enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
SON DAKİKA
10:06 Düzce’de motosiklet otomobile çarptı 1 yaralı
09:36 Bingöl polisi trafik kazasında ölen gencin ailesini yalnız bırakmadı
09:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğretmenlere mesaj
09:06 Çanakkale sallandı
23:38 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sanatçısı Oğuzboy Vedat Şahin’i Kaybetmenin Derin Üzüntüsünü Yaşıyor
21:08 747. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri kapsamında Karamanoğlu Mehmetbey Balkusan’daki kabri başında anıldı
19:50 İstanbul’da Başkonsoloslar buluştu
19:42 Edremit’te pazaryerlerinde denetim
19:40 Başkan Yıldız engelli anneleri ve özel çocuklar ile bir araya geldi
19:39 Edremit Belediyesi’nden ücretsiz mama dağıtımı
19:38 Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi Ahmet Aras ; “Öğrenciler için 1 TL’ye düşürdüğümüz sefer ağını genişletiyoruz”
19:20 Aile’den aileye bu ay 4 milyar TL ödenecek
19:11 Karaman Belediyesi tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen Kitap Günleri, kapılarını kitapseverlere açtı
19:10 Bu yıl 747.’sini kutladığımız Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri, bugün başladı.
19:09 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama “Ayıbalığı Koyu’ndaki izinsiz demir iskele yıkılacak”
19:06 İzmit’in yerel meclisinden öğretmenler için çağrı!
18:58 İzmir’de Kırsal Bölge Planlama Dairesi Başkanlığı kuruluyor Başkan Tugay: “İzmir’in köylerinde reform yapacağız”
18:57 Konak’ta Engelliler Haftası’na dansla dikkat çekildi
18:56 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, “Engel, zihinde ve bedende değil ruhtadır. Allah ruhsal engelli eylemesin bizi
18:55 İzmir Büyükşehir Belediyesi Balçova İnciraltı Bölgesi’nin planlanması ve devam eden yargı süreçlerine ilişkin hatırlatma
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uzmanlar kenelere karşı uyardı: “Kene ile mücadelede en etkili yöntem tedbir, erken tanı ve tedavi”

Uzmanlar kenelere karşı uyardı: “Kene ile mücadelede en etkili yöntem tedbir, erken tanı ve tedavi” ÇORUM – Kene ısırmaları ile birlikte …

Uzmanlar kenelere karşı uyardı: “Kene ile mücadelede en etkili yöntem tedbir, erken tanı ve tedavi”
07.05.2022
172
A+
A-

Uzmanlar kenelere karşı uyardı: “Kene ile mücadelede en etkili yöntem tedbir, erken tanı ve tedavi”

ÇORUM – Kene ısırmaları ile birlikte görülmeye başlayan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi”ne karşı uyarılarda bulunan Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları-Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, kene ile mücadelede en etkili yöntem tedbir, erken tanı ve tedavi olduğunu söyledi.

Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Türkiye’de de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin endemik bir hastalık haline geldiğine dikkat çeken uzmanlar, vatandaşları uyarıyor. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları-Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, KKKA vakalarının görülmesinin beklendiğini belirterek hastalıktan korunma yolları ile ilgili bilgi verdi. işaret etti.

KKKA hastalığının yönetiminde üç önemli noktanın bulunduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Baykam, “Birincisi insan vücuduna yapışan keneler aracılığıyla bulaşan virüsün bulaşını önlemek. İkincisi hastalığın erken tanınması ile ilgili hem halkın hem sağlık çalışanlarının duyarlılığını artırmak. Üçüncüsü de tanı veya ön tanı konan hastalara gerekli tıbbi müdahaleyi yapmak” dedi.

