enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Çok Bulutlu
25°C

Apple M1 Çiplerinde Düzeltilemez Bir Hata Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan M2 işlemci ve birkaç ay önce daha hızlı ve güçlü performans sunan M1 Ultra çipleriyle gündeme gelen Apple, bu sefer …

Apple M1 Çiplerinde Düzeltilemez Bir Hata Ortaya Çıktı
11.06.2022
171
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan M2 işlemci ve birkaç ay önce daha hızlı ve güçlü performans sunan M1 Ultra çipleriyle gündeme gelen Apple, bu sefer üstün güvenlik önlemleriyle piyasaya sürdüğü M1 çiplerinin güvenliğini sorgulatan bir haberle gündeme oturdu.

Apple, M1 çipini tasarlarken, saldırganların bir sonraki katmana sızmasını engellemek üzere tasarlanmış çeşitli güvenlik katmanlarıyla donattı. Ancak MIT güvenlik araştırmacıları tarafından oluşturulan sözde bir PACMAN M1 çip saldırısı, Apple’ın son güvenlik hattı olarak tanımladığı hatta sızmayı başardı.

Apple güvenlik özelliği yerle bir edildi

Apple M1 yongasının güvenlik katmanlarının son katmanı olarak bilinen katmanında büyük ve geri dönülemez bir donanımsal hata keşfedildi. Güvenlik açığı, işaretçi kimlik doğrulama kodları ya da PAC adı verilen güvenlik mekanizması, M1 çiplerinin güvenliğini sağlıyordu. Bu mekanizma ya da katman, bir saldırganın aygıtınızın belliğine sızmasını, kötü amaçlı kodlar yerleştirmesini engelliyor.

MIT’in Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, güvenlik özelliğini atlatmak için bellek bozulmasını sağlayan ve spekülatif yürütme saldırılarını birleştiren yeni bir donanım saldırısı oluşturdular. Saldırı, işaretçi kimlik doğrulamasının iz bırakmadan yenilebileceğini ve bir donanım mekanizması kullandığı için hiçbir yazılım güncellemesinin bunu düzeltemeyeceğini ortaya çıkardı.

Araştırma ekibi, işaretçi kimlik doğrulamasının oluşturulmasındaki ana fikrin, bütün güvenlik katmanları aşılsa bile, saldırganların sisteminizin kontrolünü ele geçirmesini engellemek için en güvenilir katman olduğunu belirtti. Ancak son savunma hattı olarak kullanılan işaretçi kimlik doğrulaması ya da diğer adıyla PAC katmanının çok da güvenilir olmadığı ortaya çıkmış oldu.

Apple sorunun çok da büyük olmadığını açıkladı

MIT, Apple’ın PAC katmanına sahip M2 yongasına yönelik henüz saldırı testi yapılmadığını ancak kısa süre içerisinde yapılabileceğini açıkladı. Ayrıca MIT tarafından hazırlanan araştırma makalesinde, önlenmezse saldırılarının mobil cihazların çoğunu ve muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl içinde masaüstü bilgisayarlı bile etkileyebileceğini açıkladı.

Bulgularını Apple’a sunan araştırmacılar, Pacman saldırısının M1 yongasındaki tüm güvenlik önlemlerini yenebilecek bir şey olmadığını ve yalnızca işaretçi kimlik doğrulamasındaki bir hata yüzünden kaynaklanabileceğini de belirtti. Ortaya çıkan haberlerden sonra, Apple sözcüsü Scott Radcliffe yaptığı açıklamada, “Bu kavram kanıtıyla bu teknikleri geliştirmemizi sağladığı için araştırmacılara iş birliklerinden dolayı teşekkür etmek istiyoruz. Analizimize ve araştırmacılar tarafından bizimle paylaşılan ayrıntılara dayanarak, bu sorunun kullanıcılarımız için kriz yaratacak bir risk oluşturmadığı ve tek başına işletim sistemi güvenlik korumalarını atlamak için yetersiz olduğu sonucuna vardık.” dedi.

Apple riskli bir durum olmadığını belirtse bile, bilmediğiniz yazılımları yüklerken ve maillere tıklarken dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.