enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Emtia piyasasında toparlanma eğilimi

Emtia piyasasına geçen hafta yükselişler hakim oldu. Haftalardır aşağı yönlü baskıların olduğu emtia piyasası, üzerindeki satış baskısından …

Emtia piyasasında toparlanma eğilimi
23.05.2022
105
A+
A-

Emtia piyasasına geçen hafta yükselişler hakim oldu.

Haftalardır aşağı yönlü baskıların olduğu emtia piyasası, üzerindeki satış baskısından kurtularak geçen hafta toparlanma eğilimi içerisine girdi. Geçen hafta altın yüzde 1,9, gümüş yüzde 3, paladyum yüzde 1,2 ve platin yüzde 1,4 değer kazandı.

Analistler, küresel çapta enflasyonist baskıların devamına işaret eden gelişmelerin, daha agresif merkez bankaları ve büyüme odaklı endişelerin gündemde kalmasına neden olduğunu söyledi.

 

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin, “ekonomide yumuşak iniş” için gereken her şeyi yapacakları sinyalini vermesine karşın altın başta olmak üzere “güvenli liman” olarak görülen varlıklara ilgi arttı.

Baz metaller de Çin’de salgına ilişkin olumlu gelişmelerle toparlanma eğilimine girdi.

Çin’de Omicron varyantının tetiklediği Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan karantina tedbirlerinin aşamalı olarak kaldırıldığı Şanghay’da, şu ana kadar yaklaşık 12 milyon kişinin yaşadığı düşük riskli alanlarda sokağa çıkma kısıtlamasına son verildi.

Söz konusu gelişmelerle tezgah üstü piyasada bakır yüzde 3,5, kurşun yüzde 3,8, alüminyum yüzde 5,9 ve çinko yüzde 5,1 artış kaydetti.

DOĞAL GAZDA KAZANÇLAR YÜZDE 5’İ AŞTI

Enerji emtialarında da yukarı yönlü bir seyir izlendi. Brent petrol yüzde 0,5 ve New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz yüzde 5,5 yükseldi.

Brent petrol fiyatlarındaki yükselişte, Çin’de Kovid-19’a ilişkin olumlu gelişmelerle talebin toparlanacağı beklentileri etkili oldu.

Doğal gazda da Avrupa’nın enerjide alternatif pazarlar aramasıyla talebe ilişkin olumlu beklentiler bulunurken, yaz aylarının yaklaşmasıyla doğal gaz kullanılan klimaların kullanımının artacağına yönelik tahminler doğal gaz fiyatları için iyimserliği artırdı.

BUĞDAY FİYATLARINA HİNDİSTAN’DAN GELEN HABERLERLE DALGALANMALAR HAKİM OLDU

Tarım emtialarına geçen hafta karışık bir seyir hakim oldu. Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 0,6, pirinç yüzde 1,2 ve mısır yüzde 0,4 değer kaybederken, soya fasulyesi yüzde 3,6 artış kaydetti.

Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklaması sonucu arza yönelik endişelerle geçen hafta 12,84 dolara kadar yükselen buğday, Hindistan’ın, limanlarda bekleyen buğdayın çıkışına izin vermeyi planladığına dair haberlerle tüm kazançlarını geri vererek haftayı 11,70 dolardan tamamladı.

Geçen hafta pamuk yüzde 13,6, ve kakao yüzde 2,4 azalış kaydederken, kahve yüzde 1,2 ve şeker yüzde 4,2 arttı.

Pamuk üretiminin artacağına yönelik beklentiler fiyatların düşmesine neden oldu.

​​​​​​​Brezilya’da yaşanan soğuklar nedeniyle arza yönelik artan endişeler de kahveyi yukarı yönlü etkiledi.

“BUĞDAYDA ÜRETİM VE STOK TAHMİNLERİNDE DEĞİŞİM OLMAMASI, YÜKSELİŞİN KAR SATIŞI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİNE YOL AÇIYOR”

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi Hindistan’da hükümetin, artan iç fiyatları kontrol etmek için buğday ihracatını kısmen yasakladığını hatırlatarak, “Ukrayna ve Rusya savaşına yönelik belirsizlik etkili olmaya devam ediyor. Rusya ve Ukrayna önemli hububat üreticileri ve aynı zamanda ihracatçıları. Buna rağmen üretim ve stok tahminlerinde halen bir değişim olmaması, yükselişlerin kar satışı olarak değerlendirilmesine yol açıyor.” dedi.

Mısırın haftayı düşüşle tamamladığını bildiren Ergezen, üretim tahminlerindeki düşüşün beklentilerin altında kaldığını, bu nedenle vadeli işlemlerde satış baskısı olduğunu söyledi.

Ekonomik büyümeye yönelik endişelerin fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Ergezen, bu endişelerin pirinçte de etkili olduğunu, pirinçte üretim tahminlerinin yüksek seyretmesinin satış baskısına yol açtığını, ihracat verilerindeki düşüşün de satışlarda etkisi bulunduğunu kaydetti.

Ergezen, pamuktaki düşüşe ilişkin, “Fed’in faizleri artırmasından sonra ekonomilere yönelik büyüme endişeleri artıyor. Bunların varlık fiyatlarına yansımasını izliyoruz. Aynı zamanda ihracattaki düşüş de satış baskısının artmasına yol açtı.” ifadelerini kullandı.

Kahve ve şekerdeki yükselişe değinen Ergezen, dünyanın en büyük kahve ve şeker üreticisi Brezilya’da etkili olan soğukların üretim endişelerinin artmasına yol açtığını aktardı. Ergezen, “Yaşanan soğuklar nedeniyle kahve ağaçlarının çiçeklenmesi azalıyor. Bu da daha düşük üretim demek.” dedi.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.