enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2530
EURO
37,6490
ALTIN
2.926,30
BIST
9.139,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Salı Çok Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Çok Bulutlu
26°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C

Enflasyonun mayısta yüzde 5.8’le yeni bir rekor kırdığı Fransa’da ekonomik daralmaya girildi

1985’ten beri görmediği yüzde 5 çıtasını bu döngüde aşan Fransa’da, hem ulusal hesaplamanın oranları hem de AB yöntemleriyle hesaplanan oranlar …

Enflasyonun mayısta yüzde 5.8’le yeni bir rekor kırdığı Fransa’da ekonomik daralmaya girildi
31.05.2022
120
A+
A-

1985’ten beri görmediği yüzde 5 çıtasını bu döngüde aşan Fransa’da, hem ulusal hesaplamanın oranları hem de AB yöntemleriyle hesaplanan oranlar açıklandı. Her şekilde mayıs ayında tüketici enflasyonu beklenenden yüksek çıkıp yeni bir rekor kırdı.

Fransız istatistik kurumu INSEE’ye göre 12 aylık dilim için mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0.7 artarak yüzde 5.8’e tırmandı. Nisandaki oran yüzde 5.4’tü. Yüzde 5.8 AB yöntemlerine geçilen 1990’ların başından beri en yüksek oran oldu.

Eylül 1985’ten beri en yüksek oran

INSEE açıklamasında, Fransa’nın ulusal tüketici fiyatları endeksine göre hesaplandığında, nisanda yüzde 4.8 olan enflasyonun mayısta yüzde 5.2’ye yükseldiği, bunun ulusal endeks hesaplamasına göre Eylül 1985’ten beri en yüksek oran olduğu eklendi. Ulusal endeks hesaplamasında da enflasyon tahmin edilenden yüksek çıktı.

Ulusal endeksi daha çok takip eden Fransa’da AB ile uyumlu endeks daha ziyade AB üyeleri arasında enflasyon kıyası yapmak için kullanılıyor.

Yüksek enflasyon döngüsü nedeniyle hanelerin öngörülenden daha az harcamasından kaynaklı Fransız ekonomisi yılın ilk çeyreğinde küçülmeye de girdi.

Büyüme derken küçülme

INSEE, Rusya’nın Ukrayna operasyonu öncesinde, Fransız ekonomisinin geçen yılki keskin yükselişin ardından ilk çeyrekte büyümesini bekliyordu. Geçen ay ekonominin yatay seyrettiği tahminini açıklayan kurumun yeni hesaplamasına göre gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ilk üç ayında yüzde 0.2 daraldı. Hane harcamaları da tahmin edilenden fazla düşüş göstererek aynı dönemde yüzde 1.9 oranında azaldı.

Bunda enerji fiyatlarındaki dizginlenemeyen yükselişe eşlik eden gıda fiyatlarındaki yüzde 4.2 artış önemli rol oynadı.

Diğer AB üyelerine kıyasla daha iyi durumda

Bugüne dek Fransa, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına aşılamayan tavan getirmeye dayanan 25 milyar euroluk önlem paketi sayesinde Malta hariç diğer tüm AB ülkelerine kıyasla enflasyonu daha düşük tutmayı başardı.

Yeni paket lazım

Ancak geçen ay yeniden seçilirken alım gücünü desteklemeye yönelik yeni paket sözü veren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron üzerinde yüksek enflasyonun yarattığı baskı bu ayki meclis seçimleri öncesi daha da arttı.

Her şeye rağmen Fransa’da enflasyon komşu Euro Bölgesi ülkelerindeki kadar kötü değil. Mayıs ayı için Almanya yüzde 7.9, İspanya yüzde 8.7’e yükselen enflasyon oranlarıyla yeni rekor açıkladı.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.