enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6416
EURO
36,4680
ALTIN
2.935,59
BIST
9.614,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Türk halkı altına yatırımdan vazgeçmiyor

Araştırma şirketinin Nisan 2021 tarihinde yaptığı ve 2000 kişiye yönelttiği ‘Sosyometre’ araştırmasında da katılımcılara yöneltilen ‘’Yatırım …

Türk halkı altına yatırımdan vazgeçmiyor
24.05.2022
119
A+
A-

Araştırma şirketinin Nisan 2021 tarihinde yaptığı ve 2000 kişiye yönelttiği ‘Sosyometre’ araştırmasında da katılımcılara yöneltilen ‘’Yatırım konusunda hangisine en fazla güveniyorsunuz’’ soruna yüzde 57,4’luk oranla altın ve yüzde 26,9 ile gayrimenkul yanıtı verilmişti. 

Araştırma bulgularına göre katılımcıların diğer yatırım tercihleri; yüzde 27,9 gayrimenkul, yüzde 23,7 döviz, yüzde 3,1 banka faizi, yüzde, yüzde 1,9 kripto para ve yüzde 1,0 borsa oldu.  

Vatandaş geçmişten bugüne, nakit parasını değerlendirmek ve ev ekonomisinde tasarruf sağlamak amacıyla farklı yatırımlar yapıyor. Kimi geleneksel yatırım aracı olan altından vazgeçmezken, kimi de güvenli yatırım olarak gayrimenkul ya da dövizi tercih ediyor. Araştırma şirketi Areda Survey, 1100 kişi ile gerçekleştirdiği araştırma kapsamında katılımcılara, “Bugün yatırım yapacak olsanız hangisine yatırım yaparsınız?” sorusunu yönelterek, halkın parasını değerlendirme tercihlerini gözler önüne serdi. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 42,9’luk kısmı altına yatırım yapacağını ifade ederken, bu cevabı verenlerin yüzde 45,9’unu kadınlar, yüzde 42,2’sini ise erkekler oluşturdu.

Nisan 2021 tarihinde yapılan benzer araştırmada katılımcıların yatırım tercih oranları ise şu şekildeydi:  

“Yüzde 57,4 altın, yüzde 26,9 gayrimenkul, yüzde 8,2 döviz, yüzde 4,3 borsa, yüzde 1,7 faiz ve son olarak yüzde 1,6 kripto para.” 

YATIRIM TERCİHİNDE DÖVİZ YÜKSELİŞİ  

Nisan 2021 tarihinde yapılan araştırmada yüzde 8,2 ile döviz en fazla güvenilen yatırım araçlarından biri olurken, Mayıs 2022 tarihinde yapılan araştırmada dövizi yatırım tercihi olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 23,7 şeklinde belirlendi. Bu tablo vatandaşın yatırım tercihinde döviz yükselişini gözler önüne serdi.  Gayrimenkul ise daha çok uzun vadeli bir yatırım aracı olarak düşünülmekte ve altına göre elden çıkarılarak paraya dönüştürülmesi daha geç olmaktadır. Yapılan araştırmaya göre, gayrimenkul vatandaşın en çok güvendiği ve tercih ettiği yatırım araçlarındaki yerini koruyor.  

ALTIN YATIRIMINI EN ÇOK GENÇLER TERCİH EDİYOR  

Altına yatırım yapmayı düşünenler yüzde 50’lik oranla en çok gençler olurken, yüzde 45’lik oranla gençleri, orta yaş kesimi takip etti. Katılımcıların yüzde 27,4’lük diliminin gayrimenkule yatırım yapabileceği belirlenirken, yüzde 20,7’sinin ise yatırımda doları tercih ettiği tespit edildi. Kadın katılımcılar yüzde 28,9’la, erkeklerden daha çok gayrimenkul yatırımını tercih ederken, erkeklerin ise yüzde 21,1’le en çok dolar yatırımını tercih ettiği tespit edildi.   

65 YAŞ ÜZERİ GAYRİMENKUL YATIRIMCISI  

Öte yandan gayrimenkul yatırımını genç kesim yüzde 30’luk oranla daha çok tercih ederken, gençleri 65 yaş ve üzeri kesim takip etti. Dolar yatırımını da yine 65 yaş üzeri, daha çok tercih eden kesim oldu. Anket sonuçlarına göre yatırım için en az tercih edilen yüzde 1’lik oranla borsa olurken, yüzde 1,9’luk oranla borsayı kripto para takip etti.  

Bu çalışma Türkiye genelinde 1.100 kişinin katılımıyla ve 16- 18 Mayıs 2022 tarihleri arasında kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile ‘Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli’ kullanılarak gerçekleştirildi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.