enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Çok Bulutlu
16°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Google, Yeni Bir Casus Yazılım Tespit Etti!

ABD merkezli teknoloji devi Google’ın siber güvenlik birimi TAG, hem Android hem de iOS cihazları hedef alan yeni bir kötü amaçlı yazılım …

Google, Yeni Bir Casus Yazılım Tespit Etti!
25.06.2022
135
A+
A-

ABD merkezli teknoloji devi Google’ın siber güvenlik birimi TAG, hem Android hem de iOS cihazları hedef alan yeni bir kötü amaçlı yazılım keşfettiğini duyurdu. Siber güvenlik uzmanlarına göre “Hermit” olarak isimlendirilen kötü amaçlı yazılım, şu ana kadar İtalya ve Kazakistan’da görüldü.

Hermit, kullanıcıların genel anlamda tüm verisine ulaşabilen bir casus yazılım. Yazılımın bulaştığı cihazlarda ses kayıtları alınabiliyor. Ayrıca arama yapma ve SMS gönderme, GPS konum verilerinin sızdırılması, kişi listeleri, arama kayıtları ve galeri uygulamalarına erişim de Hermit’in marifetleri arasında yer alıyor. Android cihazlara sahte APK dosyaları ile bulaşan Hermit, iOS cihazlarda ise güvenlik açıklarından faydalanıyor.

Hermit, akıllı telefonlara nasıl bulaşıyor?

Hem Google’ın siber güvenlik uzmanları hem de diğer özel şirketler tarafından yapılan incelemelerde, Hermit’in akıllı telefonlara nasıl sızdığı tespit edildi. Saldırganlar, genel olarak sahte bağlantılar ile cihazlara ulaşıyor, bu bağlantıya tıklayan kullanıcı kurban haline geliyordu. Hatta Google’a göre Hermit, bazı durumlarda telefonların internet bağlantısı kesilerek bulaştırılıyor. Önce cihaza sızıp internet erişimini kapatan saldırgan, daha sonra da servis sağlayıcıymış gibi sahte bir mesaj gönderiyor ve bu mesajda yer alan bağlantıda da Hermit bulunuyordu.

Google’a göre Hermit isimli casus yazılımın ardındaki isim, İtalya merkezli RCS Lab. Bu şirketin yasalara uygun bir şekilde kullanıcı takibi yaptığı biliniyor. Şirket tarafından yapılan açıklamalarda, söz konusu iddiaların asılsız olduğu ifade edilse bile şirketin geçmişinde henüz aydınlatılamamış olaylar var. Hal böyle olunca da Google’ın iddiasının yersiz olduğunu söylemek pek mümkün değil.

Hermit’i hükümetler mi kullanıyor?

Google Siber Güvenlik Politikası Başkanı Charley Snyder, Hermit ve benzeri uygulamalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Casus yazılımların artık bir endüstri haline geldiğinden bahseden Snyder, özellikle de takip amaçlı yazılımların bazı durumlarda kanunlara uygun olduğunu söylüyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Charley Snyder’a göre kanunlar, genel olarak hükümetler tarafından istismar ediliyor. Daha önce benzer durumlarla karşılaştıklarını söyleyen Snyder, hükümetlerin muhalif gazetecileri ve rakip politikacıları hedef almak için bu tür işlere girebildiğini ifade ediyor…

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.