Şarap fiyatlarını belirleyen pek çok etmen vardır. Şarabın üretim yeri, üretim yılı ve kaç adet üretildiği gibi detaylar bir şişe şarabın …
Şarap fiyatlarını belirleyen pek çok etmen vardır. Şarabın üretim yeri, üretim yılı ve kaç adet üretildiği gibi detaylar bir şişe şarabın kalitesini ve buna bağlı olarak da satış fiyatını belirleyen en önemli etmenlerdir.
Şarap kültürüne tam olarak hakim olmasanız bile en azından filmlerde ve dizilerde kaliteli şarapların oldukça pahalı olduğunu görmüşsünüzdür. Şöyle söyleyelim, filmlerde söylenen rakamlar abartı değil. Gelin dünyanın en pahalı şaraplarına ve özelliklerine yakından bakalım.
Dünyanın en pahalı şarapları:
Screaming Eagle Sauvignon Blanc
Amerika Birleşik Devletleri’nin Rutherford ve Yountville bölgeleri arasında bulunan Oakville isimli küçük bir kasabada üretilen Screaming Eagle Sauvignon Blanc, her sene belirli sayıda üretilerek özel hayranlarına satılıyor.
1949 Domaine Leroy Richebourg Grand Cru
Tarihi bir marka olan 1949 Domaine Leroy Richebourg Grand Cru, her sena yalnızca 700 şişe üretiliyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası üretilmeye başladığı için kazandığı tarihi karakter, bu şişelerin fiyatını belirleyen en önemli unsur.
Domaine Leroy Chambertin Grand Cru 1990
Chambertin Grand Cru’da bulunan Pinot Noir bağlarından hasat edilen üzümlerle yapılan Domaine Leroy Chambertin Grand Cru 1990; erik, kırmızı kiraz ve baharat kokusuna sahip bir şaraptır.
Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru 1990
Le Musigny bağlarından yılın en sıcak döneminde hasat edilen ve bu sayede daha kalın kabuklu olan üzümlerle yapılan Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru 1990’dan yılda yalnızca 380 şişe üretiliyor.
Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese
Alman Egon Muller tarafından üretilen Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese; kendine has çiçek notalarına, limon şurubu tadına ve derin etki bırakan bir dokuya sahip.
Domaine Leroy Musigny Grand Cru 2012
Listemizdeki en yeni şaraplardan olan Domaine Leroy Musigny Grand Cru 2012, büyülü ve görkemli bir şarap olarak tanımlanıyor. Çiçeksi bir tada ve ipeksi bir dokuya sahip.
Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru 1990
Uzmanların iyi bir yatırım gözüyle baktığı Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru 1990, dengeli bir hasat sonrası bol üzümden üretiliyor.
Penfolds Grange Hermitage 1951
Avustralya’da yapılmış olan Penfolds Grange Hermitage 1951’den yalnızca 20 şişe olacak şekilde üretiliyor. Uzmanlar tarafından Avustralya’nın en iyi şaraplarından biri olarak kabul ediliyor.
Chateau D’YQUEM
Şimdiye kadar satılan en pahalı beyaz şarap olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren Chateau D’YQUEM, 1811 yılında Chateau d’Yquem’de hasat edilen üzümlerden yapıldı ve Christian Vanneque’e satıldı.
Romanee Conti 1945
Romanee Conti bağlarından hasat edilen üzümlerle yapılan Romanee Conti 1945, bu bağlar 1946 yılında yok edildiği için son derece kıymetli. Aynı bağ yeniden canlandırılınca orada yapılan şaraplar 7.500 Dolardan satılmaya başladı ancak orijinal şişe 2007 yılında bir açık artırmada 123.900 Dolara satıldı.
Cheval Blanc St-Emilion 1947
Saint-Emilion şarap sınıflandırmasından A sınıfı statüsü verilen iki şaraptan biri olan Cheval Blanc St-Emilion 1947, yalnızca 110 bin şişe üretildi ve günümüzde sadece birkaç tanesi kaldı. Şehvetli bir tada ve lüks bir dokuya sahip.
