enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

122 ülkeye 344 bin ton fındık ihraç edildi

Türkiye’de geçen yıl 122 ülkeye 344 bin 370 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilirken, 2 milyar 260 milyon 105 bin 304 döviz geliri sağlandı …

122 ülkeye 344 bin ton fındık ihraç edildi
08.01.2022
167
A+
A-

Türkiye’de geçen yıl 122 ülkeye 344 bin 370 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilirken, 2 milyar 260 milyon 105 bin 304 döviz geliri sağlandı.

Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak, Türkiyenin geçen yıl ihracat rekoru kırmasında İtalya’daki fındık rekoltesinin düşük olmasından kaynaklandığını açıkladı.

Fındığın dünyada rekolte düşüşü yaşadığını belirten Şenocak, Türk fındık ihracatındaki rakamların bundan sonra düşmeyeceğini söyledi.

Şenocak, “İhracatımız 2021 yılında tarihi bir rekor daha kırarak 2 milyar 260 milyon dolar ve 344 bin 370 ton iç fındık olarak gerçekleşti. Bunda üreticimizin, ihracatçımızın, sanayicimizin ve devletimizin birlikte çalışmalarının çok önemi var. Fındık, tarım ürünleri içerisinde çok önemli yeri olan, birinci sırada bir ürün. Bu destek hem ülkeye hem çiftçimize hem de bölgemize çok büyük katkılar sağlıyor. Bu rakamların oluşmasında özellikle İtalyanın fındık rekoltesinin eksik olması önemlidir. İtalyada bu yıl Türkiyenin onda biri kadar fındık yok. Diğer dünya ülkelerinde de fındığın az olması bu seneki rakamların yükselmesindeki önemli bir kriterdir. Ben Türk fındık ihracatının bundan sonra çok düşmeyeceğine inanıyorum” diye konuştu.

HEDEFLER 2,5-3 MİLYAR DOLAR ARALIĞINDA

KFMİB Yönetim Kurulu Üyesi Şenocak, bu yıl fındık ihracatının 300 ile 350 bin ton aralığında seyredeceğini de belirtip, “Fındık ihracatının artmasında birçok kriter vardır. Bu kriterlerden en önemlisi fındık rekolteleridir. Rekolteler biraz iklim şartlarından, biraz da bakımla ilgili olduğu için öncelikle bizim beklentimiz fındıkta her yıl bir doğal afetin yaşanmamasıdır. Fındığın oluşumu normal seyrederse artık Türk fındık ihracatı yıllık 300 bin tonların altına düşmeyecek ve 350 bin tonları rahatlıkla yakalayabilecektir. Hedefler de 2,5-3 milyar dolar aralığındadır” dedi.

Fındık ihracatındaki rekor üretici cephesinde de memnuniyetle karşılandı. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Geçen yıl 344 bin ton iç fındık ihracatımız gerçekleşmiş. Bu hakikaten müthiş bir rakam. Ülkemize tarım ürünü açısından en fazla gelir getiren fındık ihracatımızın bu kadar yüksek olması biz üretici kesimlerini çok memnun ediyor. Bu rakamlara bakarsanız; fındık fiyatlarının önümüzdeki yıl için geçtiğimiz yıldan daha yüksek olmasını bekliyorum. 2019-2020 sezonunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin rekoru kırıldı ancak o dönem fındık fiyatları özellikle serbest piyasada çok düşük seyretti. Üreticilerimiz faydalanamadı bu nimetten. Dolayısıyla ihracatın yüksek olması bizi memnun eder ama üreticiye yansıdığı sürece” diye konuştu. (DHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.