enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6472
EURO
36,3348
ALTIN
2.924,83
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Sovyetlerden Dersler: İmparatorluğun Çöküşü

Rusya eski başbakanı ve 1990’lardaki ekonomik reformların mimarı Yegor Gaydar Sovyetler Birliği’nin çöküşünün neden mukadder olduğunu …

Sovyetlerden Dersler: İmparatorluğun Çöküşü
28.06.2022
222
A+
A-

Rusya eski başbakanı ve 1990’lardaki ekonomik reformların mimarı Yegor Gaydar Sovyetler Birliği’nin çöküşünün neden mukadder olduğunu imparatorluklar tarihi, Sovyet tecrübesi ve iktisadi analiz ekseninde irdeliyor. Ona göre bu çöküşün sebebi dış kaynaklı entrikalar değil bizzat Sovyet sisteminin yapısıydı. SSCB çöküşe, büyük ölçüde, petrol gelirlerine bağımlılığın tetiklediği ekonomik bir krizle sürüklenmiştir. Günümüz Rusya’sının, imparatorluğun ihtişamlı günlerine dönme özlemiyle, Sovyetlerin sonunu getiren hataları tekrarlama eğiliminde olduğunu ima eden Gaydar, Rus yöneticileri enerji kaynakları gelirlerine bel bağlama ve otoriter çözümlere meyletme riskine karşı uyarıyor. Dahası siyasi eliti etkisi altına alan “post-emperyal nostalji” tehlikesine dikkat çekiyor. Ona göre bu sadece Rusya için değil, dünya için de bir tehlikedir.

“Çağdaş Rusya’da post-emperyal sendromun siyaseten ne kadar tehlikeli olduğunu görmeseydim; ülkemizde post-emperyal nostaljiyi kullananların retorikleri ile Weimar Almanya’sında nasyonal-sosyalistlerin propagandası arasındaki somut benzerlikleri bilmemiş olsaydım, bu çalışmayı yapmaya kalkışmazdım.”

“Başka bir çağa geri dönme hayalleri aldatıcıdır. Bunu denemek hezimetle sonuçlanacaktır.” 

Tanıtım bülteninden

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.