Bakan Karaismailoğlu, Haber Global TV’de Haber7.com yazarlarından Faruk Aksoy’un da içinde bulunduğu gazetecilerin sorularını cevaplandırıyor …
Bakan Karaismailoğlu, Haber Global TV’de Haber7.com yazarlarından Faruk Aksoy’un da içinde bulunduğu gazetecilerin sorularını cevaplandırıyor.
Bakan Karaismailoğlu, satır başları ile şunları söyledi.
burada 100 milyon ton taş dolgu yapıldı. Yerin 27 metre derinliğinden itibaren deniz üzerinde 5 metreye kadar dolgu yapıldı. Terminal alanı 32 bin metrekare, diğer alanlarla birlikte 46 bin metrekare alan kullanımda. Son yılların en modern tesislerinden biri oldu. Yoktan böyle bir alan üretildi.
KAMU BÜTÇESİ İLE 20 YIL SONRA BELKİ YAPILABİLECEKTİ
İhtiyaç analizleri doğrultusunda projeler ortaya çıkıyor. Parasal olarak biz bunu devlet bütçesiyle yapmaya kalksaydık bunu belki 20 yıl sonra yapar olurduk. Kuzey Marmara otoyolu da buna benzer ihtiyaç analizleri ile ortaya çıkmıştır. Kamu bütçesinden karşıladığımız projeler de projelerin gerekliliği ve onun getireceği ekonomik faydalar bunun belirleyici noktasıdır. 172 milyar dolarlık proje gerçekleştirdik. Bunun yüzde 20’sini ancak YİD ile gerçekleştirdik. Yüzde 80’i ise kamu bütçesi ile yapıldı.
1. BOĞAZ KÖPRÜSÜ YÜZÜNDEN TÜRKİYE’NİN ACİL İHTİYAÇLARI YILLARCA ERTELENDİ
Kamu bütçesinden 1. Boğaz Köprüsü yapıldı. Onu da eleştirenler bugün YİD modeli ile yapılan projelere de karşı çıkıyor. Bizim bütçemiz belli. Biz tüm projeleri kamu bütçesi ile yapamayız. 1. Boğaz Köprüsü kamu bütçesi ile yapıldı ancak Türkiye’nin yıllarca projeleri bu yüzden ertelendi. Bugün ise Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda bu projeleri hayata gerçekleştiriyoruz.
BOLU DAĞI’NIN GECİKMESİNİN DEVLETE KAYBI 400 MİLYON DOLAR
Çanakkale Köprüsü yapılmasan demek bir görüştür, ama bu proje yapılması gerekiyor. Devletin kaynaklarından 8 milyar dolar bu proje için kaç yılda ayrılacaktı. Bolu Dağı projesi en büyük örnektir. 17 yılda tamamlanan Bolu Dağı tünelinin 10 yıl gecikmesinin ülkeye maliyeti 400 milyon dolardır.
Çanakkale köprüsüne 250 arkadaşımız hizmet veriyor. 2.5 milyar dolarlık hizmetin geri dönüşü için çabasını sürdürüyor.
KARAİSMAİLOĞLU’NDAN MÜTİAHHİTLERE AÇIK ÇAĞRI: GELSİN GİRSİNLER
Yap İşlet Devret’te köprü ve karayolları için geçiş garantisi verilmesi konusunda muhalefet iddialarını tamamen yalana dayandırıyor. Bu projeleri sadece 5 firma değil, 30 firma iş yapıyor. Bu konuda birikimi olan tüm firmalar da ihaleye girsin. 37.5 milyar dolarlık projemiz var, donanımı olan ve uygun teklifi verecek firmalar gelsin teklif versinler. Biz maliyetleri belirlerken tüm işletme sürecini değerlendirirek rakam ortaya koyuyoruz. 12 yıl süreli bir işletme. Daha birinci yıl dolmadan bizi eleştirmeye başladılar. Bugün İstanbul Havalimanı en atıl arazide 10 milyar euroluk yatırım yapıldı. Devletin kasaından bir kuruş para çıkmadığı gibi, ilk yıl 22 milyon euroluk da devletin kasasına para aktarıldı.
2024’DE GERİ DÖNÜŞ, 2030’DA GELİR, 2040’TA TAMAMEN ÖZ SERMAYE
Biz karayollarına para ödüyoruz, ancak havalimanlarından akış başladı. 2024’de geri dönüşler başlayacak. 2030’dan itibaren de büyük gelir elde edecek. 2040’tan itibaren de bakanlık tüm projelerini kendi kaynağı ile yapacak hale gelecek.