enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

TBMM’ye ek bütçe sunuldu

Bütçeye 880 milyar 475 milyon TL ilave yapıldı. Ek bütçenin büyük kısmı personel giderlerine ayrıldı. Personel giderleri ve personel sosyal …

TBMM’ye ek bütçe sunuldu
21.06.2022
81
A+
A-

Bütçeye 880 milyar 475 milyon TL ilave yapıldı. Ek bütçenin büyük kısmı personel giderlerine ayrıldı. Personel giderleri ve personel sosyal güvenlik giderleri kalemi yüzde 40,5 oranında artırıldı.

Dünya’dan Mehmet Kaya’nın haberine göre, dikkat çekici biçimde Cumhurbaşkanı ödeneği de yüzde 20,2 oranında artırıldı. Gelir artışıyla birlikte yıl sonu bütçe açık tahmini 78.3 milyar TL’ye geriledi. Önceki tahmin 278.4 milyar TL düzeyindeydi.

Bütçenin personel gider ve sosyal güvenlik giderleri kalemine tutarlar aktarılması, memur maaşlarında Temmuz ayında yapılacak artışı akla getirdi. Diğer yandan, Cumhurbaşkanı ödeneğinin de artırılması dikkat çekti.

Ek bütçenin gelir tarafında ise yıl sonu gelir tahmini 1 trilyon 80 milyar 515 milyon TL artırıldı.

BÜTÇE DENGESİNDE GELİR LEHİNDE İYİLEŞME OLACAK

Ek bütçede gelir tahminindeki artış, gider tahminindeki artışın çok üzerinde gerçekleşti. Aralık ayında kabul edilen merkezi yönetim bütçesinde açık 278 milyar 374 milyon TL düzeyinde tahmin edilmişti. Ek bütçe ile oluşan yeni bütçe açığı tahmini 78.3 milyar TL’ye geriledi.

MAAŞ VE ENERJİ GİDERLERİ EK BÜTÇENİN GEREKÇESİ OLDU

TBMM’ye sunulan ek bütçe kanun teklifinin gerekçesinde, ek ödenek ihtiyacının elektrik ve gaz fiyatlarındaki artışın vatandaşa yansıtılmaması için BOTAŞ’ın çıkış fiyatlarına aynı oranda artış yapılmaması kaynaklı transferler, memurlara yapılacak maaş artışı, maaş artışı kaynaklı sosyal güvenlik prim giderleri, vatandaşların sosyal güvenlik prim ödemeleri olarak gösterildi.

Yine ek bütçe gerekçesinde eğitim ve yaşlı bakımı gibi sosyal yardımlar ile gıda regülasyon kuruluşlarına yapılan transferlere de vurgu yapıldı.

Memur ve kamu işçi toplu sözleşmelerine Ocak ve Şubat aylarında yapılan kanun ve ilave sözleşmelerle yapılan iyileştirme de ek bütçe gerekçelerinden biri olarak gösterildi. Gerekçede, Cumhurbaşkanı ödeneğinin artırılmasına ilişkin bir gerekçe belirtilmedi.

Bu arada, gider ödeneklerinin hangi kalemlerde ne kadar olduğu da madde gerekçeleri arasında sayıldı.

Buna göre verilen ilave ödenek tutarları şöyle:

Personel gideri: 16 milyar 823 milyon 485 bin
Mal ve hizmet alım gideri: 86 milyar 663 milyon 870 bin
Faiz gideri: 89 milyar 416 milyon 338 bin
Cari transfer: 421 milyar 17 milyon 578 bin
Sermaye giderleri: 74 milyar 93 milyon 864 bin
Sermaye transferleri: 13 milyar 579 milyon 640 bin
Borç verme: 140 milyar 24 milyon
Yedek ödenek: 38 milyar 856 milyon

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.