Henri Jayer, Vosne-Romanée Cros Parantoux 1999
Fransa’nın şarap bölgesinin kalbi olarak bilinen Burgundy’de üretilen Henri Jayer, Vosne-Romanée Cros Parantoux 1999 bir kasa olarak Christie’s Hong Kong şarap satışında alıcısını buldu.
Chateau Lafite 1787
Chateau Lafite 1787 aslında sıradan bir şarap. Ancak onu benzersiz yapan, Amerika Birleşik Devletleri’nin üçüncü başkanı Thomas Jefferson’ın mahzeninden çıkmış olması. Şişenin üzerinde ThJ yazısı bulunuyor. 1985 yılında iş insanı Malcolm Forbes tarafından satın alındı.
Ampoule from Penfolds
Güney Avustralya’nın en ünlü şarap imalathanesi Penfolds tarafından üretilen Ampoule from Penfolds’un tarihi bir değeri yok ancak fiyatı belirleyen etmenler deneyim, sunum ve itibar. Her bir şaraba ulaşmak için fıçı tahtalarının kırılması gerekiyor.
Chateau Margaux 1787
Thomas Jefferson’ın koleksiyonundan olduğu söylenen Chateau Margaux 1787, dünyanın satılmayan en pahalı şarabıdır. Çünkü Four Season Hotel’de Margaux yemeği sırasında bir garson tarafından devrildi. Gerçek fiyatının 500,000 Dolar olduğu söylense de sigorta 225,000 Dolar ödemiştir.
Chateau Lafite 1869
Asya bölgesinde nadir bir şarap olarak kabul edilen Chateau Lafite 1869, açık arttırmaya çıktığı zaman en fazla 8,000 Dolar edeceği düşünülüyordu. Ancak onu koruma altına almak isteyen uzmanlar 230,000 Dolar gibi bir fiyatla satın aldılar.
Shipwrecked 1907 Heidsieck
Birinci Dünya Savaşı sırasında şarap taşıyan bir gemi Alman denizaltısı tarafından torpidalandı ve gemi ile birlikte şaraplar tam 80 yıl su altında kaldı. Yalnızca 2 bin şişe kurtarıldı. Onlardan bir tanesi olan Shipwrecked 1907 Heidsieck işte bu yüzden çok değerli.
Cheval Blanc 1947
Dünyanın en prestijli şarap üreticilerinden olan Chateau Cheval Blanc tarafından üretilen Cheval Blanc 1947, şimdiye kadar yapılmış en iyi Bordeaux olarak kabul ediliyor. Cheval Blanc 1947, Saint-Emilion şarap sınıflandırmasından A sınıfı statüsü verilen iki şaraptan biridir.
Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild 1945
Müttefiklerin İkinci Dünya Savaşı’ndaki zaferini sembolize eden ve dünyanın en zengin ailesinin bağlarından gelen Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild 1945, sahip olduğu bu anlam nedeniyle değerlidir. Aynı bağlardan bugün üretilen şaraplar 8,631 Dolara satılıyor.
Screaming Eagle Cabernet 1992
Geldik dünyanın en pahalı şarabına. Screaming Eagle Cabernet 1992 uzun yıllar satın alınmak istense de gizlendi ve sonunda 2000 yılında satıldı. %60 yeni meşe ağacında yıllandırılmış olan şarap; kuş üzümü aromasına, ince bir meşe izine ve opak mor bir görünüme sahip.
Bazıları bir ev fiyatından bile fazla olan dünyanın en pahalı şaraplarını listeledik ve kısaca özelliklerinden bahsettik. Elbette her birinin kendine has özellikleri olduğu aşikar ancak dünyada hala açlıktan ölen insanlar olduğunu düşündüğümüz zaman sormadan edemiyoruz, gerçekten değer mi? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.