enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6397
EURO
36,5127
ALTIN
2.929,04
BIST
9.585,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C

Çocuklarda güneş çarpması nasıl belli olur? Çocuklarda güneş çarpması önlemleri nelerdir?

Yılın en sevilen aylarını kapsayan yaz mevsiminde en tehlikeli unsurlardan biri de güneş çarpması ve yanıklarıdır. Çocukların bu sıcak havalarda …

Çocuklarda güneş çarpması nasıl belli olur? Çocuklarda güneş çarpması önlemleri nelerdir?
21.06.2022
158
A+
A-

Yılın en sevilen aylarını kapsayan yaz mevsiminde en tehlikeli unsurlardan biri de güneş çarpması ve yanıklarıdır. Çocukların bu sıcak havalarda sokakta, plajda, denizde sere serpe dolaşması ebeveynlerin korkulu rüyası haline geldi. Uzmanlar çocukların güneşle olan ilişkisine yönelik açıkladı. Çocuklarda güneş çarpması nasıl belli olur? Çocuklarda güneş çarpması ve önlemleri nelerdir?

Güneşin altında uzun süre kalması sonucu meydana gelen yanıklardan ziyada başa güneş geçme mevzusu olarak da bilinen güneş çarpması, sanıldığından daha tehlikeli ve ciddi boyutlarda hasara sebep olabileceği açıklandı. Özellikle kafa kısmına işleyen sıcaklığın, vücudu kontrol eden beyin yapısına zararı dokunduğundan, beyin kanaması olayı kadar ölümcül sonuçlar doğurabileceğinin uyarısını veren uzmanlar açıkladı “Gerekli tedbirlerin alınması şart!” Bu hususta anne ve babaların çocukları için korkmalarının, sokakta ve dışarıda daha çok vakit geçirmeleri sebebiyle güneşe karşı korumasız çıkmamalarının gerektiği uyarısında da bulundu.

çocuklarda güneş çarpması

ÇOCUKLARDA GÜNEŞ ÇARPMASI NASIL BELLİ OLUR?

Çocuklarda da yetişkin bireylerle ortak belirtilerin görülebileceğini açıklayan uzmanlar, ayrıca çocuğun farkına varamama durumu ile de ebeveynlerin gözlemci olması gerektiğini söyledi. Yanaklarda ve genel vücutta kızarıklarla başlayan güneş çarpmasının belirtileri ise;

  • Yüksek ateş ve sıcak, yağlı cilt
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Kusma ve baş dönmesi
  • Kas krampları
  • Çarpıntı
  • Uykuya eğilim, şuur bulanıklığı
  • Burun kanaması

çocukları güneşten korumanın yolları

ÇOCUKLARDA GÜNEŞ ÇARPMASI ÖNLEMLERİ NELERDİR?

Çocuklarda güneş çarpmasının önüne geçmek için, güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkılmaması gerektiğinin belirten uzmanlar, şapka, güneş koruyucu krem gibi önlemlerin alınması gerektiğini açıkladı. Ayrıca çocuklarda yazın verdiği enerjiye bağlı olarak terletmeyen, bol kıyafetlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Güneş ışıklarından koruyucu aksesuarların kullanımı sıklaştırılmalı ve çocuğa günde en az 2,5 – 3 lt su içmesi için zorlanmalıdır. Çocuklarda güneş kremlerini seçerken de yüksek faktörlü ve doğal olmasına bakmanın da büyük rolü bulunmaktadır. 

çocuklarda güneş çarpması

ÇOCUKLARDA GÜNEŞ ÇARPMASI SONUCU NE YAPILMALIDIR?

Özellikle ilk yardım esnasında su içirilmemesi, alkol koklatılmaması ve katı yiyeceklerin verilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, ilk olarak hastaneye acile götürülmesi gerektiğini bildirdi. Bununla birlikte burun kanaması, kusma, mide bulantısı dolayısıyla da yine ilk olarak hastaneye başvurulması gerekmektedir. 

çocuklarda güneş çarpması

Güneş çarpmasına maruz kalmış çocuğu ilk olarak hemen serin bir yere almak ve kusma riskine karşı yan pozisyonda yatırılması gerekmektedir. Başına, göğsüne, koltuk altına ve ayaklarına soğuk su ile müdahale edilmeli bilinci açıksa su içirilmeli, bilinci kapalıysa asla sıvı verilmemesi gerekmektedir. Çocuğun kendisine geldikten sonra, vücudun su kaybı sebebiyle bol bol sıvı alımı sağlanmalı ve su tüketimi arttırılmalıdır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.