enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1766
EURO
37,8415
ALTIN
2.909,29
BIST
9.062,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
27°C
İstanbul
27°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
30°C
Cumartesi Çok Bulutlu
28°C
Pazar Yağmurlu
21°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Elhamra Sarayı nerede? Elhamra Sarayı hangi ülkede? TYT Elhamra Sarayı sorusu yanıtı

Göz alıcı mimarisi ve dikkat çeken detaylarıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sarayları arasında yer alan Elhamra Sarayı, Temel Yeterlilik Testi …

Elhamra Sarayı nerede? Elhamra Sarayı hangi ülkede? TYT Elhamra Sarayı sorusu yanıtı
18.06.2022
177
A+
A-

Göz alıcı mimarisi ve dikkat çeken detaylarıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sarayları arasında yer alan Elhamra Sarayı, Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nde öğrencilerin karşısına çıktı. Elhamra Sarayı’nın TYT kitapçığında yer almasıyla birlikte birçok kişi internette arama yapmaya başladı. Peki Elhamra Sarayı nerede? Elhamra Sarayı hangi ülkeye aittir? İşte yanıtlar…

Üniversite sınavının ilk oturumu olan TYT, bugün 3 milyon öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. ÖSYM tarafından paylaşılan sınava dair ayrıntılar merak edilirken sınavda sorulan Elhamra Sarayı‘nın bulunduğu ülke herkes tarafından hızla araştırılmaya başlandı. Hemen soluğu arama motorlarında alan pek çok öğrenci Elhamra Sarayı’nın yer aldığı ülkeyi duyunca resmen şoke oldu. Köklü tarihi ve eşsiz tasarımıyla adeta bir mimarlık harikası olan Elhambra Sarayı’nın konumu ve yer aldığı ülkeye dair merak edilen ayrıntıları gelin birlikte öğrenelim.

ELHAMRA SARAYI NEREDE? ELHAMRA SARAYI ÖZELLİKLERİ

İspanyolca “Alhambra” olarak adlandırılan Elhamra Sarayı, “kızıl, kıpkırmızı” anlamına gelen el-hamra kelimesinden türemiştir. İspanya’nın Endülüs bölgesinde bulunan Granada kentinde yer alan Elhamra Sarayı, mimari açıdan bir kale ve sarayın özelliklerini taşımaktadır. 

Elhamra Sarayı

İlk olarak MS 899 tarihinde Roma Dönemi surlarının üzerine küçük bir kale inşa edilerek başlanan yapı; 13. yüzyıla gelindiğinde Gırnata Emiri Muhammed Nasır ile günümüzdeki görünümüne ulaşmayı başarmıştır.

Elhamra Sarayı özellikleri

Kale olarak hizmet veren bu eşsiz yapı takvimler 1333 yılını gösterdiğinde Gırnata Sultanı I. Yusuf tarafından saraya dönüştürülmüştür. İlerleyen yıllarda şehirde artan Hristiyanlıkla beraber Rönesans döneminin etkileri sarayın mimarisine yansımıştır. 

Elhamra Sarayı dışarıdan görünümü

1001 gece masallarında anlatılan rüya sarayların vücut bulmuş hali olan Elhamra Sarayı, birbiriyle bağlantılı odalar ve salonları, avluları, yeşil alanları, fıskiyeli havuzları, akar çeşmeleri ve bahçeleriyle adeta bir masalı andırıyor. 

Elhamra Sarayı avlusu

Endülüs’teki 780 yıllık İslam hakimiyetinin en önemli eserlerinden biri olarak bilinen Elhamra Sarayı, UNESCO Dünya mirasları listesine girmeyi başarmıştır. Sarayın her köşesinde özellikle sütunlarında yer alan Allah lafızları ve kutsi kelimeler yoğun ilgi görmektedir.

Elhamra Sarayından kareler

İç süslemelerinde kullanılan zengin detaylar ve süslemelerle dikkatleri üzerine çeken sarayın şöhretini arttıran en önemli özelliklerinden biri de su ve yeşili ahenkli bir şekilde buluşturmasıdır. 

Elhamra Sarayından kareler
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.