enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
27°C
İstanbul
27°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
Çarşamba Açık
24°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Putin: Avrupa’nın izlediği ekonomi politikaları, ekonomik intihar

Rusya Devlet Başkanı Putin, petrol piyasasıyla ilgili bir toplantı sırasındaki konuşmasında, “Belli ki (Avrupa’nın gözden çıkardığı) Rus enerji …

Putin: Avrupa’nın izlediği ekonomi politikaları, ekonomik intihar
17.05.2022
128
A+
A-

Rusya Devlet Başkanı Putin, petrol piyasasıyla ilgili bir toplantı sırasındaki konuşmasında, “Belli ki (Avrupa’nın gözden çıkardığı) Rus enerji kaynakları ile beraber ekonomik faaliyeti artırma fırsatı da Avrupa’yı terk ederek dünyanın başka bölgelerine kayacak. İnanç için böylesine bir ekonomik adım atmak intihardır. Tabii ki bu Avrupa ülkelerinin iç meselesidir” dedi.

Putin, “Bizse pragmatik davranmalı ve her şeyden önce kendi ekonomik çıkarlarımıza göre davranmalıyız” diye ekledi.

Avrupa ülkelerinin tamamen siyasi motifli gerekçelerle, hırslarıyla ve Amerikan hükümdarının baskısıyla petrol ve gaz sektöründe sürekli yeni yaptırımlar uygulamaya koyduğuna dikkat çeken Putin, bunun enflasyona yol açtığını ve Batılıların hatalarını kabul etmek yerine başka yerde suçlu aramaya kalkıştığını söyledi.

Avrupa’daki ülkelerin bizzat maruz kalacakları darbeyi dikkate almadan Rus enerji kaynaklarından vazgeçme hedefi koyduğunu anımsatan Rusya lideri, “Batılı siyasetçi ve ekonomistlerin temel ekonomi yasalarını tamamen unuttukları ya da kendilerine zarar vererek onları bilinçli bir şekilde görmezden geldikleri izlenimi oluşuyor” dedi.

Batı’nın izlediği ekonomi politikasının nelere yol açabileceğine değinen Putin şöyle devam etti: “Avrupalı meslektaşlar tarafından kabul edilen yaptırımlar ve beyan edilen gelecekte Rus enerji kaynaklarından tamamen vazgeçme planları, spot piyasasında petrol fiyatlarının artmasına yol açtı. Siyasi düzeyde yapılan yanlış açıklamaların piyasaya anında yansıdığını hepiniz biliyorsunuz.”

Avrupa piyasasında başta motorin olmak üzere petrol ürünleri fiyatlarının ürünlerin azlığı nedeniyle petrol fiyatlarına kıyasla daha hızlı arttığını kaydeden Putin, Batı’nın oluşan bu ‘enerji enflasyonuna’ ilişkin sorumluluğu Rusya’ya yüklemeye ve bu alandaki kendi sistemsel hatalarını örtbas etmeye çalıştığını vurguladı.

Putin, Batı’nın mevcut politikasının Avrupa’nın ulaşım sektörünü, endüstrisini halihazırda etkilediğini ve milyonlarca Avrupalı tüketicinin omuzlarında yük oluşturacağını kaydetti.

Bu bağlamda hükümet üyelerine ve enerji sektöründeki büyük şirketlerin yöneticilerine Rusya’nın petrol sektöründeki çıkarlarının azami derecede korunmasına yönelik ek önlemler alma talimatı veren Putin, Batılı ülkelerin her zaman hata yapacağı yanılgısına düşülmemesi ve mevcut gerçekliklere göre pragmatik şekilde hareket edilmesi çağrısında bulundu.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.