enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

Çin’den vazgeçip Türkiye’yi seçtiler! Talep patlaması yaşanıyor

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, demir ve demir dışı metaller ihracatı, bu yılın ilk 4 …

Çin’den vazgeçip Türkiye’yi seçtiler! Talep patlaması yaşanıyor
12.05.2022
122
A+
A-

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, demir ve demir dışı metaller ihracatı, bu yılın ilk 4 ayında 2021’in aynı dönemine göre yüzde 46,7 artarak 5 milyar 309 milyon 759 bin dolara ulaştı.

Nisan 2021’de 1 milyar 49 milyon dolar olan demir ve demir dışı metaller ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 43,2 artışla 1 milyar 502 milyon dolara yükseldi.

Demir ve demir dışı metaller, geçen ay ihracatını en yüksek oranlı artıran 3. sektör olurken, Türkiye’nin toplam ihracatı içerisindeki payı da yüzde 6,4 olarak gerçekleşti.

Geçen ay Türkiye’nin 73 kentinden ürünün ihraç edildiği demir ve demir dışı metaller sektöründe toplam ihracatın 827 milyon 991 bin dolarını İstanbul yaptı. Bu rakam, sektörün toplam ihracatının yüzde 55’ine denk geldi.

Demir ve demir dışı metaller sektörü nisan ayında en fazla ihracatı 216,4 milyon dolar ile Almanya’ya yaptı. Almanya’yı 113,3 milyon dolar ile İtalya ve 91,6 milyon dolar ile ABD takip etti. En çok ihracat yapılan bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat nisan ayında yüzde 61,1 artarak 863,8 milyon dolar olarak gerçekleşti.

“TALEP PATLAMASINDAN ÖTÜRÜ İHRACATTA REKORLAR KIRIYORUZ”

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada sektörün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke olan Almanya’ya, Nisan 2022 döneminde en çok ihracat “alüminyum çubuk-profiller” ürün grubunda, geçen yıl aynı aya göre yüzde 120,1 artarak 64 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Tecdelioğlu, söz konusu dönemde Almanya’ya sektör ihracatının “alüminyum sac levha” ürün grubunda geçen yılın aynı döneme göre yüzde 145,4’lük kayda değer bir artışla 29,4 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

İhracatın en büyük artış nedenini dünya ticaretinde Türkiye’nin odak noktası olması olarak vurgulayan Tecdelioğlu, “Lojistikten dolayı ülkemizin büyük fırsatlar yakaladığını düşünüyorum. Çin’in kapanmasından dolayı dünya ciddi anlamda tedarik sıkıntıları yaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Tecdelioğlu, gemi haritalarına da bakıldığında Çin ve etrafında binlerce geminin yükleme ve boşaltma yapamadığını belirterek, “Bu da ciddi anlamda tedarik zincirinin kırılmasına ve dünyada ürün bulma, ürün tamamlamayla ilgili olarak ülkemize doğru bir fırsatı doğmasına neden oluyor. Bu fırsatları ihracatçılarımızın iyi değerlendirdiğini düşünüyorum. Talep patlamasından ötürü ihracatta rekorlar kırıyoruz.” yorumunu yaptı.

İhracatta rekorun diğer bir nedenin de emtia fiyatlarının yükselmesi olduğuna işaret eden Tecdelioğlu, “Emtia fiyatları yükseldiği için aynı miktarda ve aynı tonajda da işler yapsak şimdi daha yüksek fiyatlara satabiliyoruz. Bu da tonaj ve değer bazında yükseliş sağlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.