enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6079
EURO
36,3477
ALTIN
2.921,34
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Pet şişelerdeki sular sağlığı tehdit ediyor! Uzmanlar açıkladı

Pet şişelerdeki suların sağlığı tehdit ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Muharrem Kıskaç, suya karışan BPA maddesinin erken doğumdan kısırlığa …

Pet şişelerdeki sular sağlığı tehdit ediyor! Uzmanlar açıkladı
06.06.2022
132
A+
A-

Pet şişelerdeki suların sağlığı tehdit ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Muharrem Kıskaç, suya karışan BPA maddesinin erken doğumdan kısırlığa, diyabetten kansere birçok hastalığın riskini artırdığına dikkat çekti.

Uzmanlar, özellikle yaz aylarında sık karşılaştığımız yol kenarlarında satılan ya da araçların torpido gözünde bırakılan ve güneş ısısına maruz kalan pet şişelerdeki su ve içeceklerin insan sağlığını tehdit ettiği yönünde vatandaşları uyarıyor. Prof. Dr. Muharrem Kıskaç, her ne kadar pet şişeyi aldıktan sonra serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza edilmiş olsa da önceki transfer ve depolama koşullarına dikkat edilmediği için aynı riskle karşı karşıya kalındığını belirtti.

Isıya maruz kalan pet şişedeki sular sağlığı tehdit ediyor

KISIRLIK YAPIYOR

Pet şişe ve damacanaların uzun süre güneşe ve sıcağa maruz kaldıklarında yapılarındaki bisfenol-A (BPA) maddesinin suya karıştığını söyleyen Kıskaç, “Bu madde östrojen benzeri etki gösteren yapay bir hormon gibi davranıyor. Erkeklerde jinekomasti dediğimiz memelerde kadın tipi büyüme, gebelerde erken doğum riski, bebeklerde gelişim geriliği, kısırlık (infertilite) gibi durumlara yol açabiliyor. Uygunsuz saklanan ve uygunsuz maddeden üretilmiş pet şişe ve damacanalar tüm bu riskleri artırıyor” dedi.

Isıya maruz kalan pet şişedeki sular kanser riskini artırıyor

“KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR”

Suya karışan bisfenol maddesinin bazı kanser hastalıklarında risk oluşturduğuna dikkat çeken Kıskaç açıklamalarına şunları da ekledi:

“Bunların yanında kalp hastalıkları ve diyabet riskini de artırıyor. Pet şişeler birden fazla kullanılmamalı. Tekrarlı kullanımlarda, hem BPA maddesine maruz kalma hem de bakteri ve mantar oluşumu sebebiyle başka rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.