enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Dünya en çok ‘kanatlı et’ üretip, tüketiyor!

Kanatlı eti, dünya et üretiminde yüzde 40 civarındaki payı ile en çok üretilen ve tüketilen değerli bir besin kaynağı olma özelliğini koruyor …

Dünya en çok ‘kanatlı et’ üretip, tüketiyor!
11.05.2022
134
A+
A-

Kanatlı eti, dünya et üretiminde yüzde 40 civarındaki payı ile en çok üretilen ve tüketilen değerli bir besin kaynağı olma özelliğini koruyor.

İSTANBUL (İGFA) – Küresel kanatlı eti sektörü zorlu zamanlarda milyarlarca tüketiciye güvenli, kaliteli ve besleyici gıda sağlamanın gururunu yaşıyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) “Tarımsal Görünüm 2021” raporu kapsamında Dünya’da 2021 yılında 135 milyon ton üretim yaparak birinci sırada yer alan kanatlı eti sektörü yüz binlerce sektör çalışanı ile Dünya Kanatlı Günü’nün 10’ncusunu gururla kutlayan sektör, dünya et üretiminde yüzde 40 civarındaki payı ile en çok üretilen ve tüketilen değerli bir besin kaynağı olma özelliğini koruyor.

“Tarım Ürünleri Raporu” 2021-2030 dönemi projeksiyonuna göre 2030 yılında son 10 yıllık kanatlı eti üretimindeki artışın yüzde 14 olacağı tahmin edilirken, gelecek yıllarda da bu verilerin artarak devam edeceği öngörüldü.

2005 yılında oluşturulan Uluslararası Kanatlı Eti Konseyi (IPC) kurucu üyelerinden olan ve Türkiye kanatlı eti sektörünü konseyde başarı ile temsil eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan, önümüzdeki süreçte sektörün küresel gıda sistemindeki değişiklikler karşısında dünyayı bulduğundan daha iyi durumda bırakmak için sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamaları geliştirmeye ve ilerletmeye devam edeceğini kaydetti.

Türkiye kanatlı eti üretimi ile ilgili de bilgileri veren Kaplan, “Beyaz et üretiminde dünyada 10’uncu sırada olan Türkiye’de, 2021 yılında bir önceki seneye göre yüzde 5 civarında artış ile 2,3 milyon ton beyaz üretimi gerçekleşti. Kişi başı tüketim miktarı ise 21 kg’dır ve Dernek olarak amacımız tüketim artırıcı çalışmalar yaparak bu rakamı artırmaktır. Son 30 yılda teknolojik alt yapısına yatırım yaparak dünya standartlarına ulaşmış, dolaylı olarak 3,5 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörümüz kendini çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim uygulamalarına adamıştır” diye konuştu.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.