enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Türkiye deniz üstü rüzgar enerjisinde tedarik zinciri merkezi olabilir

Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Veli Bilgihan Yaşacan, Türkiye’nin dünyadaki deniz üstü rüzgar …

Türkiye deniz üstü rüzgar enerjisinde tedarik zinciri merkezi olabilir
17.06.2022
106
A+
A-

Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Veli Bilgihan Yaşacan, Türkiye’nin dünyadaki deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli yüksek alanlara yakın bir coğrafyada bulunduğunu belirterek, “Türkiye, deniz inşaatları dahil olmak üzere tedarik zincirinde merkez haline gelebilir. Offshore rüzgar santrali kurmak isteyen ülkeler, tüm ekipmanlarını Türkiye’den tedarik edilebilir.” dedi.

Yaşacan, Dünya Rüzgar Günü kapsamında yaptığı değerlendirmede, deniz üstü projelerin en az 500 megavattan başladığını, bu ölçekte projeler için devletin de yer aldığı konsorsiyum yapılarının oluşturulmasının mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 70 gigavatlık deniz üstü potansiyelinin 20 gigavatının Ege ve Marmara Bölgesi’nde bulunduğunu belirten Yaşacan, şunları kaydetti:

“Deniz üstü rüzgar enerjisi Türkiye’nin kullanılmayan ancak büyük potansiyel barındıran bir alanı. Dünya genelinde enerjide iş modelleri ve ihtiyaçlar çerçevesinde yenilenebilir enerjide yeni yaklaşımlar deneniyor. Sadece rüzgardan enerji üretmek değil, hidrojen üretiminde de rüzgar kullanılıyor. Türkiye’de yeşil hidrojen üretiminde aktif olarak bu santraller kullanılabilir.”

YEŞİL ENERJİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİNE EĞİLİM VAR

Yaşacan, dünyada ve Türkiye’de yeşil enerjinin çeşitlendirilmesine yönelik bir eğilim olduğuna işaret ederek, “Dünya genelinde deniz üst rüzgar enerji piyasası karasal rüzgar enerjisi piyasasına göre daha hızlı büyüyor. Yunanistan, deniz üstü rüzgar enerjisi kurulumunda 2 gigavat kapasiteli hedef belirledi. Bizim de buna benzer bir hedef açıklamamız gerekiyor ki, yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çeksin, verimli yatırım ortamı ve tedarik zinciri yapıları oluşsun.” diye konuştu.

Türkiye’nin dünyadaki deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli yüksek alanlara yakın bir coğrafyada olduğunu aktaran Yaşacan, “Hazar Denizi, Kızıldeniz ve Karadeniz’de offshore potansiyeli var. Türkiye deniz inşaatları dahil olmak üzere tedarik zincirinde merkez haline gelebilir. Offshore rüzgar santrali kurmak isteyen ülkeler tüm ekipmanlarını Türkiye’den tedarik edilebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’ne göre, geçen yıl dünyadaki elektrik üretiminin yüzde 5’i deniz üstü rüzgar santrallerinden karşılandı. Küresel deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesi geçen yıl sonunda 6,1 gigavat artarak 35,5 gigavata ulaştı.

Konseye göre, deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesi 2025’te yıllık 20 gigavat artış oranını aşacak. Aynı dönemde deniz üstü rüzgar enerjisinin, toplam elektrik kurulu gücündeki payı ise yüzde 20’ye yükselecek.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.