enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3503
EURO
34,8597
ALTIN
2.403,24
BIST
9.997,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
34°C
İstanbul
34°C
Açık
Salı Açık
33°C
Çarşamba Açık
31°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Hafif Yağmurlu
25°C
SON DAKİKA
22:54 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’ya, Acıgöl Belediye Başkanı Mehmet Eroğlu, Vatan Partisi İl Başkanı Meliha Atalay, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri, iş insanları ve vatandaşlar hayırlı olsun ziyaretinde bulundu
18:50 Yusufeli Merkez Viyadüğü trafiğe açılıyor
18:36 Aile’den SYDV’lere 850 milyon TL ek kaynak aktarıldı
18:20 Bursa’da Lösemili Çocuklar Bilim ve Doğa Köy Enstitüsü açılacak
18:07 Bursa Gemlik’te Başkan Deviren konuştu: Kapatma yok, verimlilikleri artacak
18:06 Malatya Büyükşehir’den otobüslerin klimalarına yazlık bakım
17:57 Sapanca Gölü’nden Su Alımına Başladı
17:56 Eğitim varsa gelecek var
17:55 Manisa’da ormanlık alanı tehdit eden yangın
17:54 Ankara Valiliği’nden meteorolojik uyarı!
17:52 Malatya Büyükşehir anız yangınları için teyakkuzda
17:51 İçme suyu tüketimi arttı… Sakarya’da B planı devrede
17:50 Mersin’de miniklere deniz temizliğinin önemi anlatıldı
17:40 Selçuklu Belediyesi yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların ve satıcıların faydalanabileceği kurban satış yerinde çalışmalarını tamamladı
17:37 Yeniden Refahlı gençlerden Gölcük’te esnaf ziyareti
17:36 Başkan Aras: “Kimse kaçak yapım legalleşecek ümidinde olmamalı”
17:20 Trabzon’da Kaşüstü trafiği rahatlayacak
17:07 Sözleşmeli öğretmenlik için sözlü sınav belgeleri erişime açıldı
17:06 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Beştepe’de
16:50 Sakarya’da 150 milyon TL’lik yatırıma onayı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin Sudan’da tarım yapma projesi darbelere takıldı

Türkiye, Sudan’dan tarım arazisi kiralayarak burada tarım yapma girişimlerine Mehdi Eker’in Tarım Bakanlığı döneminden başladı. 2013 yılında …

Türkiye’nin Sudan’da tarım yapma projesi darbelere takıldı
01.06.2022
117
A+
A-

Türkiye, Sudan’dan tarım arazisi kiralayarak burada tarım yapma girişimlerine Mehdi Eker’in Tarım Bakanlığı döneminden başladı.

2013 yılında Sudan’da 12 bin 500 hektar arazide bir pilot çiftlik kurulması, 780 bin 500 hektar tarım arazisinin Türk girişimcilerin yatırımlarına açılmasının özendirilmesi hedeflendi. İki ülke arasında gerçekleşen görüşmeler sonucunda Türkiye’nin Sudan ile 28 Nisan 2014’te imzaladığı İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma imzalandı.

2015 yılının Kasım ayında ise anlaşma Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu anlaşmaya dayanarak Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi kuruldu. Şirket sermayesinin yüzde 80’i, Tarım Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne, yüzde 20’si Sudan’a ait oldu.

Türkiye-Sudan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Aralık 2017 tarihinde Sudan’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Sudan Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Hatim El Sir Ali tarafından imzalandı.

Sudan’da yaşanan darbeler projeyi durdurdu

Sudan, Afrika’da en çok darbenin ve darbe girişiminin yaşandığı ülke. Toplam 17 darbe girişiminin beşi başarıyla sonuçlandı. Türkiye’nin tarım arazisi kiralama girişimi sonrasında 2019 yılında gerçekleşen darbede Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in görevine Sudan Silahlı Kuvvetleri tarafından son verildi. 2021 yılında ise ülkede bir darbe daha yaşandı. Gerçekleşen darbeler nedeniyle Türkiye’nin projesi sekteye uğradı.

‘Sudan’da hükümet kurulmasını bekliyoruz’

Meclis KİT Komisyonu’nda konuşan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gezginç “Türkiye-Sudan Tarım Yürütme Komitesinin 20 Aralık 2021 tarihinde Ankara’da gerçekleşen üçüncü dönem toplantısında sermayeyle ilgili olarak durum değerlendirilmiş, Sudan tarafına bir an önce söz konusu pilot çiftlik için arazilerin şirkete tahsisinin gerçekleştirilmesi gerektiği belirtilmiş; Sudan tarafınca, Sudan’da yeni bir hükûmet kurulma çalışmalarının devam ettiği, hükûmet kuruluşu tamamlandığında söz konusu arazilerin en kısa süre içerisinde teslim edileceğine ilişkin çalışmaların başlatılacağı belirtilmiştir. Ancak Sudan’da hâlihazırda hükûmet kuruluşu tamamlanamamıştır” bilgisini verdi.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.