enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Çok Bulutlu
25°C

Bir devir sona ermek üzere… Apple ‘Passkeys’ ile şifreler tarihe karışacak

İOS 16 ile ne gibi yenilikler gelecek? İşte İOS 16’yı destekleyecek iPhone modelleri… Apple, WWDC 2022 (Dünya Çapında …

Bir devir sona ermek üzere… Apple ‘Passkeys’ ile şifreler tarihe karışacak
07.06.2022
146
A+
A-

İOS 16 ile ne gibi yenilikler gelecek? İşte İOS 16’yı destekleyecek iPhone modelleri…

Apple, WWDC 2022 (Dünya Çapında Geliştiriciler Konferans)’de  macOS Ventura, iOS 16 ve iPadOS 16 ile birlikte kullanıma sunacağı Passkeys ile dikkatleri üzerine çekmeye başardı. Apple’nin Passkeys olarak duyurduğu yenilik, yeni bir biyometrik oturum açma standardı olarak karşımıza çıkıyor. Apple’nin bu yeniliği kimilerine göre devrim niteliğinde.

Bilindiği üzere herhangi bir sitede veya uygulamada oturum açmak istenildiğinde belirlenen bir parola ile sisteme giriş yapılıyor. Kullanıcılar tarafından belirlenen bu parolalar ise ortak bir sunucu üzerinde MD5 gibi şifreleme yöntemiyle veritabanlarında barındırılıyor. Şifreler uzun değilse, büyük ve küçük harfler veya özel karakterler içermiyorsa bu şifreleri kırmak oldukça kolay oluyor. Ayrıca sistemdeki herhangi bir açık diğer kullanıcıların bilgilerini de tehlikeye atıyor. Apple ise bu sorunu ortadan kaldırmayı başaran öncü firma olma yolunda ilerliyor. Passkeys ile şifreler ortak sunucularda değil kullanıcıların kişisel bilgisayarlarında depolanıyor. Bir siteye veya uygulamaya giriş yapılmak istenildiğinde ise Face ID veya Touch ID ile kullanıcının biyometrik doğrulama yapması isteniyor. Eğer biyometrik doğrulama yapılırsa sisteme giriş yapılabiliyor. Kişisel bilgisayarda barındırılan şifrenin biyometrik doğrulama olmadan çözülmesi ise mümkün değil. Bu sayede bir sistem hacklense dahi kullanıcıların bilgileri güvende kalıyor. Passkeys, yalnızca güvenlik açısından değil aynı zamanda kullanıcıların parola unutma sorununu da ortadan kaldırarak girişlerde büyük bir kolaylık sağlıyor. 

DÜNYA TEKNOLOJİ DEVLERİ ŞİFRESİZ GİRİŞ İÇİN BİR ARAYA GELMİŞTİ

Passkeys ile parolasız girişin öncüsü Apple gibi görünse de aslında şifresiz giriş tarihte az rastlanacak bir işbirliğine dayanıyor. Geçtiğimiz aylarda Apple, Google, Microsoft gibi teknoloji devleri ile birlikte FIDO Alliance ve World Wide Web Consortium (W3C) bir araya gelerek mobil, masaüstü ve tarayıcılarda parolasız oturum açma için güçlerini birleştirme kararı almıştı. Bu işbirliğinin sonucu olarak da  Web Kimlik Doğrulama API’si (WebAuthn) ortaya çıkmıştı. Apple da Passkeys ile WebAuthn’u kullanan öncü firma olmayı başardı.

Son olarak hatırlatmakta fayda var. Şifresiz girişin kullanılabilmesi için giriş yapılacak sistemin de WebAuthn standardını desteklemesi gerekiyor. Bu özelliğin kısa vadede olmasa da yakın bir gelecekte parolaları tamamen ortadan kaldıracağına kesin gözüyle bakılıyor.

Apple Passkeys’i denemek için macOS Ventura, iOS 16 ve iPadOS 16 yayınlanmasını bekleyebilir ya da geliştirici sürümünü (normal kullanıcılar için önerilmez) indirerek hemen deneyebilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.