enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

TV izleyicilerine kulak verme zamanı

Kanal7 Medya Grubu Yönetim Danışmanı Muzaffer Şafak, medya kuruluşlarındaki değişimlere ilişkin bir yazı kaleme aldı. Şafak, yazısında “Yakın …

TV izleyicilerine kulak verme zamanı
09.05.2022
123
A+
A-

Kanal7 Medya Grubu Yönetim Danışmanı Muzaffer Şafak, medya kuruluşlarındaki değişimlere ilişkin bir yazı kaleme aldı. Şafak, yazısında Yakın gelecekte klasik televizyon yayınlarına olan talep ve  ilginin azalacağını söyleyebiliriz. Bir süre sonra interaktivitenin artmasıyla TV kuruluşunun izleyicinin ayni anda yayınlarını izlemesinden elde ettiği gelirden izleyici de pay talep edebilecektir” ifadelerini kullandı.

İşte Muzaffer Şafak’ın o yazısı:

Günümüzde yayın yapan köklü yayın kuruluşları ve duayen yayıncılar her alanda meydana gelen değişim ve değişiklikleri görmeye başladı. Yayıncılar klasik yayın kurallarının hızla değiştiğini, izleyicinin talep ve isteklerini sağlamak konusunda gayret göstermeye başladı. Bu talep ve istekleri, sosyal medya veya internet platformlarında interaktif olarak sağlanması kolayken tek yönlü yayıncılıkta bunun zorluklarıyla baş etmeye çalışıyor. Elbette kullanılan tek yönlü yayın tekniğinde bu mümkün olamayacaktır.

Ancak uzun süredir raflarda yer alan TV panellerinin Smart özellikli ve HBBTV uyumlu olması bu konuda imkan oluşturmaktadır. Gerçekten izleyiciler ellerindeki akıllı cihazlarla ki artık buna telefon demekte zorlaştı, ayrıca çeşitli boyutlardaki tabletlerle internet üzerinden çok çeşitli içeriklere erişmesi cazip ve tercih edilir olmaktadır.

Karasal yayınlarının izlenmedeki payının %1.5 kadar gerilemesi SD/ HD penetrasyonunun süratle değişerek SD nin %12 ye kadar düşerek, klasik yayıncılığın nasıl evrildiğini görebilmekteyiz.

İlave olarak Avrupa da olduğu gibi kablo TV yayınlarındaki abone sayılarının azalması da bu değişimi göstermesi bakımından önemlidir.

Özetle izleyicilerin seçenekleri ve tercihleri teknolojinin imkan tanımasıyla değişmektedir. Bu değişimde ana faktörün internet olduğunu görüyoruz. Bu tekniği ikame edecek başka bir yöntem ve teknik henüz yok, sanırız olmayacakta.

Yayıncılar, baş döndürücü hızla ve her geçen gün yeni bir olanakla tanışmasıyla klasik yayıncılıkta değişmek zorunda kalmaktadır. Seçeneklerin ve tekniklerin çoğalmasıyla İzleyicilerin eskiden olduğu gibi kanal aidiyetleri azalmakta hatta yok olmaktadır.

Hangi yayıncı gelişmelere karşı rekabet edecek tekniği kullanır, içerik sağlama ve teknoloji  kullanmayı öncelerse,  izleyiciye öncelik tanırsa sanıyoruz o yayıncı yerini koruyabilecektir.

İzleyici, gördüğü ve takip edebildiği her türlü yeniliği zaman geçirmeksizin içerik sağlayıcı yada yayıncıdan talep etmektedir. Bu yayıncı için dinamik bir kadro, yenilikleri içeriklerine ve programlarına taşıma yada her ikisini birden konsolide etmesini gerekli kılmaktadır. Geri kalan, uyamayan yada önemsemeyen yayıncılar kaybedecek.

Yeni kuşak, gerçekten çok seçici ve talep kar olması, mevcut yayıncıları hayli zorlayacak gözüküyor.

Yeni dönem yayıncılıkta sanıyoruz izleyici de yayıncının bir parçası paydaşı haline gelecek, kazan kazan formüllerinin üretilmesi, yayıncı kendisini izletmek için türlü ilginç yöntemleri yasal sınırlar içinde uygulamak zorunda kalacak.

Bir süre sonra interaktivitenin artmasıyla TV kuruluşunun izleyicinin ayni anda yayınlarını izlemesinden elde ettiği gelirden izleyici de pay talep edebilecektir.

Bunu örnekleri internet platformlarında toplu ya da münferit olarak görülmektedir. İnternetteki içerik sağlayıcı, yapımcı, programcı vs. kısa videolarında lütfen abone ol, video’mu beğen başkalarına da öner diye türlü dil dökmektedir. Bunun karşılığında ilgili platformdan para da kazanabilmektedir.

Açık oturumlar, tartışma programları gibi canlı yayınlanan programlardan önce moderatör, programcı yada yönetmen bu etkinliği sosyal medyanın her alanında tanıtımını yaparak izleyiciyi yayını izlemeye davet etmektedir. Sosyal medyanın etkisi ve etkinliğinin her geçen gün  ana kanalların  önüne geçtiğini görüyoruz.

Ayni durum ve şartlar HBBTV ile de gerçekleştiğinde bu talepler de kazan kazan’a bir örnek teşkil edecektir. Yayıncılarda benzer şekilde bu yöntemleri etkileşimli olamayan yayın içeriklerinde uygulamak zorunda kalacak.

Burada tek sorun izleyicinin büyük panel alıcılarının karşısına geçmesini sağlamaktır. İzleyici spor karşılaşmaları ya da büyük prodüksiyonlar dışında bunu tercih etmeyeceği anlaşılıyor.

Kullanıcılara 5 yada  10 inch arasında telefon adı verilen cihazlara yakın mesafeden bakması izlemesi , seyretmesi şimdilik onlara yeterli gelmektedir.

Hudayinabit çıktığı iddia edilen küresel pandemi, insanlığa büyük zararlar verse de sonuçları hekimleri ve sosyologları yakından ilgilendirmesinin yanı sıra tüm kuralları, kaynakları, ilişkileri ve akla gelebilecek tüm ‘’şeyleri’’ değiştirirken yayıncılıkta bundan payını almaktadır.

İzleyicinin günlük ya da anlık haberleri takip etmek için TV kanallarının haber bültenlerini beklemesine artık gerek kalmadı. Her dakika anında ve canlı olarak tüm gelişmeler yazılı, sözlü ve görüntülü olarak sosyal medyadan takip etmek artık kolay.

Programlara olan talep oldukça azaldı. Diziler ise,  sadece dizi yayınlayan platformlarda yerli ve yabancı çok sayıda yer almaktadır.

İzleyici istediğinde akıllı Televizyon alıcılarını sosyal medyaya veya popüler video platformlarına kolayca bağlanarak izleyebilmektedir.

Yakın gelecekte klasik Televizyon yayınlarına olan talep ve  ilginin azalacağını söyleyebiliriz.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.