enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5414
EURO
35,9574
ALTIN
2.986,20
BIST
9.529,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Çin yerin 3 bin metre altında iki milyon ton uranyum rezervi buldu

Çin’in South China Morning Post gazetesi, Çin Ulusal Nükleer Şirketi’nin yerin 3 bin metre altında çok büyük uranyum rezervi bulduğunu duyurdu …

Çin yerin 3 bin metre altında iki milyon ton uranyum rezervi buldu
16.06.2022
133
A+
A-

Çin’in South China Morning Post gazetesi, Çin Ulusal Nükleer Şirketi’nin yerin 3 bin metre altında çok büyük uranyum rezervi bulduğunu duyurdu. Bulunan uranyumun iki milyon tondan fazla olduğunu iddia ediliyor. Bu miktar Çin’in tahmini toplam uranyum stokunu 10 kat artıracak büyüklükte.  Ayrıca bu miktar Çin’i, nükleer yakıt konusunda dünyanın en zengin ülkelerinden olan en büyük rakibi Avustralya ile de eşit düzeye getirecek.

Yeni keşfedilen yataklar, Çin’in karbon emisyonlarını azaltma projesi kapsamında Çin’in artan nükleer enerji talebini karşılamasına yardımcı olacak. Uranyum elbette ki silah üretiminde de kullanılıyor. Bu nedenle bulunan rezervin ordunun nükleer cephaneliğini artırmak için de kullanılacağı iddia ediliyor. 

Araştırmacılar, uranyum tarafından yerin altından üretilen küçük ısı izlerini tespit etmek için ultra hassas uzaktan kumandalı sensörler kullandı. Isı izleri tespit edildikten sonra küçük numuneler elde etmek amacıyla 3 bin metre derinliğinde bir delik açıldı ve özel bir makine delikten yerin altına gönderildi. Elde edilen veriler yapay zekâ ile anlık olarak analiz edildi.

Çin’in bu yöntemi uranyum bulmada ilk kez kullanılan bir yöntem olduğu söyleniyor. Yeni yöntem, diğer ülkelerin gizli uranyum yataklarını bulmalarına yardımcı olmak için küresel olarak kullanılabilir. Yakın zamana kadar radyoaktif atık sorunu ve yıkıcı felaket potansiyeli nedeniyle şüpheyle yaklaşılan nükleer enerjiye, son yıllarda dünyanın fosil yakıt kullanımını azaltma çabasından dolayı talep arttı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.