enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2739
EURO
37,6504
ALTIN
2.920,58
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Stratejik ürünlere kamu desteği şart

Hammaddede ithal girdisi yüksek olan hazır giyim sektörü, iplik ve likra kumaş gibi yurtdışından gelen ürünlerin imalatı için devletten adım …

Stratejik ürünlere kamu desteği şart
11.01.2022
137
A+
A-

Hammaddede ithal girdisi yüksek olan hazır giyim sektörü, iplik ve likra kumaş gibi yurtdışından gelen ürünlerin imalatı için devletten adım atılmasını bekliyor.

Toplam ithalatın yaklaşık yüzde 85’inin hammaddeden oluşması, Türkiye’nin dışa bağımlılıktan kurtulmasını zorlaştırıyor. Üretimde güçlü olunan sektörlerde dahi stratejik önemli hammaddelerde dışa bağımlılık yaşanıyor. Hazır giyim sektöründe benzer bir durumun yaşandığını söyleyen İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Karaca, dışa bağımlılıktan kurtulmak için devletin ithalatta stratejik ürünlerin Türkiye’de üretimi için harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Üretim için acil adım atılması gerektiğini vurgulayan Karaca, “Gömlek ipliğinden likra kumaşa kadar dışa bağımlıyız. Bunlar gibi ürünlerin üretimi için gereken teşvikler sağlanmalı. Bir an önce başlamak lazım. Cari açık ve işsizlik bu şekilde azalır” dedi.

YENİDEN KURGULANMALI

Sanayi kurgusunun baştan oluşturulması gerektiğini ifade eden Karaca, İstanbul’un artık bu yükü taşıyamadığını ve Anadolu’ya göç edilmesi gerektiğini kaydetti. Karaca, “Anadolu’da teşvik sistemi bazı sektörler için olumsuz oluyor. Büyük şirketler hariç tutunulamıyor. Mesela Çin’deki gibi şehirler tek sektör için kurgulanabilir. Böylece yan sanayi de oraya gider” dedi.

Özkan Karaca

Yüzde 25 döviz satışı yatırımları vurur

Yeni düzenleme ile ihracat gelirinin yüzde 25’inin Merkez Bankası’na satışının sanayiciyi olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Özkan Karaca, yüzde 25 kâr eden ihracatçının çok az olduğunu kaydetti. Bu kararın yatırımları da olumsuz etkileyeceğini ifade eden Karaca, “İşçilik, servis ve yemek dışında hazır giyimde çoğu işlemi döviz olarak yapıyorsunuz. Öyleyse hammadde ve aramalı için de döviz değil Türk Lirası faturası kesilsin kararı alınsın. Uygulama mutlaka gözden geçirilmeli” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.