“Vücutta ne kadar kısa tutunursa virüsün geçişi de o kadar azalır”

Tarlada veya bahçede çalışanların evlerine dönüşlerinde vücutlarına kene yapışıp yapışmadığını kontrol etmeleri için çağrıda bulunan Baykam, “Çünkü keneler vücutta ne kadar kısa tutunursa virüsün geçişi de o kadar azalır. Kenenin vücuttan hemen uzaklaştırılması gerekiyor. Ayrıca keneye çıplak elle dokunulmamalı. Elimizde bir eldiven ya da kumaş parçası olmalı. Onunla tutarak vücuttan uzaklaştırmalıyız. Kenenin vücuttan uzaklaştırılmasında en ideal yöntem ise pens. Ama öyle durumlar oluyor ki kene sıkı tutunduğunda bazen çıkaramayabiliyoruz. O zaman da bir sağlık kuruluşuna giderek ivedilikle keneyi çıkarttırmalıyız” diye konuştu.

“Kırsala olan rağbet nedeniyle vakalarda kısmı biraz artış var”

2002-2003 yılından itibaren Türkiye’de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı vakalarının takip edilerek tanısının konduğunu anlatan Prof. Dr. Nurcan Baykam, “Vaka sayıları yıllar içerisinde önce artış gösterdi. Sonra bilincin artması, toplumun eğitimi, bakanlığın aldığı önlemler ve hayvanların ilaçlanması derken vaka sayılarında bir düşüş sağlandı. Ama son dönemde pandeminin etkisiyle yerleşim noktasında kırsala olan rağbet nedeniyle vakalarda kısmı biraz artış var” şeklinde konuştu.

“Bu bilinç değişikliği pandemi ile birlikte geldi”

Pandeminin toplumda vakalara karşı bir bilinç artışı sağladığını kaydeden Baykam, şunları kaydetti:

“Artık tüm dünya bir salgın hastalığına karşı daha duyarlı hale geldi. Bir enfeksiyon hastalığından korunmaya yönelik alınan tedbirlerin ne kadar önemli olduğunu gördü. Bunların pozitif olarak yansıyacağını düşünüyoruz. İnsanlar pandemi döneminde korona virüse gösterdiği hassasiyeti bir KKKA için kene ile temas noktasında benzer önlemleri almakta da aynı hassasiyeti gösterecek. Bu bilinç değişikliği pandemi ile birlikte geldi. Umarız vaka sayıları daha da azalacak. Hem kene temasını en aza indirmek, hemde keneyi hızla vücuttan uzaklaştıracak önlemleri almalıyız.”

“Şikayetleri olanlar sağlık merkezlerine hızla başvurmalı”

Covid-19 ve KKKA’nın ilk başlangıç bulgularının birbirine benzediğine işaret eden Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları-Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, “Covid-19 pandemisini yaşıyoruz. Sonlarına da geliyoruz inşallah. Burada ilk başlangıç bulguları birbirine çok benziyor. Çünkü Kırım Konfo Kanamalı Ateşi Hastalığı’nda da ilk bulgular baş ağrısı, ateş, halsizlik, vücutta kas ağrıları, vücut ağırısı, bulantı, bazen ishal, gözlerde ve yüzlerde kızarıklık. Birçok hastalıkla bu bulgular görülebilmekte. Covid-19’da da aynı bulgular başlangıçta görülebilmekte. Bu nedenle bu şikayetleri olanlar sağlık merkezlerine hızla başvurmalı. Ayrıca sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar hayvancılıkla uğraştığını, kene ile temasım olabileceğini ifade ederek mutlaka hekimleri uyarmalılar. Hekimlerimizde özellikle bu konuda farkındalıkları yüksek olmalı ve duyarlı olmamalılar. Benzer şikayetlerle gelen hasta mutlaka sorgulanmalı, çünkü erken tanı çok önemli. Erken tanı konduğunda diğer bulaşları önleyeceğimiz gibi hızla gereken tedavilerde yapılabilir” ifadelerini kullandı.

(MMY-BÖ-MK-

/ Muhammed Muttalip Yalçın – Sağlık
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.