enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6397
EURO
36,5127
ALTIN
2.929,04
BIST
9.585,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C

İstanbul’un en ünlü kuleleri nelerdir? İstanbul’daki kuleler

Yedi Tepeli olarak anılan İstanbul, aynı zamanda eşsiz tasarımlı 6 kulesiyle de yerli ve yabancı turistlerin odak noktası haline geliyor. Bizans …

İstanbul’un en ünlü kuleleri nelerdir? İstanbul’daki kuleler
06.06.2022
175
A+
A-

Yedi Tepeli olarak anılan İstanbul, aynı zamanda eşsiz tasarımlı 6 kulesiyle de yerli ve yabancı turistlerin odak noktası haline geliyor. Bizans ve Osmanlı döneminin izlerini taşıyan kuleler günümüzün modern tasarımlarıyla da bir araya gelince kentin dört bir yanı gökyüzüne uzanan kuleleriyle göze çarpıyor. İşte Kuleler Şehri İstanbul hakkında merak edilen tüm detaylar…

İstanbul, yüzyıllardır pek çok medeniyetin ayak izlerini taşıyan tarih kokan bir coğrafya. Dünyanın cazibe merkezi haline gelen bu şehir, hem doğa harikası güzellikleri hem de etkileyici mimari yapılarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Topkapı Sarayı’ndan Ayasofya’ya, Kız Kulesinden Yerebatan Sarnıcı’na kadar her köşesinde benzersiz yapıları gözler önüne seren İstanbul, aynı zamanda meşhur 7 tepesiyle de çok ünlü. Bizans ve Osmanlı döneminin zenginliğiyle harmanlanan bu kent 7 tepesinin yanı sıra devasa kuleleriyle de ön plana çıkıyor. Son dönemde İstanbul Havalimanı’nın uçuş kulesi ve Türkiye’nin en yüksek yapısı Çamlıca Kulesi’nin de eklenmesiyle adeta Kuleler Şehri haline gelen İstanbul’un etkileyici kulelerine gelin birlikte göz atalım.

  • UÇUŞ KULESİ

İstanbul Havalimanı’nın Hava Trafik Kontrol Kulesi, 2016 yılında 370 proje arasından birinci seçilerek uluslararası bir ünü beraberinde getirmiştir. Lale temasının esas alındığı kule, dünyanın alanında önemli firmalarından olan AECOM ve Pininfarina tarafından tasarlanmıştır.

Hava Trafik Kontrol Kulesi
  • KIZ KULESİ

İstanbul’da “kule” denildiğinde ilk akla gelen yerlerin başında elbette Kız Kulesi yer alıyor. Pek çok efsaneye konu olan Kız Kulesi, İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne yakın kısmında Salacak açıklarındaki küçük adacık üzerinde yer alıyor. Hem Üsküdar’ın hem de İstanbul’un sembolü haline gelen bu kule 2500 yıllık bir birikime sahip. 

Kız Kulesi

Avrupalıların Leander Kulesi olarak adlandırdığı Kız Kulesi, denizin ortasında adeta gizli bir cevher.

Kız Kulesi özellikleri
  • GALATA KULESİ

Milattan sonra 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından yaptırılan Galata Kulesi, İstanbul’un Beyoğlu semtinde 35 rakımlı bir tepenin üzerinde bulunmaktadır. İlk olarak fener kulesi olarak inşa edilen bu görkemli kule, etkileyici mimarisi ve hikayesiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Galata Kulesi

İstanbul’a adımını atan her kişinin seyahat rehberinde yer edinen Galata Kulesi, Haçlı Seferleri sırasında aldığı hasarlar ve daha sonra yaşanan yangınlar sebebiyle hasar görse de günümüzde tüm görkemiyle gökyüzüne uzanan bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

Galata Kulesi özellikleri
  • BEYAZIT KULESİ 

Başlangıçta ahşap olarak İstanbul’un Beyazıt semtine inşa edilen Beyazıt Kulesi, yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla yapılmıştır. Şu an da 118 metre yüksekliğinde olan kule; nöbet, işaret ve sancak katları olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır.

Beyazıt Kulesi

İstanbul Üniversitesi’nin Merkez Kampüsü içerisinde yer alan Beyazıt Kulesi, bir dönem hava tahminin duyurulması için farklı renklerle aydınlatılarak kullanıldı.

Beyazıt Kulesinin bulunduğu konumdan manzara
  • ÇAMLICA KULESİ

369 metreye ulaşan yüksekliğiyle Eyfel Kulesi‘ni geride bırakan Çamlıca Kulesi, 29 Mayıs 2021 yılında açılışını gerçekleştirmiştir. Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi olarak da anılan Çamlıca Kulesi, İstanbul’un televizyon ve seyir kulesi olarak hizmet vermektedir.

Çamlıca Kulesi

Bu görkemli yapı, Osmanlı döneminin en önemli simgelerinden biri olan lale çiçeğinden esinlenerek tasarlanmıştır. Kulenin ana aksı lalenin köklerini ve besleyici gövdesini; güneşe doğru yükseldikçe şekillenen seyir terası ve restoran katları henüz açmayan bir lale tomurcuğu olarak düşünülerek bu yapı inşa edilmiştir. Kulede seyir terası ve restoran bulunduğu için İstanbul’un ayaklarınızın altına serildiğini hissedebilirsiniz.

Çamlıca Kulesi manzarası
  • SAAT KULESİ

Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı‘nın Saltanat Kapısı arasında bulunan Saat Kulesi, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid tarafından 1895 yılında inşa edilmiştir. 27 metre yüksekliğinde ve 4 katlı olan kulede toplamda 94 basamak bulunmaktadır. Her bir cephesinde saat bulunan kule Saray mimarı Sarkis Balyan’ın imzasını taşımaktadır.

Dolmabahçe Saat Kulesi
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.