Mevlüt Çavuşoğlu, Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Dışişleri Bakanı …
Mevlüt Çavuşoğlu, Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karadeniz’deki tahıl kriziyle ilgili Birleşmiş Milletler’in (BM), Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizma ve işbirliğini içeren planını açıkladı. Türkiye’nin bu planı makul bulduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna’nın da kabul etmesi halinde Türkiye’nin İstanbul’da bir toplantıya ev sahipliği yapabileceğini aktardı.
Çavuşoğlu, “Burada Ukrayna tahıl ürünlerinin ve ayçiçek yağının uluslararası piyasalara ulaştırılması yolunda Rusya’nın ihracatının önündeki engellerin kaldırılması talebini de son derece meşru buluyoruz” diye ekleme yaptı.
Lavrov ise tahılların çıkması için Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin talimat vermesinin yeterli olduğunu ifade etti. Lavrov, “Bunu kötüye kullanmayacağız” dedi.
“SAVAŞIN MÜZAKERELER YOLUYLA SONA ERDİRİLMESİ TÜM BÖLGENİN YARARINA”
Ankara’da bir araya gelen Çavuşoğlu ve Lavrov, Ukrayna’daki savaş, tahıl koridoru, Suriye, Libya ve ticari ilişkiler hakkında görüşme gerçekleştirdi.
Dünyanın takip ettiği görüşmenin ardından konuşan Çavuşoğlu, Ukrayna’daki savaşın yol açtığı insani kayıpların giderek arttığını, savaşın bir an önce müzakereler yoluyla sona erdirilmesinin tüm bölgenin ve insanlığın yararına olacağını belirtti.
“ESED REJİMİ SİYASİ ÇÖZÜME YANAŞMIYOR”
Suriye konusunda Astana görüşmelerinin önemine vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, Anayasa görüşmeleriyle ilgili Esed rejiminin siyasi çözüme yanaşmadığını belirtti. Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütü PKK/YPG tehdidine ilişkin, “Bu tehdide karşı tedbir almamız gerekiyor” dedi.
Libya’da istikrarın tam olarak tesis edilmesi için herkesin katkı sağlaması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, “Libya’nın bir an önce demokratik şeffaf bir seçime hazırlanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Çavuşoğlu, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki normalleşmede Rusya’nın desteği için teşekkür etti. Afganistan konusunda ise ,”Afganistan konusunda Orta Asya’da işbirliğimizi nasıl geliştirebiliriz bunları da ele alma imkanımız oldu” ifadelerini kullandı.
LAVROV: TİCARET HACMİMİZ İKİYE KATLANDI
Çavuşoğlu’ndan sonra konuşan Lavrov ise sözlerine “Öncelikle dostlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Çok faydalı bir görüşme oldu. Tabi ki burada iki ülkenin arasındaki ilişkiler olgunluk seviyesine ulaştı. Karşılıklı fayda var ve bu da ilişkilerimizin temelini oluşturuyor.” diyerek başladı.
Lavrov konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Çok daha fazla müzakere yapılacak Fikirlerimizi paylaşıyoruz. Ticaret hacmimiz ikiye katlandı. Yılın bu sürecinde 14 milyar dolara yükseldi ve ticaret konusunda büyük bir potansiyelimiz var kendi para birimlerimizi kullanarak bunu artırabiliriz. Enerji konusu da değindik bu hususta Akkuyu santralinin inşası Devam ediyor. Planlar uygulanıyor.
“MİNİMUM SİVİL HASARI İLE BİTİRMEK İSTİYORUZ”
Tabii ki uluslararası gündem de konuşuldu Ukrayna meselesini ele aldık burada hâlihazırda ortada olan zorlukları dile getirdim. Bir takım sorunlar var bunlar ülkemizin güvenliğine tehdit teşkil ediyor. Bir takım güvenlik endişelerimiz oldu askeri operasyonumuz hakkında bilgi verdim. Yapmaya çalıştığımız şey minimum sivil hasarı ile bu operasyonu bitirmek ve Rus vatandaşlarını korumak.
“GIDA GÜVENLİĞİ KRİZİ SAVAŞTAN KAYNAKLANMIYOR”
Gıda güvenliği krizi bu savaştan kaynaklanmıyor. Bu durumun bir gıda krizine yol açacağını söylemek doğru olmaz. Türk meslektaşımın çabaları hayati öneme sahip kendileri ellerinde gelenleri yapıyorlar ki gemiler limandan çıkabilsin.
Basında buradaki insanları esir tuttuğumuz söyleniyor bu doğru değil biz sürekli insani yardım koridorları açıyoruz. İsteyen herkes bu koridorları kullanarak hareket edebilir. Bir takım mayın temizleme operasyonlarımız var.
Zelenski bize silah verin gemilere karşı kullanabiliriz dedi bu Ukrayna’nın hedefini açıkça ortaya koymaktadır.
“UKRAYNA’NIN NİYETİ”
Eğer Ukrayna hazırsa biz de hazırız. Bu konunun detaylarını Türkiye ile de görüşüyoruz. Bu ufak bir sorun herhangi bir engel görmüyoruz. Onları engellemiyoruz.
Ukrayna her zaman bunu rahatsız edici bir mesele olarak gündeme getiriyor.
“SURİYE, ORTA DOĞU VE FİLİSTİN MESELESİ”
Suriye konulu görüşmemiz üzerinde çalışıyoruz. Bir sonraki toplantı temmuz ayında Nur Sultan’da olacak.
Aynı zamanda geçtiğimiz hafta da Cenevre’de bir toplantı yaptık anayasa komitesi ile bir araya geldik bu mesele de gündeme geldi. Güney Kafkasya’da nasıl çalışabiliriz bunu da konuştuk.
İkinci görüşme en kısa sürede gerçekleşecek ve yakında bu görüşmenin tarihini de açıklayacağız
Ortadoğu’yu da konuştuk bu çok karmaşık bir mesele elimizden gelen her şeyi, yapıyoruz. Ülkeler Filistin ve İsrail arasındaki görüşmeleri destekliyor. Ancak bazı güçler bir takın suni engeller çıkarıyor. Bu pozitif bir sonuca yol açmaz.