enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C

Macron’dan Ukrayna’nın da katılımıyla ‘Avrupa siyasi topluluğu’ kurulması çağrısı

Avrupa Birliği’nin (AB) bir yıldır sürdürdüğü Avrupa’nın Geleceği Konferansı’nın bugünkü kapanışında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron …

Macron’dan Ukrayna’nın da katılımıyla ‘Avrupa siyasi topluluğu’ kurulması çağrısı
09.05.2022
135
A+
A-

Avrupa Birliği’nin (AB) bir yıldır sürdürdüğü Avrupa’nın Geleceği Konferansı’nın bugünkü kapanışında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’nın AB üyeliği heveslerine acil çare olarak ‘Avrupa siyasi topluluğu’ kurulmasını önerdi.

Macron, “Bu yeni Avrupa örgütü, temel değerlerimize bağlı kalan demokratik Avrupa uluslarının siyasi ve güvenlik işbirliği için yeni bir alan bulmasına izin verecektir” dedi.

‘Geniş bir demokratik devletler topluluğu’

Ukrayna gibi bir adayın AB’ye katılmasının ‘on yıllar süreceğini’ söyleyen Fransa lideri, “Yarın aday statüsü versek bile hepimiz gayet iyi biliyoruz ki, katılmalarına izin verme süreci birçok yıl, gerçekte şüphesiz birkaç on yıl alacaktır” vurgusunu yaptı.

Ukrayna, Moldova ve Gürcistan gibi AB heveslilerineAvrupa’nın kalbinde bir yer vermenin aciliyetine’ dikkat çeken Macron, ‘birlik çevresinde daha geniş bir demokratik devletler topluluğu oluşturmayı’ teklif etti. Bu kapsamda bir ‘Avrupa siyasi topluluğu yaratılması’ çağrısını dile getirdi.

Rusya, Ukrayna’nın AB üyeliğine itiraz etmemek için şartlarını açıklamıştı

İstanbul’daki Ukrayna ile barış görüşmelerinde Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, mart sonundaki açıklamasında “Ukrayna, askeri bloklara üye olmaktan, topraklarında yabancı askeri üsler ve birlikler bulundurmaktan ve Rusya Federasyonu dahil garantör devletlerin onayı olmadan askeri tatbikat düzenlemekten vazgeçecek. Rusya Federasyonu da Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üye olma isteğine karşı çıkmayacak” demişti.

‘AB, Avrupa’nın tek örgütleyici organı olamaz’

Avrupa Günü’ne denk getirilen konferans kapanışında ‘AB’nin federal entegrasyonunu daha da güçlendirmek için anlaşma değişikliklerine gidilmesi’ çağrılarına destek sunan Fransa Cumhurbaşkanı, diğer yandan ‘entegrasyon düzeyi gözönüne alındığında birliğin Avrupa’nın tek örgütleyici organı olamayacağını’ söyledi.

‘Bu bizim tarihi yükümlülüğümüz’

Macron, “Avrupa siyasi topluluğu olarak tanımlayacağım şeyi yaratmak bizim tarihi yükümlülüğümüzdür… Bu yeni Avrupa örgütü, demokratik Avrupa uluslarının siyasi işbirliği, güvenlik, enerji, ulaşım, yatırım, altyapı, insanların hareketi için yeni bir alan bulmasına izin verecek” vurgusunu yaptı.

Avrupa Günü vesilesiyle Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile video konferans görüşmesi yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Komisyon’un Ukrayna’nın üyeliğine dair ilk görüşünü haziran ayında vermeyi hedeflediğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.