Fatih Belediyesi tarihi Yedikule Hisarı’nda İstanbul’un fethinin 569. yıl dönümüne özel konser düzenledi. Ünlü Müzisyen Yücel Arzen tarafından …
Fatih Belediyesi tarihi Yedikule Hisarı’nda İstanbul’un fethinin 569. yıl dönümüne özel konser düzenledi. Ünlü Müzisyen Yücel Arzen tarafından, 15. Yüzyılda yaşayan Kıvami’nin Fatih Sultan Mehmet adına yazdığı ünlü ‘Fetihname’ den bestelenen eserler dinleyicilerle buluştu. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda 12 eser seslendirildi.
Fetihname (Nevbeti Uyandırmak) konseriyle ilgili yeni bir müzikal form tasarlamak istediğini söyleyen sanatçı Yücel Arzen, müzikal eserde aynı zamanda modern bir nebvet ve mehter oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, “Bu fikri Fatih Belediye Başkanımız Ergün Turan beye açtığımda çok beğendi ve destekleyerek Yedikule Hisarı gibi muhteşem mekanı bizlere açtı. Fetihname dört bölümden oluşuyor. Birinci bölüm ‘Tevhid’, ikinci bölüm ‘Levlake’, üçüncü bölüm ‘Fatih Sultan Mehmet’ ve dördüncü bölüm ise ‘Evlad-ı Fatihan’ Bu çalışmadaki asıl muradım, fetih, bir fikri, bir kavramı ya da bir yaşantıyı kabul ettirmek değil, kabul olunmak hususudur. Bundan dolayı fetih kavramını yeniden tartışmaya açmak istiyoruz.” dedi.
FETHİN MİMARLARI AYNI ZAMANDA ÜSTÜN İNANÇ VE AHLAK SAHİBİYDİLER
Sanatçı Yücel Arzen’e böylesine özel bir çalışma yaptığı için teşekkür eden Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan da, “Fethin gerçekleşmesinde şüphesiz bilgiye, eğitime ve yeniliklere verilen değerler de aktif rol almıştır. Bizler de hizmet ederken bu ruhla hareket ediyoruz. Fethin mimarları da aynı zamanda üstün inanç ve ahlak sahibiydiler. İnsanların kalplerini, gönüllerini fethetmişlerdir. Fethin 569.yıldönümü dolayısıyla Fatih’in yadigarı Yedikule Hisarı, çok güzel bir ana şahitlik etti. Mimarinin ihtişamı, musikinin ince zevkiyle buluştu.” diyerek, Yedikule Hisarı’nın özel programlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
“Fetihname” adlı müzikal çalışmada, Sanatçı Yücel Arzen’in bestelediği Hoca Ahmed Yesevi’nin şiiri “Ya Hu”, Şemseddin Sivasi’nin “Ey Gafil Uyan” ve “Ey Sacın Zenciri”, Niyazi Mısri’nin “Tende Canımsın”, Ali Ulvi Kurucu’nun “Ruhum Sana Aşık”, Mevlana’nın “Etme”, Yahya Kemal Beyatlı’nın “Türk Marşı”, Mehmet Akif Ersoy’un “Ey Şehitoğlu Şehit”, Arif Nihat Asya’nın “Bir Bayrak Bir Rüzgar Bekliyor” eserleri yer aldı.