enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

Çocuklarda şizofreni hastalığı nedir? Çocuklarda şizofreni hastalığı geçer mi?

Ebeveynler çocuklarının sağlıklı olarak hayatına devam etmesini isterler. Fakat bazı çocukların psikolojik sıkıntılı ciddi reaksiyon ve tepkiler …

Çocuklarda şizofreni hastalığı nedir? Çocuklarda şizofreni hastalığı geçer mi?
08.06.2022
177
A+
A-

Ebeveynler çocuklarının sağlıklı olarak hayatına devam etmesini isterler. Fakat bazı çocukların psikolojik sıkıntılı ciddi reaksiyon ve tepkiler gösterebilmektedir. Günümüzde de görülmesi mümkün olan çocuklarda ve ergenlerde şizofreni hastalığı için veriler açıklayarak, erken teşhisin altını çizen uzmanlar uyardı. Çocuklarda şizofreni hastalığı nedir? Çocuklarda şizofreni hastalığı geçer mi?

Şizofreni his ve eylemleri etkileyen düşünce sistemini çarpıtan bir hastalıktır. Şizofreni başlangıcında olan ergen ve çocuk halüsinasyon görür ve duyar.Bu durum hasta olan kişiye tamamen gerçek gelmeyebilir. Uzmanlar, şizofreni hastası çocuk ve ergen tanımında diğer insanlarla paylaşamayacağı şeyler yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Çevrelerine ve kendilerine karşı düşünceleri değişmeye başladığı, bu durum sonucu davranışlarında farklar ortaya çıktığı ve dil, motor becerileri ya da sosyal fonksiyonları zarar gördüğü açıkladılar. Şizofreniye sebep olan etkenin sinir sisteminin gelişimi sırasında organizasyonu bozduğunu ileri süren uzmanlar, çocuğun ana rahmine düşmesiyle genetik aktarımın dışında, annenin stres altında olmasının da bir sonucu olabileceği belirtildi.

 

 

çocuklarda şizofreni hastalığı
 

 

ÇOCUKLARDA ŞİZOFRENİ HASTALIĞI NEDİR?

Danimarkalı şizofreni hastası çocuklarla yapılan araştırmada, dünyanın özünde bir problemin olduğuna ilişkin düşünceleriyle birlikte aile, çevre ve okul gibi sosyalleşebileceği ortamlardan kendilerini soyutladıkları fark edildi. Bazı durumlarda yaşamak kavramı üzerine dahi saatler süren düşüncelere daldıkları ve dünyanın boş geldiği düşüncesinin hakim olduğu görülmüştür. Ergen hastalarda beyninin içinde düşünce sokulduğu hissi, kendi kendisiyle içinden gelen sesle konuşma ve başkasının duyacağını sanma durumu, hareketlerini kontrol eden başka bir güçten bahsetme, olağanüstü bir insan ya da lider olduklarını düşünme eğilimleri de görülmüştür. 

çocuklarda şizofreni hastalığı

Araştırmayla birlikte, şizofreni hastası çocukların %20’si tedavi ile düzelirken, geri kalan %80 için durumun aynı olmadığı belirtildi. Rol yapıp iyileştiğini söylemekle beraber, kimi zaman atak şeklinde geçen hastalığın tekrar ortaya çıktığı raporlar eşliğinde ifade edildi. Aynı raporda yer alan bilgilere göregenç yaşta olmak tekrarlayıcı risk etkeni olarak tanımlanmıştır.

çocuklarda şizofreni hastalığı

ŞİZOFRENİ HASTASI KAÇ ÇOCUK VAR?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan rakam net olmamakla beraber 21 milyon kişinin şizofreni hastalığından etkilendiğini açıkladı. Şizofreni hastalığı, çocuk ve ergenlerde çok nadir görülmektedir. Çocuğun şizofreniye yakalanma olasılığı %1’den azken bunu çoğunluğunu da genetik aktarımın oluşturduğu bilinmektedir. Genetik dışındaki çevresel faktörlerinde çekinik geni aktifleştirebildiğini açıklayan uzmanlar, erkek çocuklarının kız çocuklara oranla daha fazla belirti gösterdiğini açıkladı. Bununla birlikte çocuklar üzerinde umursamaz ebeveynler için uyaran uzmanlar, büyüdüklerinde tedavinin çok daha zor olduğunun da altını çizdi.

çocuklarda şizofreni hastalığı

ŞİZOFRENİ HASTALIĞI KAÇ YAŞINDA TEŞHİS EDİLİR?

 Araştırmalarda çıkan bulgular eşliğinde, duygusal bütünlüğü tamamlanmış çocuğun rahatça ifade edebileceği yedi yaş olarak seçilmiştir. Çocuklarda yetişkinlere oranla yerleşimi daha sinsi ve yavaş olduğundan, teşhis edilmiş çocuğun aslında bebeklikten itibaren bazı belirtiler gösterdiği açıklanmıştır. Başlangıç aşamasında hırçın ve agresif tavırların görüldüğü, okul problemlerinin baş gösterdiği belirtiler arasında yerini alırken, teşhisi için hastalığın üzerinden en az iki sene gibi bir süre geçmiş olduğunu belirten uzmanlar, siz aslında bir şikayetle geldiğinizde çocuğunuz iki sene önce şizofreni hastalığına kapılmıştı denilebilmektedir. 

çocuklarda şizofreni

ÇOCUKLUK ÇAĞI ŞİZOFRENİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Araştırmalar sonucu ortaya çıkan belirtiler, net olarak ortaya konmamasıyla birlikte farklı farklı kombinasyonlar halinde gerçekleştiği görülmüştür. Bu durum bazında en az iki ya da üç belirtinin bir ay boyunca devam ediyor olması gerektiği uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Ayrıca şizofreni belirtileri her yaş grubu için hemen hemen aynı özellikleri taşımaktadır.

  • Çocuğun düşüncelerinin çalınıp, yerine ona ait olmayan düşüncelerin geldiğini söylemesi
  • Çocuğun düşüncelerinin, başkaları tarafından duyulduğunu ve bu yüzden etrafındaki insanlardan uzaklaşması gerektiğini belirtmesi
  • Çocuğun yorum yapan ve tartışan bazı sesler duyması ve onlara cevap vermesi
  • Kontrol hakimiyetinde başka biri tarafından yaptırılıyormuş hissiyle edilen davranışlar bütünü, hakimiyet kuramama ve birine bağlı gibi yaşama hissiyatı
  • Çocuğun kendi vücuduna yabancılaşması ve garipsemesi
  • Düşünce ve hareket kabiliyetinde yavaşlamaların başlaması
  • Duygularını ifade etme ve gösterme de yaşanılan zorluk
  • Pasiflikle birlikte sessizliğin ağır basması 
  • Amaçsız davranışlar yapma isteği ve bunların ona ait tek şey olduğunu savunması durumu
  • Sürekli yalnız kalma isteği
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.