enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C

Türkiye’de yaş ortalaması 80’e çıktı ama 58 yılı ‘sağlıklı’ yaşanıyor

Ortalama yaşam süresi 78-80’e uzarken, bunun sadece 58 yılının sağlıklı bir şekilde geçirildiği belirtildi. ‘ten Hande Atılgan’ın haberine göre …

Türkiye’de yaş ortalaması 80’e çıktı ama 58 yılı ‘sağlıklı’ yaşanıyor
15.06.2022
116
A+
A-

Ortalama yaşam süresi 78-80’e uzarken, bunun sadece 58 yılının sağlıklı bir şekilde geçirildiği belirtildi.

‘ten Hande Atılgan’ın haberine göre Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Daire Başkanı Banu Ekinci, 80 yılın sadece 58’inin sağlıklı bir birey olarak geçtiğini belirtti.

’58 yaşından sonra kronik hastalıklar başlıyor’

Çalışmalarına başlayan TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Ekinci, yaşlı nüfusta kadın payının arttığını belirtirken “Şu an doğan bir kız bebek 80 yaşına kadar yaşıyor, şu anda doğan bir erkek bebek 78 yaşına kadar yaşıyor, beklenen yaşam süremiz ancak biz sağlıklı olarak 58 yaşına kadar yaşayabiliyoruz. 58 yaşından sonra kronik hastalıklar başlıyor, sağlığımızı kaybederek süreci hastalıklarla uğraşarak tamamlıyoruz” dedi.

23 bin yaşlı incelenecek

Her 3 kişiden 1’inin en az bir kronik hastalığı olduğu bilgisini paylaşan Ekinci, yaş gruplarına göre ise 45-54 yaş grubunda birden çok kronik hastalığı olan kişi sayısının yüzde 31 iken 65 yaş üzerinde 3’ten fazla kronik hastalığı olan kişi sayısının yüzde 14.3 olduğunu söyledi.

Aile hekimleri aracılığıyla yaşlılar için kapsamlı bir çalışmanın hazırlandığı bilgisini veren Ekinci, ekim ayında sahaya inerek 23 bin yaşlı bireyin sorunlarını tespit edeceklerini açıkladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.