Pet şişelerdeki suların sağlığı tehdit ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Muharrem Kıskaç, suya karışan BPA maddesinin erken doğumdan kısırlığa …
Pet şişelerdeki suların sağlığı tehdit ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Muharrem Kıskaç, suya karışan BPA maddesinin erken doğumdan kısırlığa, diyabetten kansere birçok hastalığın riskini artırdığına dikkat çekti.
Uzmanlar, özellikle yaz aylarında sık karşılaştığımız yol kenarlarında satılan ya da araçların torpido gözünde bırakılan ve güneş ısısına maruz kalan pet şişelerdeki su ve içeceklerin insan sağlığını tehdit ettiği yönünde vatandaşları uyarıyor. Prof. Dr. Muharrem Kıskaç, her ne kadar pet şişeyi aldıktan sonra serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza edilmiş olsa da önceki transfer ve depolama koşullarına dikkat edilmediği için aynı riskle karşı karşıya kalındığını belirtti.
KISIRLIK YAPIYOR
Pet şişe ve damacanaların uzun süre güneşe ve sıcağa maruz kaldıklarında yapılarındaki bisfenol-A (BPA) maddesinin suya karıştığını söyleyen Kıskaç, “Bu madde östrojen benzeri etki gösteren yapay bir hormon gibi davranıyor. Erkeklerde jinekomasti dediğimiz memelerde kadın tipi büyüme, gebelerde erken doğum riski, bebeklerde gelişim geriliği, kısırlık (infertilite) gibi durumlara yol açabiliyor. Uygunsuz saklanan ve uygunsuz maddeden üretilmiş pet şişe ve damacanalar tüm bu riskleri artırıyor” dedi.
“KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR”
Suya karışan bisfenol maddesinin bazı kanser hastalıklarında risk oluşturduğuna dikkat çeken Kıskaç açıklamalarına şunları da ekledi:
“Bunların yanında kalp hastalıkları ve diyabet riskini de artırıyor. Pet şişeler birden fazla kullanılmamalı. Tekrarlı kullanımlarda, hem BPA maddesine maruz kalma hem de bakteri ve mantar oluşumu sebebiyle başka rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.”