enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5777
EURO
35,0621
ALTIN
2.456,86
BIST
10.495,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Hafif Yağmurlu
30°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
31°C

Google açıkladı: Türkiye çok kanallı alışverişte Avrupa’nın lideri oldu

Çevrim içi ve fiziksel satışların bir arada olduğu hibrit satış modeli olarak ifade edilebilecek ‘Çok Kanallı Alışveriş’, birçok ülke tarafından …

Google açıkladı: Türkiye çok kanallı alışverişte Avrupa’nın lideri oldu
23.06.2022
109
A+
A-

Çevrim içi ve fiziksel satışların bir arada olduğu hibrit satış modeli olarak ifade edilebilecek ‘Çok Kanallı Alışveriş’, birçok ülke tarafından önem verilen bir pazarlama stratejisi. Bu alana yatırım yapan firma sayısı da her geçen gün artıyor. Google’nin araştırmana göre, Türkiye çok kanallı alışverişte Avrupa’nın lideri oldu.

Google tarafından pandeminin ardından değişen tüketici alışkanlıklarını belirlemek amacıyla Çok Kanallı Perakende Araştırması gerçekleştirildi.

Türkiye ile birlikte Almanya, Hollanda, Belçika, Norveç, İsveç, Danimarka ve Finlandiya gibi gelişmiş ülkelerin yer aldığı toplamda 137 ülkenin perakende satış yapan firmaların fiziksel ve çevrim içi satışları incelendi. Araştırma konusu firmalar satın alma ve iade de dahil olmak üzere çevrim içi, sipariş karşılama, müşteri hizmetleri ve mağaza içi deneyim gibi kategoriler altında incelendi.

AVRUPA’DA EN ÇOK GELİŞME GÖSTEREN ÜLKE TÜRKİYE

Google’nin araştırmasından elde edilen verilere göre Türkiye’de çok kanallı alışveriş pandemi öncesiyle yani 2019’a kıyasla büyük gelişme gösterdi ve bu alanda gelişme gösteren ülkeler arasında Türkiye Avrupa’nın lideri oldu.

Türkiye, sipariş sonrası iletişim, çevrim içi kanalların mağazada tanıtılması, ücretsiz teslimat ve iade konularında Avrupa standartlarının üzerinde hizmet sunarak birçok gelişmiş ülkeyi geride bıraktı.

Türkiye’deki perakendecilerin %36’sı çevrimiçi hizmetlerini tanıtma konusunda tam puan alırken, %43’ü yarım puan aldı. Perakendecilerin %86’sı ücretsiz teslimat seçeneklerinin farklı bir çeşidini sunarken, %71’i ücretsiz ve kapıda iade hizmeti sundu. Bunun yanı sıra Türkiye, bazı sektörlerde mağaza içi stok kontrolü, e-faturalar ve bunların farklı kanallarda kullanımı alanlarında da birçok ülkenin ilerisinde.

TÜKETİCİLERİN YÜZDE 62’Sİ ÇOK KANALLI ALIŞVERİŞİ TERCİH EDİYOR

Araştırmaya göre Türkiye’de tüketicilerin yüzde 62’si çok kanallı alışverişi tercih ediyor. Ayrıca müşterilerin yüzde 91’i mağazadan alışveriş yapmadan önce çevrim içi araştırma yapıyor.

Sadece çevrim içi alışverişi tercih eden Türk müşteriler ise neden tercih ettikleri sorusuna şu yanıtları verdi:

  • Ürün incelemelerini okuyabilirim (%79)
  • Ödeme şeklim konusunda daha esnek olabilirim
  • Seçmek ve satın almak çok kolay (%78)

Sadece mağazayı tercih eden müşteriler ise bu tercihleri için şunları söyledi:

  • Ürünlere göz atmak ve seçmek daha kolay (%87)
  • Satın almadan önce bir şeyleri görebilir ve dokunabilirim (%79)

Müşteriler, firmaların çok kanallı satış için bazı konulara daha fazla yoğunlaşması gerektiğini düşünüyor. Mağazadan teslim al hizmeti, telefon desteği, çoklu kanal temelli hediye çekleri, satın alma deneyimi öncesinde keşif ve karar aşamasındayken ürün, stok, teslimat, iade gibi bilgilerin anlık olarak tüketici ile paylaşılması gibi konular tüketicilerin firmalardan en çok talep ettiği istekler arasında yer alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.