enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7525
EURO
35,0851
ALTIN
2.450,67
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Pazartesi Açık
32°C
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
15:40 İstanbul ETO uyardı: Elektrik yangınları ansızın gelir
15:22 DEVA Mudanya’da yönetim belli oldu
15:10 Mesleki eğitimde günlük cep harçlıkları arttı!
15:01 İzmir’in Selçuk ilçesi ormanlık alanda bilinmeyen bir sebeple ortaya çıkan yangın rüzgarın etkisi ile Kuşadası’na sıçradı
14:58 Bilgehanelerden LGS Tercih Döneminde Ücretsiz Danışmanlık Hizmeti
14:38 TZOB: Elektrik zammı geri çekilmeli
14:22 Sakarya Geyve’de lüks makam araçları minibüse dönüştü
14:13 Antalya yılın ‘hava’ rekorunu kırdı!
13:22 Antalya Büyükşehir Bakım Evi’nde sokak hayvanları güvende
13:21 ‘Atatürk’ün Urla’ya gelişinin yıldönümü coşkuyla kutlandı’
13:20 Başkan Altay Tüm Konyalıları Fahreddin Paşa’yı Yakından Tanımak İçin Taş Bina’ya Davet Etti
13:19 Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve ekibi ile birlikte ilçe genelinde saha ziyaretleri gerçekleştirdi
13:17 Buca Belediyesi yangının ortasında kalan canlara kucak açtı
13:16 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Şeffaf ve katılımcı belediyecilik anlayışıyla çalışıyoruz”
13:15 Girne Kültürpark’a ve Yeraltı Otoparkı’na modern dokunuş
13:07 Bakan Yumaklı: Yangınlar kontrol altında
13:06 Selçuklu Belediyesi yaz aylarında aralıksız sürdürdüğü haşere ve sinek ilaçlama çalışmalarına yoğun mesai harcıyor.
13:04 İstanbul Büyükşehir Belediyesi, büyük önem verdiği ve projeler ürettiği öğrenci yurtlarına bir yenisini daha ekliyor
13:03 Kocaeli’de kekik hasadı başladı
13:02 Karamürsel Karapınar’a alternatif güzergâh
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırma: Doğaya salınan Japon balıkları iştahlarıyla diğer türlere zarar veriyor

Yerli türler üzerinde ciddi bir hasara yol açan evcil Japon balıklarının açık sulara serbest bırakıldıklarında 46 santimetreye kadar bir boyuta …

Araştırma: Doğaya salınan Japon balıkları iştahlarıyla diğer türlere zarar veriyor
26.05.2022
125
A+
A-

Yerli türler üzerinde ciddi bir hasara yol açan evcil Japon balıklarının açık sulara serbest bırakıldıklarında 46 santimetreye kadar bir boyuta ulaşabildiğini ortaya çıkaran araştırmaya göre, Japon balıkları böcekleri ve kurbağa lavralarını yiyerek biyolojik çeşitliliği de tehdit ediyor.

Japon balıklarını kurtarmak için onları doğaya bırakmanın biyolojik çeşitlilik için kötü sonuçlara neden olabileceği uyarısında bulunan bilim insanlarına göre, akvaryum balıkları dipteki çökeltileri emerek ve bitkileri kökünden sökerek düşük su kalitesine de katkıda bulunuyor.

Davranış kalıpları açısından, yabani Japon balıklarının da çok daha cesur olduğu altı çizilen araştırma, küresel çeşitlilik kayıplarının önde gelen nedenlerinden biri olarak istilacı türleri gösterirken, sahipleri tarafından doğaya bırakılan canlıların büyük bir sorun teşkil ettiğini vurguladı.

İlk olarak bin yıldan fazla bir süre önce evcilleştirilen Japon balıkları, o zamandan bu yana dünya çapında yerli olmayan büyük popülasyonlar kurdu. Dickey liderliğindeki araştırma ekibi, Japon balıklarını bugüne kadar sınırlı bir istila geçmişine sahip bir tür olan beyaz bulut dağı balığıyla karşılaştırdı.

Söz konusu iki tür balığın ekolojik etkilerini ve risklerini bulunabilirlik, beslenme oranları ve davranışlarına göre değerlendiren uzmanlar, Japon balıklarının çok daha iştahlı ve aç gözlü olduğunu, beyaz bulut dağı balığı veya diğer yerli türlerden çok daha fazlasını tükettiğini tespit etti.

Japon balıklarının diğer türlerin bağımlı olduğu kaynakları tüketerek, nehirlerdeki ve göllerdeki doğal biyoçeşitlilik için gerçek bir tehdit oluşturabileceğine işaret eden Dr. Dickey, araştırmaya dair şu değerlendirmeleri yaptı:

“Araştırmamız akvaryum balıklarının yüksek risk barındırdığını vurguluyor. Burada geliştirilen yöntemlerin İrlanda ve daha uzaklardaki evcil hayvan ticaretinde diğerlerini değerlendirmek için kullanılabileceğini umuyoruz. Hazır bulunabilen türlerin doğaya serbest bırakılma olasılığı daha yüksek. Bu sebeple evcil hayvan sahiplerine balıkların doğaya salınması durumunda oluşabilecek sonuçlar konusunda daha iyi bilgilendirilmesinin yanı sıra, bu etkiyi gösterebilecek türlerin mevcudiyetini sınırlamak gelecekte istilacıların istilasını önlemek için bir çözüm olabilir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.