enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5305
EURO
35,9880
ALTIN
2.998,12
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Sarıbal: Şeker krizi satışla başladı

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, yaşanan şeker krizini TBMM’den değerlendirdi. ANKARA (İGFA) – CHP Bursa Milletvekili ve PM …

Sarıbal: Şeker krizi satışla başladı
25.05.2022
128
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, yaşanan şeker krizini TBMM’den değerlendirdi.

ANKARA (İGFA) – CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında özellikle sanayi kesiminde yaşanmakta olan şeker krizini değerlendirdi.

Büyük bir şeker krizinin varlığına dikkati çeken Sarıbal, “Sanayici şeker bulamamakta, iktidar sadece seyretmekte” diyerek, iktidarın dünya borsalarında uygun fiyata şeker ithal ederek sektör sanayici ve vatandaşlara dağıtması gerektiğini söyledi.

Yaşanan sorunların 2001 yılında çıkarılan Şeker Kanunu sonrası şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle başladığını kaydeden Sarıbal, “Yaşadığımız kriz, Şeker Kanunu sonrası fabrikaların özelleştirilmesi, şeker pancarı ekiminin kotaya bağlanması ve sözleşmeli ekim ile birlikte başladı” ifadelerini kullandı.

Zamanında şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin engellenmesi için büyük mücadeleler verdiklerini hatırlatan Sarıbal, “Şeker pancarı ekimi de kullanımı da kamunun elindeydi. Bu 33 şeker fabrikasının 10 tanesi özel sektöre satıldı. O zaman büyük mücadele verdik. ‘Satan da haindir, alan da haindir’ dedik. Bugün ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. 6 fabrika kooperatifler tarafından alınırken, Türkşeker’in elinde 15 fabrika kaldı ama kamuya ait bu fabrikalar toplam şekerin yarısını bile üretememektedir. Özel sektör ve kooperatiflerin elindeki fabrikalar, üretilen şekerin yüzde 60’ından fazlasını ellerinde tutmaktalar. Yani şeker piyasası ve şeker pancarı üretim biçimi bugün özel sektörün elindedir. Bugün yaşadığımız sorun bul. Kota, sözleşmeli ekim ve özelleştirmeler” diye konuştu.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.