Aşı Haberindeki Fotoğrafı Tartışma Yarattı

1922 yılında kurulan BBC, bünyesinde bulunan BBC News ile önce Birleşik Krallıkta daha sonra ise tüm dünya da haberleri vatandaşlara aktarma …

BBC’nin Aşı Haberindeki Fotoğrafı Tartışma Yarattı
15.01.2022
188
A+
A-

1922 yılında kurulan BBC, bünyesinde bulunan BBC News ile önce Birleşik Krallıkta daha sonra ise tüm dünya da haberleri vatandaşlara aktarma görevini üstlenmişti. Dünyanın en güvenilir haber kaynaklarından birisi olarak görülen BBC News, 14 Ocak tarihinde yaptığı haberinde kullanılan bir görsel nedeniyle “yalan haber” yapmakla suçlandı.

Söz konusu haber, Brezilya’da bir Amazon yerlisi gencin COVID-19 aşısı olabilmesi için babasını sırtında taşımasını konu alıyordu. Haberin içinde ise gencin, babasını taşırken çekilmiş bir fotoğrafı bulunuyordu. Peki ne oldu da bu haber eleştirilerin hedefi haline geldi?

2015 tarihli haberde de aynı fotoğraf var (mı)

Haberde bulunan ve tartışmalara neden olan o fotoğraf

Söz konusu fotoğraf, bir Twitter kullanıcısı tarafından Google üzerinden aratıldı ve 2015 tarihli bir BBC haberinde kullanıldığı iddia edildi. Bu paylaşımı gören kullanıcılar ise BBC News Türkiye’nin yalan haber yaptığını ve “insanları aşı olması için kandırdığını” öne sürdü.

Bu durumun üzerine hem BBC News’ın Twitter hesabı hem de olayı açıklamaya çalışan kişiler âdeta linç edilmeye başlandı. Fakat olay aslında sanılandan çok farklıydı. Yaşanan bu durum Google ve diğer ara motorlarının yaptığı ufak bir ‘numara’dan fazlası değildi.

Yeni haberlerin fotoğrafları neden eski haberlerde görünüyor?

Arama motorlarının yaptığı bu ‘numara’ aslında tamamen insanların arama motorlarını kullanma ve haberlere tıklama şekliyle alakalı. Arama motorları, internette bir haber hakkındaki fotoğrafı aradığınızda size o fotoğrafın bulunduğu haber sitesinin ya da sitelerinin ilgili ve benzer haberlerini de aynı görselle karşınıza sunuyor.

Bu nedenle pek çok uzman, görsel aramalarındaki sonuçlara %100 güvenmememiz gerektiğini önemle vurguluyor. BBC’nin haberindeki görselin 2015 tarihli başka bir BBC haberinde yer almasının sebebi ise iki haberin de BBC’ye ait olması ve görselin her iki konuya da uygun olması. 2015 tarihli haberin konusu Brezilya’daki yoksulluk iken 2022 tarihli haber ise aşı konulu. Fakat kullanılan fotoğraf bakıldığında iki konuya da uygun olacağı için arama motoru, bu görseli iki haberde de kullanıyor.

BBC tarafından henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmazken ne yazık ki Twitter’da konuyu açıklamaya çalışan kullanıcılar ise ‘aşı savunuculuğu’ yaptıkları gerekçesiyle linç edilmeye çalışıldı.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.