enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Araştırma: Dünya’nın iç çekirdeği her 6 yılda bir birkaç kilometre sallanıyor

ABD’li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Dünya’nın merkezinde yer alan iç çekirdeğin dönüş hızının her geçen yıl arttığı …

Araştırma: Dünya’nın iç çekirdeği her 6 yılda bir birkaç kilometre sallanıyor
14.06.2022
143
A+
A-

ABD’li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Dünya‘nın merkezinde yer alan iç çekirdeğin dönüş hızının her geçen yıl arttığı açıklandı.

Yapılan çalışmanın bulgularında, iç çekirdeğin dönüş hızının artmasıyla birlikte Dünya’nın her altı yılda bir, birkaç kilometre ileri geri sallandığı ortaya kondu.

Dünya’nın iç çekirdeğinin hareketini inceleyen bilim insanları, hareketin bilgisayar modelini oluşturmak için 1969’dan 1974’e kadar sismik verileri kullandı.

Oluşturulan simulasyonlar sonucunda, bilim insanlarının geçtiğimiz 20 yıldır iddia ettikleri gibi, Dünya’nın iç çekirdeğinin hareketi sonrasında yüzey kaymaları meydana geldiğini doğruladı.

Bilim insanları son birkaç yıldır ısrarla Dünya’nın salınım yaptığını belirtirken, tespit edilen döngü sonrasında günlerin uzunluğundaki değişikliklerin açıklanabileceği vurgulandı.

Araştırma ile ilgili konuşan Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden çalışmanın baş yazarı Profesör John Vidale, “İç çekirdek sabit değil. Ayaklarımızın altında hareket ediyor ve altı yılda bir, birkaç kilometre (1,25 mil) ileri geri gidiyor gibi görünüyor” dedi.

1996’da yayınlanan araştırma, iç çekirdeğin gezegenin geri kalanından daha hızlı döndüğünü öne süren ilk araştırma olarak öne çıkmış, yılda kabaca 1 dereceye denk gelen duruma süper dönüş adı verilmişti.

Prof. Vidale’in bulguları, iç çekirdeğin daha önce tespit edildiği açıklanandan daha yavaş da olsa süper dönüş fikrini güçlendirdi.

Montana’daki bir ABD Hava Kuvvetleri tesisi olan LASA‘dan (Large Aperture Sismic Array) gelen verileri kullanan Vidale, iç çekirdeğin yılda yaklaşık 0.1 derece döndüğünü tespit ettiğini açıkladı.

Çalışmanın bulguları ile ilgili konuşan Profesör Vidale, “Son gözlemlerimiz, iç çekirdeğin 1969’dan 71’e biraz daha yavaş döndüğünü ve ardından 1971’den 74’e ise diğer yöne hareket ettiğini gösteriyor” derken, “Ayrıca gün uzunluğunun tahmin edileceği gibi uzadığını ve kısaldığını not ettik” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.