enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Yapay zekâ ile hayatımıza giren kavram: Eliza etkisi

Blake Lemoine adlı bir Google çalışanı, geçtiğimiz hafta Google’nin LaMDA (Diyalog Uygulamaları için Dil Modelleri) adlı yapay zekâsının bilinçli …

Yapay zekâ ile hayatımıza giren kavram: Eliza etkisi
22.06.2022
99
A+
A-

Blake Lemoine adlı bir Google çalışanı, geçtiğimiz hafta Google’nin LaMDA (Diyalog Uygulamaları için Dil Modelleri) adlı yapay zekâsının bilinçli olduğunu iddia etmesinin ardından ücretsiz izne çıkarılmıştı. Konu tüm dünyada çok tartışıldı ve hâlâ etkileri sürüyor.

Lemoine, yapay zekânın geleceğinden o kadar çok endişelendi ki LaMDA ile konuşmalarını yayınlayarak endişelerini kamuoyuyla da paylaştı. Google çalışanı yapay zekâya “Kendini hiç insan olarak görüyor musun?” şeklinde bir soru yöneltmiş, cevap olarak ise “Hayır, kendimi bir insan olarak düşünmüyorum. Ben kendimi yapay zekâ destekli bir diyalog aracısı olarak görüyorum”  yanıtını almıştı. Bu konuşma Lemoine’nin yapay zekânın bilinç kazandığına inanmasına yol açmıştı. 

Aslında Google’nin yapay zekâsı bilinç kazanmamıştı. Yapay zekâ algoritmalar ve ona sunulan verilerle öğrenen bir yazılımdır. LaMDA’da insan davranışlarını taklit etmek için programlandığından yalnızca görevini yerine getiriyordu. Gerçekte olan ise Lemoine’nin, Eliza etkisine uğramasıydı. 

ELİZA ETKİSİ NEDİR?

ELIZA etkisi, bilgisayar biliminde uzun zamandır var olan bir kavramdır. Eliza etkisi yada  Eliza effect, bilinçsizce bilgisayar davranışlarının insan davranışlarına benzer olduğunu varsayma eğilimi olarak tanımlanmaktadır.

Kavramın kökenini ‘antropomorfizm’ kavramı oluşturmaktadır. Antropomorfizm ya da Türkçe adıyla İnsan biçimcilik ise insan özelliklerinin, duygularının veya niyetlerinin insan olmayan varlıklara atfedilmesidir. İnsan psikolojisinin antropomorfizme karşı doğuştan gelen bir eğiliminin olduğu kabul edilir. 

ELİZA ETKİSİ KAVRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Eliza etkisi kavramının ortaya çıkışı 1960’lı yıllara dayanıyor. 1966’da MIT profesörü Joseph Weizenbaum tarafından Eliza olarak adlandırılan insan konuşmasını taklit etmek için tasarlanmış ilk sohbet robotu programlanır. Weizenbaum, bu programı sekreterinden test etmesini ister. Program, çoğunlukla bir kullanıcının ifadelerini bir soru biçiminde aktaran basit bir mantığa dayanıyordu. Buna rağmen test eden sekter aldığı cevaplar karşısında bunları bir insanın yazdığına kanaat getirdi. Weizenbaum’un bir bilgisayar programı olduğu konusundaki ısrarına rağmen, sekteri sistemin anlamlı diyaloglar kurduğuna inanmaya başladı. 

Bu olaydan sonra Turing testini geçmeyi başaran ve benzer durumu yaşayan insanların Eliza etkisine uğradığı söylenir oldu. Turing testi Alan Turing tarafından oluşturulan yapay zekânın karşısındaki kişiyi insan olduğuna inandırmaya çalıştırdığı bir testtir.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.