enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C

Enflasyon altın ve kriptoları destekler

ABD enflasyonu piyasalar için sürpriz olmayınca altın 1.800 dolar üzerindeki seyrini korudu, Bitcoin ise 44.278 dolara kadar yükseldi. ABD’de …

Enflasyon altın ve kriptoları destekler
14.01.2022
155
A+
A-

ABD enflasyonu piyasalar için sürpriz olmayınca altın 1.800 dolar üzerindeki seyrini korudu, Bitcoin ise 44.278 dolara kadar yükseldi.

ABD’de enflasyonun yüzde 7 düzeyine yükselmesiyle altın fiyatlarında beklenen geri çekilme yaşanmadı. Yeni haftaya düşüşle başlayan altının ons fiyatı, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarından sonra yeniden yükselişe geçerek 1.828 dolara kadar tırmandı. Ancak piyasaların yaklaşık bir aydır mart ayında faiz artışı beklentisini fiyatlamış olması ve ABD enflasyonunun da sürpriz yapmaması küresel piyasalarda güçlü dolar baskısını bir ölçüde hafifletti.

ÇOKTAN FİYATLANDI

Özellikle Fed guvarnörlerinin sözlü yönlendirmelerinin de etkisi ile piyasaları alıştırması sayesinde tahvilde ve altında önemli oynaklık yaşanmadı. Altın fiyatlarının enflasyon verisinden sonra düşüşe geçmemesi Fed’in atacağı parasal sıkılaşma ve faiz artırımlarının çoktan fiyatlanmış olabileceğine işaret ediyor.

ETKİLERİ SINIRLI OLUR

Dünya Altın Konseyi dün ‘2022 Altın Görünüm Raporu’nu yayınladı. Yüksek enflasyon döneminde altının iyi bir performans gösterdiği belirtilen rapora göre, Fed’in faiz artışları altın için ters rüzgârlar yaratabilir ancak, etkilerinin sınırlı olabileceği düşünülüyor. Konseye göre yüksek enflasyon ve piyasadaki geri çekilmeler sonrası altın talebi sürecek.

‘Bitcoin de güvenli limana demir atabilir’

■ Hafta başından bu yana kan kaybeden kripto paralar da Bitcoin öncülüğünde yükselişe geçti. Dün önde gelen kripto para birimlerinden Bitcoin 44.278 dolara, Ethereum ise 3.401 dolara kadar yükseldi. Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, “Enflasyonda yeni bir kırılma görmezsek Bitcoin bundan sonra enflasyondan korunma araçları kategorisinde ismini yazdırabilir” dedi. Süllü, 44 bin dolar seviyelerinde olası bir boğa tuzağına dikkat edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.