enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1577
EURO
38,1365
ALTIN
2.920,22
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Açık
27°C

Çinli bilim insanları Ay toprağının oksijen üretme potansiyeli olduğunu keşfetti

Nanjing Üniversitesi’nden araştırmacılar, Çin’in Chang’e-5 keşif aracı tarafından Dünya’ya getirilen Ay örneğinin, karbondioksidi oksijen ve …

Çinli bilim insanları Ay toprağının oksijen üretme potansiyeli olduğunu keşfetti
08.05.2022
141
A+
A-

Nanjing Üniversitesi’nden araştırmacılar, Çin’in Chang’e-5 keşif aracı tarafından Dünya’ya getirilen Ay örneğinin, karbondioksidi oksijen ve yakıta dönüştürebilen aktif bileşenler içerdiğini ortaya koydu. Joule dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bilim insanları ilk aşamada Ay’daki en yaygın iki kaynak olan Ay toprağı ve güneş radyasyonundan yararlanacak bir sistem tasarlamayı umuyor.

AY TOPRAĞINDA ZENGİN MADDELER BULUNDU

Chang’e-5’in getirdiği Ay toprağını analiz eden ekip, örnekte demir ve titanyum açısından zengin maddeler buldu. Bu maddeler, gün ışığı ve karbondioksit kullanılarak oksijen üretmekte katalizör olarak işlev görebiliyor. Ekip, Ay toprağı yardımıyla Ay’daki ve astronotların yaşam destek sistemindeki suyu hidrolize ederek oksijen ve hidrojen üretmeye yönelik bir strateji önerdi. Bu süreçte güneş ışığı güç olarak kullanılıyor. Bilim insanları, bu yöntem sayesinde Ay’da kurulacak bir üste yaşamı destekleyecek oksijen ve yakıtın üretilmesinde güneş ışığı dışında harici bir enerji kullanılmadığını söyledi.

“STRATEJİMİZ DÜŞÜK MALİYETLİ BİR DÜNYA DIŞI YAŞAM”

Makalenin yazarı Nanjing Üniversitesi’nden Yao Yingfang ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Roket yükünü en aza indirmek için bölgede bulunan çevre kaynaklarını kullanıyoruz. Stratejimiz, sürdürülebilir ve düşük maliyetli bir dünya dışı yaşam ortamı oluşturulmasına yönelik bir senaryo sağlıyor” diye konuştu.

Xinhua / Dünya
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.