enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5958
EURO
36,6713
ALTIN
2.905,11
BIST
9.344,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Gök Gürültülü
18°C

Bankaların sermayesi 4.5 milyar dolar eridi

Türk Lirası’ndaki değer kaybı neticesinde Türkiye’nin en büyük altı bankasının sermayelerinin 60 milyar lira (4.5 milyar dolar) civarında …

Bankaların sermayesi 4.5 milyar dolar eridi
08.01.2022
176
A+
A-

Türk Lirası’ndaki değer kaybı neticesinde Türkiye’nin en büyük altı bankasının sermayelerinin 60 milyar lira (4.5 milyar dolar) civarında azaldığı belirtiliyor.

Bloomberg haber ajansı araştırma birimi Bloomberg Intelligence’ın Kıdemli Analisti Tomasz Noetzel, Türk Lirası’nın 9 liradan 13.70 lira seviyesine çıkmasının Türkiye’nin en büyük altı bankasının sermayelerini 60 milyar lira (4.5 milyar dolar) civarında azalttığını söyledi. Noetzel, Akbank, Garanti ve Yapı Kredi’nin bundan en az etkilenen bankalar olduğunu belirtti.

DOLARDAN DÖNÜŞ KRİTİK

Sermaye yeterlilik oranlarının hesaplanmasında kullanılan ölçütlere ilişkin önlemlerin Türk Lirası’ndaki değer kaybının etkisini yakın vadede bir miktar azaltabileceğini söyleyen Noetzel, organik sermaye yaratımının belirli bir seviyeye kadar etkileri düşürebileceğini söyledi. Kur korumalı TL mevduat için dolar mevduatlarının bu hesaplara dönüşünün kritik olduğunu söyleyen Noetzel, Türkiye’nin düşük kredibilitesinin bunun önündeki en büyük engel olduğunu kaydetti.

BDDK’dan şirketler için kredi kararı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 500 milyon TL ve üzerinde sektörde kredisi olan şirketlerin yeni kredi kullanabilmesi için getirilen derecelendirme zorunluluğunda değişikliğe gitti. Bu değişiklikle, döviz kurundaki hızlı artış ya da başka nedenlerle kredi derecelendirme zorunluluğu kapsamına giren, fakat sözleşme imzalama imkânı bulamayan şirketlere bir derecelendirme şirketiyle sözleşme imzalama zorunluluğu uygulanmayacak.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.