Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Google, Avrupa’da 300 medya kuruluşuna telif hakkı kapsamında milyonlarca dolar ödeme yapacağını duyurmuştu …
Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Google, Avrupa’da 300 medya kuruluşuna telif hakkı kapsamında milyonlarca dolar ödeme yapacağını duyurmuştu. İlk aşamada Almanya, Macaristan, Fransa, Avusturya, Hollanda ve İrlanda gibi ülkelerle anlaşma sağlayan Google, diğer ülkelerdeki medya kuruluşlarının da ödeme sistemine dahil olması için süreci kolaylaştıracak bir düzenleme üzerinde çalışıyordu.
Google’nin bu açıklamasının arkasında 3 yıl önce Avrupa Birliği’nin (AB) çıkardığı telif yasası yazıyor. Bu kapsamda Google, müzisyen, yazar, gazeteci, performans sanatçıları ve medya kuruluşlarına ödeme yapacak.
Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı sessiz kalmayarak Türkiye’deki medya kuruluşlarının da ödeme alabilmesi için harekete geçti. Bu amaçla 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun (FSEK) baştan aşağı güncellenecek. Özellikle dijitalleşme çerçevesinde yeni düzenlemeler yapılacak. Çalışma kapsamında Google gibi dijital platformlarla medya içerikleri oluşturanlar arasında ilişkileri düzenleyen, yayıncıların haklarını koruyan, platformların yayıncılara telif ödemesi yapmasını öngören, dijital yeni kurallar getirilmesi planlanıyor. Kurallara uymayan Google gibi platformlara şikayet halinde para cezası ve yaptırım uygulanacak.
Düzenlemeyle ilgili görüşmeler sürüyor ve “Türkiye’ye özgü detayların” önümüzdeki günlerde tamamlanacağı düşünülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dijital Dönüşüm Ofisi ile TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun üçlü koordinasyonunda yürütülen görüşmeler çerçevesinde ortak bir düzenlemenin kısa bir süre içerisinde çıkarılacağı öngörülüyor.