enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5309
EURO
36,2729
ALTIN
3.002,97
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C

Türkiye’deki Poşet Çaylarda Mikroplastik Tespit Edildi

TÜBİTAK’ın bir projesi kapsamında demlik poşet çaylar ile sallama çaylar üzerinde bir araştırma yapan Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği …

Türkiye’deki Poşet Çaylarda Mikroplastik Tespit Edildi
06.06.2022
139
A+
A-

TÜBİTAK’ın bir projesi kapsamında demlik poşet çaylar ile sallama çaylar üzerinde bir araştırma yapan Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Yurtsever, endişe verici bir tespitte bulundu. Öyle ki söz konusu paketleri kullanarak içtiğimiz şeyler aslında çay değil, mikroplastik deposu

Yurtsever, farklı markalarda 11 sallama çay ile 11 demlik poşet üzerinde incelemeler yaptı. Yapılan incelemelerde, sallama çayların 4 tanesinde, demlik poşetlerin ise neredeyse tümünde mikroplastik tespit edildi. Analizlerini detaylandıran bilim insanı, bir demlik poşet çayın içerisinde ortalama 13 bin adet mikroplastik malzemenin olduğunu belirledi.

Vücudumuz için toksik etkisi var

Mikroplastikler, bugün kullandığımız büyük plastik malzemelerin yapı taşlarını oluşturuyor. Meral Yurtsever tarafından yapılan araştırma polyester, polipropilen ve polietilen gibi malzemelerin çaylarla birlikte vücudumuza girmiş olduğunu gözler önüne serdi. Bilim dünyasının bir süredir yakın markaja aldığı mikroplastiklerin, vücutta toksik etkisi olduğu biliniyor.

Boyutları 1 mikrometre ila 5 milimetre aralığında değişen mikroplastikler, insan sağlığı için oldukça tehlikeli. Diğer tüm zararlarından önce bu malzemelerin kanser yapma riski bulunuyor. Bununla birlikte, laboratuvar çalışmalarına göre mikroplastikler, doğurganlığı da etkiliyor. Ancak bugünlerde gördüğünüz her nesnede mikroplastik olduğunu söylemek gerek. Hatta musluklardan akan sularda bile mikroplastik tespit edildiği oluyor. Daha önceki dönemlerde insan dışkısında da mikroplastik tespit edilmişti…

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.