enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2128
EURO
34,7647
ALTIN
2.437,81
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
20°C
SON DAKİKA
21:26 Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’i ziyaret etti
21:25 Beylikdüzü Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve kent tarımına büyük katkı sunan Yaşam Bahçesi’nde yaz mevsiminin ilk fideleri dikildi
21:23 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’ya Hayırlı Olsun Ziyareti
21:22 Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu, önemli açıklamalarda bulundu
21:10 İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Marmara Belediye Birliği Meclis Toplantısı Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na seçildi
21:06 Eğitim Gücü-Sen Bursa da şiddete ‘dur’ dedi
20:40 Konaklı ‘Minik Kalpler’den Anneler Günü sürprizi
20:39 Ekrem İmamoğlu, Silivri’nin yeni Belediye Başkanı seçilen Bora Balcıoğlu’na tebrik ziyaretinde bulundu
20:38 Nevşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kapadokya Eğitim Merkezi (KAPEM)’de 59. Dönem kursları Haziran ayında başlayacak
20:32 Malkara Belediyesi TÜM BEL-SEN Mayıs 2024 Perşembe günü başkanlık makamında toplu iş sözleşmesinin imza töreni gerçekleştirildi
20:31 Çiğli Belediyesi’nden Anneler Günü Kermesi
20:29 Büyükşehir Kent Parka Yapılacak Tesisi Halka Soruyor
20:28 Edremit’te Trafik Haftası kutlandı
20:27 Edremit Belediyesi, Pazaryerlerinde denetimleri sıklaştırıyor
20:21 Düzce’de hakimiyeti kaybederek yoldan çıktı! 3 yaralı
20:20 AKYA’nın seri üretimine geçildi
18:22 Kaymakam Atilla Kantay’dan Başkan Ferdi Zeyrek’e ziyaret
18:06 Başkan Aydın: “Bursaspor eski günlerine kavuşacak”
17:50 Bingöl’de jeotermal enerji potansiyeli görüşüldü
17:25 Ekrem İmamoğlu: Biz, Sizlerin Şehri Emanet Ettiği İnsanlarız; Emanete İhanet Edilmez
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Biontech’in kanser aşısı, pankreas kanseri hastalarıyla ilk deneyde önemli başarı elde etti

Kanser aşısı çalışmalarını Kovid aşısına dönüştürerek pandemi döneminde Batı’dan acil kullanım yetkisi alan ilk aşıyı üreten Prof. Dr. Uğur Şahin …

Biontech’in kanser aşısı, pankreas kanseri hastalarıyla ilk deneyde önemli başarı elde etti
09.06.2022
174
A+
A-

Kanser aşısı çalışmalarını Kovid aşısına dönüştürerek pandemi döneminde Batı’dan acil kullanım yetkisi alan ilk aşıyı üreten Prof. Dr. Uğur Şahin ile Prof. Dr. Özlem Türeci’nin pandeminin hız kestiği dönemde kanserle mücadele çalışmalarında önemli ilerleme kaydedildi. Şahin ile Türeci’nin kurucusu olduğu Almanya merkezli Biontech’in Kovid aşısının temelini oluşturan mRNA teknolojisini tatbik ettiği 16 pankreas hastası denekten 8’i tümör hücrelerine karşı antikor geliştirdi.

Genetik özelliklere uyarlanarak

Pankreas tümörleri ameliyatla çıkarılan ve arından kemoterapi gören 16 deneğe bu müdahalelerden 2.5 ay sonra tümörlerinin genetik özelliklerine özel olarak uyarlanmış mRNA etken maddesi verildi. Faz 1 sürecinde 16 denekten 8’i tümör hücrelerine karşı antikor geliştirdi ve antikor geliştirmeyen deneklere kıyasa önemli ölçüde daha uzun süre hastalığın nüksetmesiyle karşılaşmadı. Yani (İngilizce autogene cevumeran adı verilen) aşı yapılan hastaların yarısında 18 ay sonra kanser saptanmadı.

‘Bağışıklık tepkisi verenlerde daha iyi sonuç’

Biontech’in Roche’un yan kuruluşu olan Amerikan biyoteknoloji şirketi Genentech ile birlikte yürüttüğü çalışmanın ilk sonuçları, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nin (ASCO) hafta sonundaki yıllık toplantısına sunuldu.

Çalışmayı yöneten ABD’deki Memorial Sloan Kettering (MSK) Kanser Markezi’nden Dr. Vinod Balachandran, “Bağışıklık tepkiniz varsa daha iyi bir sonuca sahip olabileceğinizi düşündüren erken sonuçlardan çok heyecanlıyız” dedi.

T hücrelerini harekete geçiriyor

Bağışıklık sisteminin kanser hücrelerinden gelen antijenleri tanıyabildiğini, enfeksiyon ve kanserle mücadele den T hücrelerini bu antijenleri tanımaya yönlendirmek için mRNA’yı kullandıklarını söyleyen Balachandran, bundan sonraki aşamada, tedaviyi uygulayanın da deney ve kontrol gruplarına deneysel ilaç mı yoksa plasebo mu verdiğini bilmediği çift kör deneyine geçebileceklerini belirtti.

Pankreas kanserinin özelliği

Pankreas kanserinin en ölümcül tümör türlerinden olduğunu, çünkü immünoterapi dahil neredeyse hiçbir tedavinin işe yaramadığını anlatan Balachandran, bu araştırmada pankreas kanserinin çok az mutasyona uğradığı, bunun da bağışıklık sisteminin bu kanser hücrelerini tanımasını zorlaştırdığı varsayımından hareket ettiklerini aktardı.

‘9 doz aşı gerekiyor’

Balachandran, hastaların 9 doz aşıya ihtiyaç duyduğunu, çünkü koronavirüs gibi bir patojenin aksine kanserin vücudun bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

Nasıl işliyor?

mRNA, mesajcı RNA olarak da bilinen mesajcı ribonükleik asit anlamına geliyor. Vücudun kendisi, genlerde depolanan bilgileri kimyasal işlemlere dönüştürmek için RNA’yı kullanıyor.

mRNA aşıları aynı ilkeye dayanıyor. Konvansiyonel aşılarda olduğu gibi patojen veya bileşenlerine gerek duymayan mRNA aşısı, RNA olarak virüsün genetik bilgisini kısmen insan hücresine taşıyıp orada patojenin kısmen üretilmesi için uyarımda bulunuyor. Ardından bağışıklık sistemi karşı saldırıya geçiyor.

Bağışıklık sisteminin yüzeyindeki mutasyonla sağlıklı hücrelerden farklı olan kanser hücrelerini hedef alması da çok benzer şekilde çalışıyor. Biontech, mutasyona uğramış kanser hücrelerini tanıyıp yok etmesi amacıyla bağışıklık sistemini eğitmek için mRNA’yı kullanıyor.

En ölümcül kanser türü

Pankreas kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 90’ı teşhis konulduktan sonraki 2 yıl içinde ölüyor, ameliyatın ardından kemoterapiden sonra bile nüksetme oranı çok yüksek seyrediyor, bu şekilde tedavi edilen her 5 hastadan yalnızca biri, 5 yıldan uzun yaşıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.