enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Moody’s’den G20 ülkeleri için kötü rapor: Beklenti düştü

Moody’s, Küresel Makro Görünüm 2022-23 başlıklı raporunun Mayıs 2022 sayısını yayımladı. Raporda, Kovid-19 salgını sonrası ekonomik …

Moody’s’den G20 ülkeleri için kötü rapor: Beklenti düştü
26.05.2022
118
A+
A-

Moody’s, Küresel Makro Görünüm 2022-23 başlıklı raporunun Mayıs 2022 sayısını yayımladı.

Raporda, Kovid-19 salgını sonrası ekonomik toparlanmada karmaşık bir dizi zorlukla karşı karşıya olunduğu ifade edildi.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ekonomik etkilerinin sürdüğüne işaret edilen raporda, “sıfır Kovid-19” politikasının sıkı bir şekilde uygulandığı Çin’deki yavaşlamanın da küresel büyüme üzerinde etkili olduğu belirtildi.

Raporda, küresel büyüme tahminlerinin düşürüldüğü, enflasyon tahminlerinin ise yükseltildiği bildirildi.

“BÜYÜMEYİ DAHA DA YAVAŞLATABİLECEK BİRDEN FAZLA RİSK VAR”

Yavaşlayan ekonomik ivmenin ana itici güçlerinin devam eden arz şokları ve küresel olarak daha şahin para politikasına geçiş olduğuna işaret edilen raporda, manşet enflasyon oranlarının gelecek yıl boyunca gevşemesinin beklenmesine rağmen fiyat seviyelerinin yüksek kalmaya devam edeceği ve tüketici talebi üzerinde baskı oluşturacağı belirtildi.

Raporda, çeşitli risklerin makroekonomik belirsizliğe katkıda bulunduğu, büyümeyi daha da yavaşlatabilecek birden fazla risk olduğu vurgulandı. Bu riskler, emtia fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskı, daha uzun süreli tedarik zinciri kesintileri, Çin ekonomisinde beklenenden daha büyük bir yavaşlama, devam eden para politikası sıkılaşmasının resesyon için bir katalizör haline gelmesi, yeni ve daha tehlikeli Kovid-19 dalgaları olarak sıralandı.

Raporda, geçen yıl yüzde 5,9 büyüyen G20 ekonomilerinin 2022’de yüzde 3,1 ve 2023’te yüzde 2,9 büyümesinin beklendiği ifade edildi. Moody’s, mart ayında yaptığı tahminde, G20 ekonomilerinin 2022’de yüzde 3,6 ve 2023’te yüzde 3 büyüyeceğini öngörmüştü.

G20’nin gelişmiş ekonomilerinin bu yıl yüzde 2,6 ve 2023’te yüzde 2,1 büyüyeceğinin tahmin edildiği belirtilen raporda, gelişmekte olan ekonomilerin ise bu yıl yüzde 3,8 ve gelecek yıl yüzde 4,2 büyümesinin beklendiği bildirildi. Moody’s, daha önce gelişmiş ekonomilerin bu yıl yüzde 3,2 ve gelecek yıl yüzde 2,2 büyüyeceğini, gelişmekte olan ekonomilerin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 4,1 büyümesinin beklendiğini kaydetmişti.

Raporda, ABD, Avro Bölgesi, Japonya, Fransa, Çin ve Hindistan ekonomilerinin bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği, sadece Meksika’nın büyüme beklentisinin yükseltildiği ifade edildi.

Moody’s’in raporunda, Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 4 olarak korundu.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.