enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Avşa Adakarası üzümü, coğrafi işaret tesciline hazır

TOBB ve Erdek Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen çalıştay, Avşa Adası’nda gerçekleştirildi. Çalıştayda Erdek Ticaret Odası, TOBB …

Avşa Adakarası üzümü, coğrafi işaret tesciline hazır
27.06.2022
105
A+
A-

TOBB ve Erdek Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen çalıştay, Avşa Adası’nda gerçekleştirildi.

Çalıştayda Erdek Ticaret Odası, TOBB, YÜciTA ve ilgili paydaşlar arasında bir iş birliği modeli oluşturulmasına karar verildi.

Çalıştayın ardından açıklamalarda bulunan YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Coğrafi İşaretler Enstitüsü’nün kurulmasının gerekliliğine işaret etti.

Türkiye’de 1995 yılında başlayan coğrafi işaretlerle ilgili çalışmaların 2017 yılının ocak ayında hayata geçirilen Sınai Mülkiyet Yasası ile yeni bir döneme girdiğini belirten Tekelioğlu, şunları kaydetti:

“Ancak etkin bir sistemin kurulamayışı nedeniyle beklenen sonuçları vermemiştir. Bunun temel nedeni coğrafi işaret yönetişim ve denetiminde gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmemiş olmasıdır. Oysa ki 21 Kasım 2019’da bizzat Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Tarım Orman Şurası kararları coğrafi işaretlerde yönetişim ve denetim konusunda gerekli mevzuat değişikliğinin yapılmasını öngörmüştü. Geçen süreye rağmen gerekli düzenlemenin yapılmaması ve yoğun tescillemenin sürmesi, sistemi bloke etmekte, tesciller katma değer yaratmamakta ve coğrafi işaretlerimiz itibarsızlaştırılmaktadır.”

Türkiye’nin sahip olduğu coğrafi işaretler potansiyelinin kendisinden beklenen sosyoekonomik sonuçları doğurması için Tarım Orman Şurası kararlarının uygulanması gerektiğine işaret eden Tekelioğlu, bu bağlamda ve 2023 Vizyonu çerçevesinde Türkiye Coğrafi İşaretler Enstitüsü’nün kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.