enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6486
EURO
36,3582
ALTIN
2.930,44
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Stratejik ürün buğdayın hasadı başladı! Dünyada kıtlık korkusu başladı

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla beraber tüm dünyada buğday sıkıntısının yaşanabileceğinin gündeme gelmesi gıda krizi başlayacak korkusunu …

Stratejik ürün buğdayın hasadı başladı! Dünyada kıtlık korkusu başladı
25.05.2022
117
A+
A-

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla beraber tüm dünyada buğday sıkıntısının yaşanabileceğinin gündeme gelmesi gıda krizi başlayacak korkusunu gündeme getirdi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı “Buğday olmak üzere hububat ve diğer ham maddelerde arz sıkıntısı yaşanmayacak.” demişti.

“BUĞDAYDA EKSİĞİMİZ YOK FAZLAMIZ VAR”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de dünyanın gündemindeki buğday sıkıntısıyla ilgili, “Bizim şu anda öyle bir problemimiz yok. İki üç gün önce belli yerlerde yağışlardan dolayı rekolteyi etkileyen hususlar oldu. Şu anda bizim rakamlarımızı anormal etkileyecek bir durum olmadı. Geçen yıla göre fazlamız var” diye konuştu.

Dünyada büyük korku yaşanırken Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da, birçok ürünün ham maddesi olan buğdayda hasat başladı. Kentin kıyı şeridi dışındaki bölgelerde üretim yapan çiftçiler ise ürünlerinin olgunlaşmasını bekliyor.

SAVAŞ BUĞDAYIN ÖNEMİNİ ARTIRDI

Bölgede dönüm başına 500 ile 750 kilogram arasında verim alınan buğdayda toplamda ise 700 bin ton rekolte bekleniyor. Öte yandan Ukrayna-Rusya savaşının ardından stratejik öneme sahip buğday için çiftçinin gözü buğday alım fiyatlarında. Çiftçiler, fiyatların en az 7 lira olmasını bekliyor.

 

HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE HASAT 2 HAFTA GECİKMELİ BAŞLADI

Hasat sırasında konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğdayın soğuk hava nedeniyle etkilendiğini ve hasadın 2 hafta gecikmeli başladığını söyledi.

Erkenci cins buğdayların veriminin dönüm başına 500 kilogram olduğunu aktaran Doğan, “Başaklar soğuktan hasar gördü ancak soğuk yemeyen bölgelerde en az 500 ile 700 kilogram arasında dönüm başına verim bekliyoruz.” diye konuştu.

“EN AZ 7 LİRA OLMASI GEREK”

Geçen sene fiyatların kilogram başına 2 lira 25 kuruş olduğunu, bu sene de en az 7 lira olması gerektiğini belirten Başkan Doğan, “Geçen sene hasat başlarken fiyatlar ton başına 2 bin 250 lira, prim ise 275 lira olarak açıklanmıştı. Bu sene de fiyatları bekliyoruz. En az 7 lira olması gerek. Türkiye olarak geçen sene 17 milyon ton buğday ürettik ancak 20 milyon 500 bin ton buğday ihtiyacımız var. 3 milyon 500 bin tonluk buğday açığımız var.” ifadelerini kullandı.

İNGİLİZ ‘GIDA FELAKETİ’ DİYOR

Öte yandan Londra merkezli The Economist dergisi, Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber gündeme gelen gıda krizine ilişkin “Yaklaşan gıda felaketi” bir kapak yayınladı.

Derginin kapağında, “Savaş, kırılgan dünyayı kitlesel açlığa doğru itiyor. Bunu düzeltmek herkesin işi.” ifadelerine yer verildi.

PUTİN’E ÇAĞRI: KALBİN VARSA GEMİLERİ GÖNDER

Ayrıca Ukrayna, Avrupa’nın tahıl ambarı konumundayken  limanlarda bekletilen 40 milyon tahıl dünya için çok önemli bir durumda. Limanda bekleyen gemiler için Putin’e seslenen Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, (WFP) Ukrayna limanlarında depolanan tahılların ihraç edilememesinin ”küresel gıda güvenliğine açılmış bir savaş” olduğunu belirterek, limanlar açılmazsa ”kıtlık ve zorunlu kitlesel göç” yaşanabileceği uyarısı yaptı.  WFP Direktörü David Beasley, ”Başkan Putin size sesleniyorum, eğer bir kalbiniz varsa lütfen bu limanları açın.” dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.