enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5809
EURO
36,3738
ALTIN
2.941,88
BIST
9.661,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C

Gaziantep Büyükşehir, akıllı şehir alt yapısıyla kenti takip edecek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güney Kore Arazi, Altyapı Ulaştırma Bakanlığı (MOLIT) “K-City Network, Global Akıllı Şehirler İş birliği …

Gaziantep Büyükşehir, akıllı şehir alt yapısıyla kenti takip edecek
03.06.2022
98
A+
A-

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güney Kore Arazi, Altyapı Ulaştırma Bakanlığı (MOLIT) “K-City Network, Global Akıllı Şehirler İş birliği Programı” kapsamında aldığı hibe desteğiyle, belediyeye bağlı Akıllı Şehirler Veri Koordinasyon Merkezi’nin gücünü artırdı.

Güney Kore Arazi, Altyapı Ulaştırma Bakanlığı ekibinin desteğiyle, Akıllı Şehir Veri Koordinasyon Merkezi’ne kazandırılan yeni uygulamayla şehrin tüm noktaları, altyapıya dahil bütünleşik kameralar, akıllı parklar ve araç takip sistemi gibi alanlar, tek merkezden izlenerek gerekli takibi, yönlendirmesi ve koordinasyonu sağlanacak. Bu sayede olası tehdit unsurlarına karşı koruyucu-önleyici tedbirler alınırken şehirde yaşanabilecek olaylara da hızlıca müdahale edilebilecek.

Öte yandan uygulama kapsamında Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı daire başkanlıkları şehrin sorunlarını sınıflandırıp yerleşim bölgelerinin bazılarında tespitler yaparak karar almada daha kalıcı ve bütüncül çözümler üretilmesine destek olacak. Alınacak önlemlerin akabinde de elde edilen değişimler incelenerek tedbirlerin etkinliği tespit edilebilecek.

ŞAHİN: BU UYGULAMA ŞU ANDA TÜRKİYE’NİN HİÇBİR BELEDİYESİNDE YOK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, merkezde uygulamalı olarak anlatılan sistemin hayata dokunduğunu ve şehrin çok daha güvenli ve sağlıklı olmasına katkı sunduğunu belirterek, “Şehrin canı, malı, aklı, ailesi bizlere emanet. Bu teknolojiyi kullanarak bugün çok daha güvenli, çok daha akıllı, çok daha dirençli ve çok daha sağlıklı bir şehrin alt yapısını hazırlıyoruz.” ifadesini kullandı

Başkan Şahin, Güney Kore’nin yazılım alt yapısı, yetişmiş insan gücü, mühendis kapasitesi ve sistematik çalışmasının Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin alanında uzman mühendislerinin, pratikliği, hızlı çözüm bulması, girişimciliği ile birleşerek yeni bir hikayenin yazılmasına yol açtığını söyledi.

Şahin, “Gaziantep Modeli bir dünya modeli olma yolundaki yolunda hızla ilerliyor. Bugün bu şehir daha güvenli, daha dirençli ve daha akıllı. Bunu sizin sayenizde ve Güney Koreli dostlarımız sayesinde başardık. Açık veriyi en hızlı kullanan, en hızlı dünya ile paylaşan ve açık verideki veri koordinasyon merkezini oluşturan bir belediyeyiz. Bu uygulamanın şu anda Türkiye’nin hiçbir belediyesinde yok.” diye konuştu.

“VERİ ÜRETMEK KADAR VERİYİ KOORDİNE ETMEK DE ÖNEMLİ”

Şahin, 21. yüzyılın veri yüzyılı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Veri üretmek kadar veriyi koordine etmek ve şehrin sorunlarında kullanmak da bir o kadar önemli. Bu işi çok iyi başaran Güney Kore ile yaklaşık bir yıldır çalışıyoruz. Bu çalışmanın sonunda bugün gördüğünüz, Veri Koordinasyon Merkezi’ni açtık. Açık veriyiz. Açık veriyi diğer şehirlerle paylaşıyoruz. Tabi bu noktada Veri Koordinasyon Merkezi çok önemli. Bu yapıyı kurmamış olsaydık, verileri konuşturmamış olsaydınız, bunu başaramazdınız. Bugün itibariyle biz, zabıtadan itfaiyeye hafriyattan diğer bütün birimlere kadar koordinasyon sağlanması üzerine bir bağlantı sistemi oluşturduk. Örneğin, bir yangın çıktığı zaman çok hızlı ulaşmanız gerekiyor. Bu yönde şehrin coğrafi bilgi sistemiyle birlikte bu oluşturduğumuz akıllı altyapı bizi çok daha hızlı ilgili bölgeye müdahale etme fırsatı sağlıyor.”

PROJE YÖNETİCİSİ JEON: GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’İN NİHAİ DESTEĞİ İLE PROJENİN BAŞARILI OLACAĞI ŞÜPHESİZ

Samsung SDS Proje Yöneticisi Jeon Wootaek ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile yollarının 2020 yılında kesiştiğini kaydederek, şunları aktardı: “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Samsung iş birliği, 2020 yılında bir danışma master planı üzerinden hazırlanan genel bir fizibiliteyle başladı. Bu bahsettiğimiz fizibilite çalışmasını başarılı bir şekilde tamamladık. 2021 yılında ise bu fizibilite raporunun hayata geçirilmesi için çalışmalara başladık. Proje esnasında tabi bazı zorlukları da tecrübe ettik. Ama Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin aktif desteği sayesinde projenin nihai sonucunun başarılı olacağından hiç şüphemiz yok. Bu projenin sonuç almasına çok az kalsa da ben bu projenin Gaziantep’i akıllı şehir yapma yolunda önemli bir seviyeye taşıyacağını düşünüyorum. Bunu söylememin sebebi Gaziantep, hali hazırda birbirinden bağımsız olarak akıllı şehirler çözümlerini sağlıyordu. Ama bu entegre operasyon sistemi sayesinde her birini bir çatı altında toplayıp gerçekleştirme fırsatına kavuşacak.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.