Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de NFT hâlâ tartışılırken İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi emsal niteliğinde bir karara …
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de NFT hâlâ tartışılırken İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi emsal niteliğinde bir karara imza attı.
Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca, Ressam Yiğit Mohaç Yücel’in Cem Karaca’nın bir portresini NFT satış platformu Open Sea üzerinden satışa sunacağını öğrenmesinin ardından avukatı aracılığıyla ile İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.
Dosya kapsamında alınan bilirkişi raporunda Yiğit Mohaç Yücel’in NFT olarak satışa sunduğu portrenin Cem Karaca’nın bir fotoğrafından yola çıkılarak hazırlandığı ve Cem Karaca’nın dış görünüşünün ticarileştirildiği, bu nedenle davalının fiillerinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu ve kişilik haklarını ihlal eder nitelikte olduğu sonucuna ulaşıldı.
Bunun üzerine mahkeme, Cem Karaca’nın portresinin izinsiz olarak kullanıldığı internet sitelerine erişimin engellenmesine ve Opensea isimli platformda yer alan, NFT formatında satışa sunulan Cem Karaca portresinin satışının engellenmesine karar verdi.
Bu olay, Türkiye’de mahkemenin NFT ile ilgili vermiş olduğu ilk karar olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda benzer davalar için emsal oluşturacak.
NFT NEDİR?
NFT ‘non-fungible token’in kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise takas yapılamayan jetontur. NFT ile fotoğraflar, videolar ve ses gibi yeniden üretilebilir dijital dosyalar blockchain ile kayıt altına alınabiliyor. Bu sayede fotoğraflara herkes ulaşabiliyor ancak fotoğrafın ilk sahibi blockchain ile kayıt altına için telif hakkı sahipliğini kanıtlayabiliyor. NFT’lerin satışı blockchain altyapısı kullanıldığı için kripto paralarla yapılır.